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276 OPINIONS 

r. CONTRACT FOR IMPROVEMENT-BOARD OF EDUCA­
TION-REQUIRED TO BE LET PURSUANT TO ADVER­
TISEMENT FOR BIDS-BOARD NOT AUTHORIZED TO 
LET CONTRACT ON BASIS OF COST PLUS AGREED PER­
CENTAGE. 

2. BIDS MAY BE RECEIVED AND CONTRACT LET ON 
BASIS OF BIDS OF A DEFINITE SUM-STIPULATION, IF 
FINAL ASCERTAINED COST PLUS CERTAIN FIXED 
PERCENTAGE OR FEE, DETERMINED BY BOARD IN AD­
VANCE, IS LESS THAN SAID DEFINITE SUM, LESSER 
AMOUNT SHALL BE PAID AND RECEIVED AS FULL 
COMPENSATION FOR IMPROVEMENT-SECTION 4834-18 
G. C. 

SYLLABUS: 

Where a contract for an improvement contemplated by a board of education 
is required by Section 4834-18, General Code, to be let pursuant to advertisement 
for bids·, such board i!> not authorized to let suoh contract on the basis of cost 
plus an agreed percentage. However, it may receive bids and let such contract 
on the basis of bids of a definite sum with a stipulation that if the final ascer­
tained cost plus a cer,tain fixed percentage or fee, determined by the board in 
advance, is less than said definite sum, such lesser amount shall be paid and 
received as full compensation for such improvement. 
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Columbus, Ohio, April 22, 1946 

1-lonorable Seabury H. Ford, Prosecuting Attorney 

Ravenna, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your communication 111 which you request my 

opinion, reading as follows : 

"At the request of the Board of Education of the Aurora 
Local School District in this County, and at the suggestion of the 
President of said Board, John W. Morrison, I am writing you to 
inquire if it would be legal for the Board to advertise for bids 
on the school improvement and then issue a contract on the basis 
of the cost of material, labor and an agreed percentage to the 
contractor, in other words, a cost plus basis. The contract would 
also be drawn on the accepted bid and whichever amount turned 
out to be lesser would be paid upon completion of the contract. 

In other words, the Board has already advertised for bids 
which were so greatly in excess of the money available for the 
specifications required, that all bids were rejected. Present con­
ditions are making it impossible for any contractor to do other­
wise than to completely protect himself because of the sharp 
fluctuation in material and labor prices and are prohibiting any 
building except on a basis of materials and labor, plus a per­
centage. 

I will appreciate it if you can recommend or suggest any 
procedure along this line which would be legal and proper." 

Boards of education are strictly limited in exercising their powers 

of contracting, to the procedure set forth in the statute. This procedure 

as set forth in Section 4834-18, General Code, reads as follows: 

"When the board of education determine to build, repair, 
enlarge or furnish a schoolhouse or schoolhouses, or make any 
improvements or repairs, the cost of which will exceed in city 
districts, three thousand dollars, and in other districts one thou­
sand dollars, except in cases of urgent necessity, or for the secur­
ity, and protection of school property, it must proceed as follows: 

1. For the period of four weeks, the board shall advertise 
for bids in some newspaper of general circulation in the district 
and two such papers, if there are so many. If no newspaper has 
a general circulation therein, then by posting such advertisement 
in three public places therein. Such advertisement shall be en­
tered in full by the clerk, on the record of proceedings of the 
board. 
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2. The bids, duly sealed, must be filed with the clerk by 
twelve o'clock noon, of the last day stated in the advertisement. 

3. The bids shall be opened at the next meeting of the 
board, be publicly read by the clerk, and entered in full on the 
records of the board; provided, that the board of education may 
by resolution provide for the public opening and reading of such 
bids by the clerk, immediately after the time for filing such bids 
has expired, at the usual place of meeting of the board, and for 
the tabulation of such bids and a report thereof to the board at 
its next meeting. 

4. Each bid must contain the name of every person inter­
ested therein, and shall be accompanied by a bid bond or by a cer­
tified check upon a solvent bank, as the board may require, pay­
able to the order of the treasurer of the board of education, in an 
amount to be fixed by the board of education or by an officer 
designated for such purpose by the board, said bond or check to 
be in no case less than five per cent of the amount of the bid 
and conditioned that if the bid be accepted, a contract will be 
entered into, and the performance of it properly secured. 

5. vVhen both labor and materials are embraced in the 
work bid for, the board may require that each be separately 
stated in the bid, with the price thereof, or may require that 
bids be submitted without such separation. 

6. None but the lowest responsible bid shall be accepted. 
The board in its discretion may reject all the bids, or accept any 
bid for both labor and material for such improvement or repair, 
which is the lowest in the aggregate. 

7. The contract must be between the board of education 
and the bidders. The board shall pay the contract price for the 
work, when it is completed, in cash, and may pay monthly esti­
mates as the work progresses. 

8. When two or more bids are equal, in the whole, or in 
any part thereof, and are lower than any others, either may be 
accepted, but in no case shall the work be divided between such 
bidders. 

9. When there is reason to believe there is collusion or 
combination among the bidders, or any number of them, the bids 
of those concerned therein shall be rejected." 

It will be noted that this section applies only to improvements the 

cost of which will exceed in city districts $3,000, and in other districts 

$1,000. I am assuming for the purpose of this opinion that the situation 

which gives rise to your request involves an expenditure that brings the 
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proposed contract within the provisions of that section. The specific 

question which you present involves the legality of a cost plus contract. 

It must be evident, without extended argument, that a cost plus 

contract could not be the subject of competitive bidding since the matter 

of cost could not be determined in advance, and therefore could not be 

stated in a bid. The fact that none but the lowest responsible bid can 

be accepted necessarily implies that the bids received shall be in definite 

sums which are capable of comparison. It is provided in paragraph 7 

of the statute above quoted that "the board shall pay the contract price 

for the work." These words certainly contemplate a definite sum agreed 

upon as the "contract price." It is also provided that the bond or check 

to be submitted by the bidder shall in no case be less than 5% of the 

amount of the bid. It would, of course, be impossible to compute s% 
on a sum which is wholly problematical. 

There is further the provision of Section 5625-33, General Code, 

requiring every subdivision and taxing district, as a prerequisite to the 

making of any contract involving expenditure of money, to procure a 
certificate of the fiscal officer that the amount called for by the contract 

is in the treasury or in process of collection. Manifestly, this certificate 

cunnot be given until the amount is determined. 

A question quite similar to the one you present was submitted to 

one of my predecessors as shown by an opinion found in 1919 Opinions 

of Attorney General 1034, the syllabus of which is as follows: 

"Boards of education are without authority to let contracts 
for the furnishing of labor on a school building at ten per cent 
of the cost of material, and all contracts exceeding fifteen hun­
dred dollars in city districts and five hundred dollars in other 
districts, let by boards of education for such labor, must be by 
competitive bidding and in compliance with section 7623 G. C." 

Section 7623 of the General Code then in force contained substantially 

the same provisions as are found in Section 4834-18, supra. 

It is evident that if bids were asked for on a purely cost plus basis 

there could be no real competition. If the percentage to be added to cost 

were fixed in the advertisement, all of the bids would be identical, to-wit, 

cost of materials and labor plus the stipulated percentage. Even if bid­

ders were asked to bid on the basis of cost of labor and materials plus 

a percentage to be supplied in the bid, there would still be no possible 
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means of determining which was the lowest bidder because the ascer­

tained cost might vary so widely as to more than absorb the difference 

in the percentage allowed for overhead and profit. There is, therefore, 

no escape from the conclusion that a strictly cost plus basis of receiving 

bids for an improvement to be constructed by a board of education is 

e!ltirely inconsistent with the law. 

Your letter, however, contains a suggestion which is worthly of 

consideration, to-wit, that the contract might also be drawn on the basis 

of the accepted bid combined with a cost plus proposal, and whichever 

amount turned out to be the lesser should be the basis of payment on 

completion of the contract. I take this to mean that each bidder would 

be required to name a definite sum for which he agreed to complete the 

improvement, with a stipulation that in case the ascertained cost of labor 

and material upon completion plus a certain fixed percentage or fee deter-• 

mined in advance, for overhead and profit, should be less than the sum 

of the outright bid, then that lesser sum should be paid and accepted in 

full compensation for the construction of the improvement. If a pro­

vision of this character were embodied in the advertisement for bids ac­

companied by some practical method of determination on the part of the 

board of the actual cost of labor and material I cannot see that it would 

in any way conflict with the principle of competitive bidding or the duty 

of the board to let the contract to the lowest responsible bidder. \i\Tithout 

undertaking to stipulate what this method of checking the cost should be, 

it may be suggested that it might be ascertained by an examination and 

audit by the board of the invoices for material and the receipted payrolls 

for labor. 

Under such a plan the flat bid would be the ultimate amount which 

the contractor could receive. There would be no positive assurance that 

the ascertained cost plus the allowed percentage would be less than that 

amount, but under the present circumstances of fluctuating costs of both 

labor and material it might result in a saving. The alternative under 

existing conditions is that bidders would fix an exhorbitant amount in 

arriving at their bids in order to protect themselves against contingencies 

that may not arise. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General 




