
2-170 Opin. 68-120 ATTORNEY GENERAL 

OPINION NO. 68-120 

Syllabus: 

All teachers including substitute teachers must be employed 
pursuant to the provisions of Section 3319.08, Revised Code. 

To: Ray L. Lillywhite, Executive Director, The State Teachers Retirement 
System, Columbus, Ohio 

By: William B. Saxbe, Attorney General, August 8, 1968 

Your recent request for my opinion reads as follows: 

"Eligibility for membership in and contributions 
to the State Teachers Retirement System of Ohio are 
determined in part by the definition of 'teacher' in 
Section 3307.01 of the Ohio Revised Code. The perti­
nent portion reads as follows: 

"'(Bl "Teacher" means any person paid from pub­
lic funds and employed in the public schools of the 
state under any type of contract described in section 
3319.08 of the Revised Code in a position for which 
he is required to have a certificate issued pursuant 
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to sections 3319.22 to 3319.31, inclusive, of the Re­
vised Code; .•• ' 

"Will you please advise us on the following 
question relative to the interpretation of Section 
3319.08 of the Revised Code and its application to 
employment of substitute teachers, except those ex­
cluded by Section 3307.381 (A) of the Revised Code: 

"Do the statutes require that all teachers in­
cluding substitute teachers in the school districts 
of Ohio be employed under a contract described in 
Section 3319,08 of the Revised Code?" 

Your question, upon review, becomes twofold: whether all 
teachers including substitute teachers are and must be employed 
pursuant to the provisions of Section 3319.08, Revised Code; 
what actions constitute compliance with the provisions of Section 
3319.08, Revised Code. 

Section 3319.08, Revised Code, reads in pertinent part as 
follows: 

"The board of education of each city, exempted 
village, and local school district shall enter into 
written contracts for the employment and reemploy­
ment of· all teachers and shall fix their salaries 
which may be increased but not diminished during 
the term for which the contract·is made, except as 
provided in section 3319,12 of the Revised Code, 

"If a board of education adopts a motion or 
resolution to employ a teacher under a limited or 
continuing contract and the teacher accepts such 
employment, the failure of such parties to execute 
a written contract shall not avoid such employment 
contract." 

The answer to the first part of your question is found in 
the statement in the first paragraph above-quoted that this stat­
utory section pertains to "the employment and reemployment of all 
teachers'~ ~' ~'." Section 3307. 381 (A), Revised Code, to which you
referred, provides for the part-time employment of retired teach­
ers and is the only exception which I find to the above statement. 
Thus, except for those excluded by Section 3307,381 (A), supra, 
all teachers including substitute teachers must be hired pursuant 
to the provisions of Section 3319.08, supra. 

Written contracts for the employment of all teachers are pre­
scribed in the first paragraph of Section 3319.08, supra, but, as 
the second paragraph of that statute makes clear, the failure of 
the parties to execute a written contract will not avoid an em­
ployment agreement between the board of education and the teacher. 
After the board of education adopts a motion or resolution to em­
ploy a teacher and the teacher accepts that employment, an employ­
ment contra~t between the parties is in effect, the requirements 
of Section 3319.08, ~upra, have been met, and the failure to exe­
cute a written contract shall not avoid the employment contract. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that 
all teachers including substitute teachers must be employed pur­
suant to the provisions of Section 3319.08, Revised Code. 




