
1048 OPINIONS 

3841. 

APPROVAL, FINAL RESOLUTIONS, ROAD IMPROVEMENTS IN CUYA­
HOGA AND FULTON COUNTIES. 

COLUMBUS, OHio, December 29, 1922. 

Department of Highways and Public Works, Division of Highways, ColumbtiS, Ohio. 

3842. 

BOARD OF EDUCATION-CANNOT BE ASSESSED FOR BOULEVARD 
LIGHTING BY SPECIAL ASSESSMENT. 

A board of education cannot be assessed for boulevard lighting by special as­
sessment 011 abutting school property. 

CoLUMBUS, Omo, December 30, 1922. 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for the 
opinion of this department on the following question: 

"Can a board of education be assessed for Boulevard lighting by 
special assessment on school properties?" 

Replying to your question you are advised that what is commonly known as 
"boulevard or white way lighting" has been made the subject of special enactment 
by the General Assembly in supplementing Section 3842 of the General Code by 
the enactment of sections 3842-1, 3842-2 and 3842-3 G. C., as appearing in Amended 
Senate Bill No. 230 passed by the General Assembly on February 11th, 1920 and ap­
pearing at Page 1224, 108 0. L. Part 2. Thus Section 3842-1 G. C., reads in part: 

"When a petition signed by three-fourths in interest of the owners of 
property abutting upon any street, avenue or other public place or any 
part thereof, is presented to the council or other legislative body of any 
municipality for the improvement thereof by an improved system of light­
ing commonly known as boulevard or white way lighting, to be paid for in 
whole or in part by special assessments upon the adjacent, abutting or 
specially benefited property, the legislative authority of such mu­
nicipality may provide by ordinance for such system of lighting, and in a 
separate ordinance for the levy and collection of special assessments there­

for. * * * * * *." 

Section 3842-2 G. C. provides for the method of notice of passage of the ordi­
nance while Section 3842-3 G. C., bears upon the percentage of cost fixed by ordi-
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nance, matters of contract, installments and collections, the issue of bonds or cer­
tificates of indebtedness, the filing of objections, the appointment of an equalizing 
board and their duties, and the provision that the assessment shall be a lien on 
the lands charged. 

Before leaving consideration of Section 3842-3 G. C., it is well to consider the 
language ~f the closing paragraph of that section and which is the closing para­
graph of what may be called "the boulevard lighting act." Upon the matter of as­
sessing school property for this improvement this language is significant, providing 
as it does, that the assessment when made by the municipal legislative body (whose 
jurisdiction is not coterminous geographically with that of the board of education 
in the school district), shall be paid "as other taxes are paid." Thus Section 3842-3 
G. C., reads as follows: 

* * * * * * * * * 
"Every assessment shall be a lien on the lands charged from the time the 
legislative body determines the amounts assessed against each parcel of 
land; and the clerk shall certify such assessments, to the county auditor 
to be placed upon the duplicate for collection by the treasurer as and in 
addition to other· taxes." 

The above language has reference to the payment of "other taxes" by those 
who are tax payers and the board of education of the school district is in no sense 
a tax payer. Thus it is held in the case of the Board of Education vs. Gay 64 0. 
S. 434 that: 

"A board of education is not a tax payer; taxes may be levied for 
its benefit, but it pays none." 

When one reads the closing language of Section 3842-3 supra, the inference 
is plain that the General Assembly did not have in mind or intend that assessments 
for boulevard lighting (one of the improvements mentioned in Title XII of the 
General Code), should be charged against abutting school property. Rather did 
the legislati\'e body have in mind the clear provisions of Sections 3837 G. C. and 
4759 G. C., that school property should! be exempt from assessments of this kind. 
Thus, just a few sections prior to 3842-1 we find the law exempting school build­
ings from any assessment for any of the improvements authorized in Title XII of 
the General Code, the subject of which is "Municipal Corporations," and is gener­
ally referred to as the Municipal Code of Ohio. 

Section 3837 G. C. (not appearing in the Ohio School Laws, edition of. 1922) 
provides: 

"\Vhen the whole or any 
0

portion of a11 improvement authorized by this 
title passes by or through a public wharf, market space, park, cemetery, 
structure for the fire department, water-works, school building, infirmary 
market building, workhouse, hospital, house of refuge, gas works, public 
prison, or any other public structure or public grounds within and belonging 
to the corporation, the council may authorize the proper proportion of the 
estimated cost and expenses of the improvement to be certified by the au­
ditor or clerk of the corporation to the county auditor, and entered upon 
the tax list of all taxable real and personal property in the corporation, 
and they shall be collected as other taxes." 
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It will be noted that Section 3837 supra, is very sweeping in that it refers to 
any improvement authorized in Title XII, that is the Municipal Code of Ohio and 
the language is plain that the council of the municipality shall establish the proper 
proportion of the estimated costs and expenses of the improvement and then this 
amount shall be entered upon the tax list of all taxable real and personal property 
in the corporation and the cost of that municipal improvement "passing by a school 
building'' shall be paid by the tax payers being "collected as other taxes" are col­
lected. 

The view herein taken on the question of the assessment of school property, 
unless the legislature should by statute clearly provide that it was the intent that 
said school property was to be assessed is in harmony with prior holdings of this 
department on matters of a somewhat similar nature, towit: 

"No part of the cost of the improvement of the street on which school 
property, used exclusively for public school purposes, abuts can be assessed 
against said property, and the board of education of the school district in 
which such property is located is neither required nor authorized to pay 
any part of the cost of said improvement out of its contingent fund or 
to levy the tax for said purpose." Excerpted from Opinion 1473, Page 
663, Vol 1, Opinions of the Attorney General, 1916. 

"Under existing statutes, lands owned by boards of education are not 
subject to assessment for road improvement." Opinion 441, Page 730, Vol. 
1, Opinions of the Attorney General, 1919. 

Brief reference has been made heretofore to Section 4759 G. C. one of the 
older laws of the State and which reads as follows: 

"Real or personal property vested in any board of education shall be 
exempt from taxation and from sale on execution or other writ or order 
in the nature of an execution." 

This section was construed by the Supreme Court in the case of City of Toledo 
vs. Board of Education 48 0. S. 83, (following the decision of the same court in 
the case of Lima vs. Cemetery Association 42 0. S. 128), and the court held that 
a judgment could not be rendered against the board of education for the payment 
of an assessment for a street improvement and that the amount of said assessment 
should be paid out of the general fund of the city. The authority of the municipal 
corporation to levy a tax for this purpose is found in Section 3837 G. C., supra. 

Attention is also invited to the language of 7586 G. C., which reads : 

"Each board of education, annually, at a "tegular or special meeting 
held between the third Monday in April and the first Monday in June, 
shall fix the rate of taxation necessary to be levied for all school purposes, 
after the state funds are exhausted." 

There 'is a grave doubt as to whether a tax levied to pay an assessment for a 
street improvement or a boulevard lighting system would fall within the language 
of "all school purposes," a former attorney general of this department (1916) 
holding that a street assessment would not be a school purpose. 

Bearing further upon the question of assessment for a street assessment at-
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tention is invited to the decision of the Court in the case of Board of Education 
vs. Bowland 3 0. N. P. (N. S.) 122, wherein the Court says: 

"School property is not rendered liable to assessment for a street im­
provement by reason of the fact that with knowledge that the property 
was not liable to assessment the board petitioned for the improvement. 

But where the lien of an assessment for a street improvement has 
already attached, it will not be defeated by the subsequent purchase of the 
property by a school board." 

See also Board of Education vs. Volk 72 O.S. 469. 

The Section of the Code, which exempts public school houses from general tax­
ation is Section 5349 G. C., which reads in part as follows: 

"Public school houses and houses used exclusively for public worship, 
the books and furniture therein and the ground attached to such buildings 
necessary for the proper occupancy, use and enjoyment thereof and not 
leased or otherwise used with a view to profit, public colleges and acade­
mies and all buildings connected therewith, and all lands connected with 
public institutions of learning, not used with a view to profit, shall be ex­
empt from taxation. * * * * * ." 

Having before us then the language cited in Section 3842-1 of the boulevard 
lighting act and Section 3837 G. C. (in the Municipal Code) and Section 4759 G. 
C., and the decisions of the courts and prior opinions of this department on mat­
ters of a largely similar nature, you are advised that it is the opinion of this depart­
ment that a board of education cannot be assessed for boulevard lighting by special 
assessment on abutting school property. 

3843. 

Respectfully, 
JOHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

SCHOOLS-WHERE DIRECTOR OF SCHOOLS CHOSEN-BIDDING RE­
QUIRED FOR THINGS MENTIONED IN SECTION 7623 G. C.-NOT 
SUPPLIES AND EQUIPMENT. 

In any school district where a director of schools has bem chosen public bid­
ding is required for those things set forth in section 7629 G. C. but not for the 
supplies and equipment referred to in section 7695 G. C. 

CoLUMBUS, OHIO, December 30, 1922. 

Bureau of Inspection a11d Supervision of Public Offices, Columbus, Ohio. 

GENTLEMEN :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for the 
opinion of this department upon the following: 


