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OPINION NO. 1261 

Syllabus: 

A person who falls within the prohibition in Section 
3513.191, Revised Code, can not lawfully be nominated as a 
candidate or elected at a party primary and the board of 
elections is without legal authority to place such person's 
name as a candidate for election on the ballot to be used in 
the general election in November; the second paragraph of the 
syllabus of Opinion No. 1551, Opinions of the Attorney General 
for 1960, page 514, is overruled. 

To: Donovan Lowe, Morgan County Pros. Atty., McConnelsville, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, July 29, 1964 

Your request for my opinion reads: 

"Mrs. M. was nominated as Republi~an
candidate for Treasurer of Morgan County, 
at the May Primary. At the same Primary,
Mrs. N. was nominated as Democratic candi­
date for the same position. Certificates 
of Nomination were issued to each individual 
by the Morgan County Board of Elections. 

"Subsequent to the election and prior 
to the 1ssuance of the Certificate, it was 
discovered that Mrs. N. had voted in the 
Republican Primary in 1960. 

"The question arising is, is Mrs. N. 
a proper candidate for the office of Morgan
County Treasurer on the Democratic ballot? 
If she is not eligible because of her voting 
record of 1960, what procedure should be taken 
to remove her from the ballot?" 

It is my understanding that this candidate had duly
filed a declaration of candidacy and petition. No protest 
was filed; her name was placed on the ballot, and this 
candidate received the number of votes by the electors of the 
Democratic Party voting in the primary election to effect her 
nomination. Thereafter, although it was then known that Mrs. 
N. had voted as a member of the Republican Party in the primary 
election in 1960, a certificate of nomination was issued to 
her by the board of elections. 

Section 3513.191, Revised Code, directly prohibits cer­
tain electors from becoming candidates at primary elections; 
that section reads: 

"No person shall be a candidate for nomin­
ation or election at a party primary if he 
voted as a member of a different political 
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party at any primary election within the next 
preceding four calendar years." 

This statute was interpreted in State, ex rel., Mazar1s 
vs. Gaylord, 104 Ohio App., 418, in which the Court of Appeals
for Jefferson County had for consideration a situation in 
which a nomination for the office of city solicitor was by a 
write-in vote. The nominee had voted as a member of the op­
posite party at a primary election within the preceding four­
year period, and he had not solicited the nomination. He re­
ceived the required number of votes at the primary election, 
and he then filed a petition for a writ of mandamus commanding 
the board of elections to print his name on the November bal­
lot. The board had refused to issue a certificate of nomination. 

This language was used in the opinion of the court as 
shown at page 422: 

"Under the circumstances, the relater is 
ineligible to be nominated either by declara­
tion of candidacy or by write-in for the office 
of city solicitor of Toronto on either party 
ticket. 

"We hold, therefore, that since the relater, 
George Mazaris, was affiliated with the Democrat 
Party until the primary election of May 3, 1955, 
he was disqualified to be nominated as a party
candidate of the Republican Party for the office 
of city solicitor of Toronto at the ~eneral elec­
tion to be held on November 5, 1957.' 

In the course of that opinion the court considered 
whether the voters at a primary election could disregard the 
inhibition of Section 3513.191, R~vised Code. The answer 
was obviously in the negative. 

In Informal Opinion No. 204, Informal Opinions of the 
Attorney General for 1964, issued June 22, 1964, I had before 
me a situation in which there had been a nomination by a writP­
in vote, and I held, citing the Mazaris case, supra, that such 
nominee was prohibited by Section 3513.191, Revised Code, from 
being a candidate at the general election in November. 

I am unaole to agree with the conclusion reached by my 
predecessor in office and expressed in the second paragraph 
of the syllabus of Opinion No. 1551, Opinions of the Attorney 
General for 1960, page 514. That syllabus reads: 

11 1. Section 3513.191, Revised Code, pre­
cludes a person from being a candidate for 
election at a party primary if he voted as a 
member of a different political party at any
primary election within the next preceding
four calendar years. 

"2. Where such a person is accepted as 
a candidate for election at a party primary,
the board of elections being unaware of his 
past voting record, and pursuant to Section 
3513.22, Revised Code, the board of elections 
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has declared that he has received the highest
number of votes for the office, the board is 
required by said section to issue a certificate 
of election to such person." 

Beginning at page 517, this language appears: 

"'A's' candidacy not having been challenged
by the board of elections or by a qualified 
elector, I have serious doubt whether his quali­
fications can now be challenged in view of the 
fact that the specific procedure provided was 
not followed." 

In my opinion Section 3513.191, Revised Code, made this 
nominee ineligible to become a candidate for nomination at 
the primary election held in 1964 and nothing which was done 
by tne nominee, the electors or the board of elections can 
correct this defect. Neither the votes cast by the electors 
in favor of this nominee nor the issuance of a certificate 
of nomination by the board of elections can have any validity. 
The statutory-prohibition against becoming a candidate for 
nomination is clear, and I am unable to conclude that this pro­
vision of the law may be contravened either by affirmative 
action or by failure to act. As this nominee could not legally
be a candidate or be nominated at the primary election in ques­
tion, the board of elections could not legally, acting pursuant 
to Section 3513.22, Revised Code, declare that she was nom­
inated and issue to her a certificate of nomination; such 
act was a nullity. 

You have inquired concerning the procedure to be followed 
to remove Mrs. N.'s name from the ballot. In my opinion,
her name should not appear on the ballot, as the board of elec­
tions is without authority to place thereon the name of any 
person not nominated according to law. Boards of elections 
are by Chapter 3505, Revised Code, directed to provide ballots 
for general elections and to place thereon the names of all 
candidates nominated at the next preceding primary election. 
Concluding, as I do, that the candidate in question was not 
and could not be legally nominated, the board of elections 
has neither the duty nor the authority to place her name on 
the ballot to be used in the general election in November. 

It is, therefore, my opinion and you are advised that a 
person who falls within the prohibition in Secti0n 3513.191, 
Revised Code, can not lawfully be nominated as a candidate or 
elected at a party primar:,· and the board of elections is 
without legal authority to place such person's name as a cand~­
date for election on the ballot to be used in the general elec­
tion in November; the second paragraph of the syllabus of 
Opinion No. 1551, Opinions of the Attorney General for 1960, 
page 514, 1-s overruled. 


