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OPINION 65-87 

Syllabus: 

l. Where it is provided by statute that an officer shall 
file a performance bond before entering upon the discharge of 
the duties of his office, or where it is provided that an of­
fice shall be deemed vacant if a performance bond is not filed 
by the officer within a reasonable time after he has assumed 
the duties of such office, such officer is required to execu­
cute or file an individual official bond to qualify for of­
fice or employment as that term is used in paragraph (2) of 
Section 3.06 (B) Revised Code, and may not properly be in­
cluded under a blanket bond in accordance with the general
provisions of that Section. Opinion No. 670, Opinions of the 
Attorney General for 1959 is hereby overruled. 

2. Assuming that the requirement can be fulfilled which 
calls for a bond to be filed witfi a certain official, all of­
ficers, deputies, clerks, assistants, bookkeepers and employees
of the offices of a political subdivision who are required to 
file a bond, and who may be properly covered by a blanket bond 
in accordance with Section 3.06, Revised Code, may be covered 
under the same blanket bond. 
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To: Chester W. Goble. Auditor of State. Columbus. Ohio 
By: WIiiiam B. Saxbe. Attorney General. May 18. 1965 

I have before me your request for my opinion which reads 

in part as follows: 

"What is the meaning of the language in Section 3,06
(B). Revised Code, authorizing a county or township to 
procure a blanket bond covering officers, clerks and 
employees other than, "(l) Treasurers or tax collectors, 
by whatever title known. "(2) Any officer, clerk or 
employee required by law to execute or file an individual 
official bond to qualify for office or employment." 

"Your attention is directed to 1959 OAG No. 670 which 
held that, "The bond required of township trustees by Sec­
tion 505.02, Revised Code, does not require an individual 
official bond but may be furnished on a blanket bond 
authorized by Section 3.06, Revised Code, if approved as 
required by Section 505.02, Revised Code." 

(1) Specifically, information is requested 
as to whether or not, in spite of the language 
contained in Section 3.06 (B) (2), all three of 
the county commissioners may be covered in a 
single blanket bond, (no matter what year the 
term of each expires) with the prosecuting 
attorney, sheriff, coroner, county-engineer, 
county recorder, juvenile judge, probate judge,
deputies and assistants appointed and employed 
as provided in Section 325.17, Revised Code? 

(2) Would it be necessary under the pro­
visions of Section 3.06 (B) (1), Revised Code, 
for the county treasurer, the county auditor, 
clerks of all courts such as the court of 
common pleas, the probate court, the juvenile 
court and the county court, as well as a judge
of a juvenile court acting as clerk in his own 
court, to file a separate bond, or may all or any
of the above be included on a blanket bond, and if 
so, with which officials and employees, if with 
not all county officials and employees. 

(3) May the dog warden and any deputy dog 
wardens be included under a single blanket bond? 
Or, may the dog warden and all deputy dog wardens 
be included with other county officials and employ­
ees appointed pursuant to Section 325.17, Revised 
Code, and other sections of the law on a single
blanl<:et bond? Or must each dog warden and each 
deputy dog warden furnish a separate bond? 

(4) May all the trustees of the board of 
trustees of a county hospital be included on a 
single blanket bond? Or, may a single blanket 
bond cover all of the members of a board of 
trustees of a county hospital, as well as all 
other county hospital employees including the 
administrator and such other employees as the 
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county hospital trustees deem necessary? Or, 
in the alternative, may only the administrator 
and such other employees as the county hospital 
trustees deem necessary, be included under a single
blanket bond? Or, must the administrator file a 
separate bond, but all other employees of the 
county hospital may be covered under a blanket 
bond. 

(5) May all Judges of a county court be 
covered on a single blanket bond with other 
employees of the office including the clerk of 
the county court? Or, may all county court 
Judges of a single county be covered under one 
blanket bond, but employees and clerk may be 
covered under a separate blanket bond? Or, 
must each county court Judge file a separate 
bond, and each clerk of the county court file 
a separate bond? Must all other employees of 
the county court be covered under a single
blanket bond or may they be covered under a 
blanket bond which covers all county employees
appointed under Section 325.17, R. C., or other­
wise? 

(6) May the executive secretary of a county 
child welfare board be covered on the same blanket 
bond with other employees of the welfare department 
or, in the alternative with any other county off1cers 
and/or employees? Or, must the executive secretary
of the county child welfare board file a separate 
bond? 

(7) May the county home superintendent be 
covered on a blanket bond with the other county
officials enumerated in (1) above aR well as 
the other county employe.es as provld.ed in (1)
above? Or, may the county home superintendent 
be covered on a blanket bond only wtth other 
·county employees appointed pursuant to Section 
325.17, Revised Code, or otherwise? Or, must 
the county home superintendent file a separate
bond in order to qualify for office or employ­
ment as provided in Section 3.06 (B)? 

Section 3.06, Revised Code, provides in its part here 

pertinent that: 

"* * * * * * 

clerk, or employee will faithfully perfonn his 
duties, in lieu thereof, with the consent and ap­
proval of the officer or governing body authorized 
to require the bond, any department or instrumental­
ity of the state or any county, township, municipal
corporation, or subdivision or board of education 
or department or instrumentality thereof·, ~ pro­
cure a blanket bond from any duly authorizeircorpor­
ate surety covering officers, clerks, and employees 

https://provld.ed
https://employe.es
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other than: 

"(l) Treasurers or tax collectors by what­
ever title known; 

"(2) Any officer clerk or emplotee re­
siuired by law7:;o execute or fiie an Inavidual 
officialoond to quality for such office or 
employment." 

(Emphasis added) 

"* * * * * * * * *" 

In each of the seven numbered paragraphs contained in 

your request, questions are presented as to whether or not 

a certain officer, or a certain group of officers, may be 

covered by a blanket bond also covering other officers, clerks, 

deputies, employees, and assistants. Since the questions pre­

sented are of a similar nature, and since an individual 

consideration of each specific question would require an 

opinion of great length, I have attempted to answer your ques­

tions collectively rather than individually. 

In Section 3 .06 (B), ~• it is provided that a requirement 

to the effect that an officer, clerk or employee must file a bond 

conditioned upon the faithful performance of his duties may be 

satisfied if, upon the consent and approval of the officer or 

governing body authorized to require the bond, a blanket bond is 

purchased covering such officer, clerk or employee. However, 

paragraph (2) therein, excepts from this provision those offices 

for which an individual official bond is made prerequisite to 

qualification for office or employment. 

Subsequent to the enactment of Section 3.06, supra, my 

predecessor in office concluded in Opinion No. 670, Opinions 

of the Attorney General for 1959, that: 

"The bond required of township trustees by 
Section 505.02, Revised Code, does not require 
an individual official bond but may be furnished 
in a blanket bond authorized by Section 3.06, Re­
vised Code, if approved as required by Section 
505.02, Revised Code." 
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Section 505.02, Revised Code, the provisions of which 

are quite similar to a number of those sections requiring 

bonds to be filed by officers concerning whom you make re­

quest, provides in part that: 

"Each township trustee, before entering 
upon the discharge ot his duty, shall give
bond to the state for the use 0£ the township,
Inthe sum of five hundred dollars, conditioned 
for the faithful performance of his duty as 
trustee, with at least two sureties***" 

(Emphasis added) 

Concerning this Section, my predecessor stated in Opinion 

No. 670, supra, that: 

"From the foregoing Section it will be noted 
that a bond given by a township trustee is condi­
tioned for·the faithful performance of his~ 
as trustee, and could not be considered a bond 
to qualify for office or employment, which would 
require an individual bond." 

In Opinion No. 95, Opinions of the Attorney General for 

1933, the then Attorney General concluded in branch (1) of 

the syllabus: 

"l. Where the statute fails to specify
the time within which acts necessary to quali­
fication for public office shall be performed
and where all of such acts are completed within 
a reasonable time after assuming official duties, 
such office shall not be considered vacant with­
in the meaning of section 7 of the General Code. 

In connection therewith, one of "the acts necessary to 

qualification" discussed in this Opinion is that set out in 

Section 2399, General Code, (now Section 305.04, Revised Code), 

which reads in part as follows: 

"Before entering upon the discharge of 
his duties such commissioner shall give bond 
signed by a bonding or surety company author­
ized to do business in this state, * * *" 

(Emphasis added) 

Since the underscored language contained in Section 2399, 

General Code, sets forth the same mandate as that contained in 

Section 505.02, Revised Code, supra, it is my opinion that if 



2-187 OPINIONS 1965 Opln. 65-87 

the bond required by one of such sections is deemed to be 

"necessary to qualification for public of'fice," the bond re­

quired by the other of such sections must be similarly constru­

ed. I am of further opinion that the mandatory language con­

tained in the underscored portion of each of these sections 

better sustains the conclusion that the bonds required therein 

are "necessary to qualification for public office." Therefore, 

since Opinion No. 670, Opinions of the Attorney General for 

1959, supra, is directly in conflict with this conclusion, I 

am of opinion that it is erroneous in its result, and it is 

hereby expressly overruled. 

Section 305.04, Revised Code, providing for a bond to be 

filed by a county commissioner, Section 309.03, Revised Code, 

providing for a bond to be filed by a prosecuting attorney, 

Section 315.03, Revised Code, providing for a bond to be filed 

by a county engineer, Section 317.02, Revised Code, providing 

for a bond to be filed by a county recorder, Section 319.02, 

Revised Code, providing for a bond to be filed by a county 

auditor, Section 321.02, Revised Code, providing for a bond 

to be filed by a county treasurer, Section 2303.02, Revised 

Code, providing for a bond to be filed by a clerk of a Court 

of Common Pleas, Section 2101.03, Revised Code, providing for 

a bond to be filed by a Probate Judge, Section 1907.061, Re­

vised Code, providing for a bond to be filed by a judge of 

a county court, Section 2151.12, Revised Code, providing for 

a bond to be filed by a judge of a juvenile court, Section 

2151.12, Revised Code, providing for a bond to be filed by a 

juvenile court judge acting as a clerk of his own court, 

Section 329.01, Revised Code, providing for a bond to be filed 

by a director of a department of county welfare, and Section 

337.04, Revised Code, providing for a bond to be filed by the 



I 

Opln. 65-87 ATTORNEY GENERAL 2-188 

superintendent of the county home, are all similar to Section 

505.02, supra, in that in each instance the particular of'f'icer 

is required to file a bond before entering upon the duties of 

his office. Theref'ore, in specif'ic answer to your request, 

it is my opinion that each of the officers concerning whom 

provision is made in these sections falls under the exception 

set forth in Section 3.06 (B) (2) supra, and is required to 

f'ile an individual bond. 

Section 311.02, Revised Code, and Section 313.03, Re­

vised Code, make provision for the bonds to be filed by the 

county sherif'f' and the county coroner respectively. While the 

language contained in these two sections dif'fers f'rom that 

contained in those sections mentioned in the preceding para­

graph, it is my opinion that such sections require the sherif'f' 

and the coroner to file a bond in order to qua,lif'y for office. 

reach this conclusion because of' the language contained in 

each of those two sections which deem the office vacant if' 

the bond is not filed within a reasonable time. 

While it is true that none of the sections considered. 

herein specifically states that the bond to be filed by the 

particular officer must be an individual bond, it should be 

noted that each section does provide that the specified 

of'ficer shall file a bond. In none of those sections is it 

provided that the officer in question shall file a bond 

jointly with another of'ficer, or be covered by a blanket bond 

with a group of other off'icers. In view of the mandate of each 

of these sections requiring a bond to be filed by a particular 

off'icer bef'ore assuming the dutie$ of his office, and in 

f'urther view of the absence of any reference to joint or blanket 

bonds in connection with these sections, it is my opinion that 

the General Assembly had these sections in mind when it insert-
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ed the exception contained in paragraph (2) of Section 3.06 

(B), ~- Therefore, I conclude that the legislative in­

tent was to exce~t these officers from the blanket coverage 

authorized by the general provisions of Section 3.06 (B), 

supra, and that each of such officers must file an individual 

bond. 

It should also be pointed out that if a different inter­

pretation is given to those sections requiring an officer to 

file a bond before assuming the duties of his office, the 

exception contained in paragraph {2) of Section 3.06 (B), 

supra, will be rendered virtually meaningless. An interpreta­

tion should be avoided which renders a statute, section, or 

any part thereof void, meaningless, or without effect or 

significance. Martin v. Armstrong, 12 Ohio st., 548. Re 

Mccreight 6 N.P. 479. 

Section 325.17, Revised Code, provides in part as follows: 

"The officers mentioned in section 325.27 
of the Revised Code may appoint and employ the 
necessary deputies, assistants, clerks, book­
keepers, or other employees for their respective 
offices, * * * Ea.ch of such offices may require
such of his employees as he deems proper to give
bond to the state, in an amount to be fixed by
such officer, ***conditioned for the faithful 
performance of their official duties. * * *" 

The officers mentioned in Section 325.27, Revised Code, 

are: the county auditor, county treasurer, probate judge, 

sheriff, clerk of the court of common pleas, county engineer, 

and county recorder. According to the provisions set forth 

in Section 325.17, supra, these officers may appoint necessary 

deputies, assistants, clerks, bookkeepers, and other employees, 

and they may require such persons to file a bond. 

It is abundantly clear that those persons appointed by 

the officers mentioned in Section 325.27, Revised Code, are 

not treasurers or tax collectors; nor are they required to 
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execute or file an individual official bond to qualify for 

office or employment. Therefore, according to the provisions 

of Section 3.06 (B}, Revised Code, such appointees may be 

covered by a blanket bond. 

It is my opinion that if an officer, assistant, deputy, 

clerk, bookkeeper, or employee may properly be bonded under a 

blanket type bond, it is of no consequence that other persons, 

also properly covered by a blanket bond, are covered by the 

Rame blanket bond. For example, I can see no reason for 

requiring the employees of one county office to be ~overed 

under one blanket bond, and the employees of another county 

office by another. However, an obstacle may be presented in 

a situation where some of those officers, deputies, assistants, 

clerks, bookkeepers, and employees to be covered under a blanket 

bond are required to file their bond with a different officer 

than are others covered under the same bond. Assuming that 

such a problem can be readily solved, I see nothing that would 

prevent all of the officers, deputies, clerks, assistants, 

bookkeepers, and employees of the offices of a political sub­

division who are required to file a bond, and who may be pro­

perly covered by a blanket bond, from being covered by the same 

t:>lanket bond. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 

that: 

1. Where it is provided by statute that an officer shall 

file a performance bond before entering upon the discharge of 

the duties of his office, or where it is provided that an 

office shall be deemed vacant if a performance bond is not 

filed by the officer within a reasonable time after he has 

assumed the duties of such office, such officer is required 

to execute or file an individual official bond to qualify for 
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office or employment as that term is used 1n paragraph {2) of 

Section 3.06 (B) Revised Code, and may not properly be in­

cluded under a blanket bond 1n accordance with the general 

provisions of that Section. 

2. Assuming that the requirement can be fulfilled which 

calls for a bond to be filed with a certain official, all 

officers, deputies, clerks, assistants, bookkeepers and em­

ployees of the offices of a political subdivision who are 

required to file a bond, and who may be properly covered by 

a blanket bond in accordance with Section 3.06, Revised Code, 

may be covered under the same blanket bond. 




