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AUTOMOBILE-COUNTY COMMISSIONERS-WITHOUT STA­

TCTORY AUTHORITY TO SELL AUTOMOBILES AND ROAD 

::\IACHl?\ERY OWNED BY COUNTY, PURCHASED BY THEM 

GNDER SECTIONS 2412-1, 7200 G. C. 

SYLLABUS: 

County Commissioners are without statutory authority to sell automobiles and 
road machinery owned by the county, and purchased by them under authority of Sec­
tions 2412-1 and 7200, General Code. 

Columbus, Ohio, ).,larch 4, 1947 

lion. C. J. Borkowski, Prosecuting Attorney 

Jefferson County, Steubenville, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter relating to the procedure 

to be followed by County Commissioners in selling automobiles and road 

11 ,achinery owned by the county. Your letter reads as follows: 

"The County Commissioners of Jefferson County have re­
quested an opinion from us as to the procedure of selling and 
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disposing of a used car belonging to the county of Jefferson. 
Further the procedure of disposing of road equipment used by the 
County Engineer's office. 

'Ne have been unable to find any statutory authority relative 
to the sale and disposition of the automobile and the machinery. 

Is it necessary for the Commissioners to advertise for bids 
on the sale of these articles, or can they sell the automobile and 
machinery to any one?" 

County ·Commissioners are statutory officers, and being creatures of 

statute have only such powers as are expressly conferred upon them by 

::;tatute, or are implied as being necessary to carry into effect those ex­

pressly granted. See II 0. J ur., 332; 32 0. Jur., 933; State, ex rel. 

Locher v. Hanning, 96 0. S., 97; Opinions of the Attorney General for 

1930, p. 1471; for 1937, p. 15; for 1944, pp. 44 and 47; and for 1946, 

No. 1398. 

vVhile County Commissioners are expressly authorized by Section 
2412-r, General Code, to purchase motor _vehicles for the use of the county 

officers therein mentioned, and by Section 7200, General Code, to purchase 

automobiles for the use of the County Engineer and his assistants when on 

official business, and this latter section also expressly authorizes the Com­

missioners to purchase road machinery and equipment which shall be 

nnder the care and custody of the County Engineer, I am unable, the same 

as you, to find any statute which either expressly or by necessary impli­

c,,tion authorizes the Commissioners or County Engineer, or any other 
county officer for that matter, to sell county-owned automobiles and road 

machinery under any circumstances. 

Ample power has been conferred upon the Commissioners by Section 

2447, General Code, to sell and convey reaI estate owned by the county 

when not needed for public use, and the procedure to be followed in 

making such sales is prescribed by Section 2447-1, General Code, but, as 

:ilready indicated, no such power of sale has been granted to the Com­

missioners with respect to personal property of the type referred to in 

your letter. In this connection, I quote the following from Opnions of 

the Attorney General for 1930, supra, which involved gravel taken from 

county-owned gravel pits: 

"Section 2447, General Code, authorizes the County Commis­
sioners to sell real estate not needed for public use, which indi-
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cates that when the legislature intends the power of selling prop­
erty to be exercized, it expressly so states." 

You are therefore advised that County Commissioners are without 

statutory authority to sell automobiles and road machinery owned by the 

county, and purchased by them under authority of Sections 2412-1 and 

7200, General Code. 
Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




