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PROBATE COURT-"TOTAL FEES EARNED BY THE PRO­
BATE COURT"-TERM REFERS TO TOTAL FEES CHARGED 
BY PROBATE COURT FOR ITS SERVICES DURING CALEN­
DAR YEAR-COLLECTED OR NOT COLLECTED-SECTION 

10501-5 G. C. 

SYLLABUS: 

The term "total fees earned by the probate court", as used in Section 10501-5, 
General Code, rekrs to total fees charged by the probate court for services rendered 
during the calendar year, whether collected or not. 

Columbus, Ohio, January 26, 1948 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Section 10501-5, General Code, reads in part as follows: 

'* * * It is hereby made the duty of the county commis­
sioners to appropriate such sum of money each year as will 
meet all the administrati_ve expense of the court which the 
probate judge deems necessary for the operation of the court, 
including the salaries of the appointees of the court as the 
probate judge shall fix and determine; provided, however, 
the total compensation paid to the appointees of the court in 
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any calendar year shall not exceed the total fees earned by 
the court during the preceding calendar year unless ap­
proved by the board of county commissioners. * * *' 
"May we respectfully request your opinion upon the follow­

mg question: 

'In the above quotation, does the phrase "total fees 
earned by the court during the preceding calendar year" 
have reference to the fees charged by the court for services 
rendered during the calendar year, whether collected or not, 
or does it have reference to the fees collected and paid into 
the county treasury during the calendar year?' " 

Your request specifically requires the interpretation of the legislative 

intent by its use of the word "earned." The chapters of our code which 

are significant to this problem are entitled "Probate Code" and "Salaries 

of County Officers." Bowever, throughout these chapters the term 

"earned" is absent except in the section in question. It is therefore nec­

essary to determine the scope and functions of the probate court with 

reference to fees. See 37 0. J., 655, which reads: 

"In the interpretation of ambiguous language in statutes, the 
intent of the lawmaking body should be sought in every legiti­
mate way. For this purpose, references are occasionally made 
by the courts to the scope or character of the statute under con­
sideration." 

Section 10501-5, General Code, in addition to that portion which you 

have set out, reads in part as follows: 

"Each probate juclge * * * may appoint a deputy clerk or 
clerks, stenographers, bailiff, and any other employees as may be 
necessary * * *. 

"Such appointees shall receive such compensation and ex­
penses as the probate judge shall fix and determine * * *. The 
compensation of such appointees shall be paid in semi-monthly 
installments by the county treasurer from the county treasury, 
upon the warrants of the county auditor, certified to by the judge 
of the court. * * *" 

It will be noted that compensation to appointees of the probate judge 

is not paid from any particular or segregated fund derived from costs or 

fees collected in the probate court, but from the county treasury itself. 

Jn fact, one of the various sources from which flow the funds which 

become public moneys belonging to the county and resting in the county 
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treasury is the probate court. This collection of funds is provided for by 

Section 2977, General Code, which reads in part as follows: 

"All the fees, costs, percentages, penalties, allowances and 
other perquisites collected or received by law as compensation for 
services by a * * * probate judge * * * shall be so received and 
collected for the sole use of the treasury of the county in which 
they are elected and shall be held as public moneys belonging to 
such county and accounted for and paid over as such as herein­
after provided." 

The General Assembly, moreover, by its enactment of Section 

rn501 -42, General Code, recognized that a probate judge may not be suc­

cessful in collecting all the fees to which he is entitled. Section 10501-42, 

General Code, reads in part as follows: 

"The fees enumerated in this section shall be charged and 
collected. if possible, by the probate judge * * *." 

Surely. it can be said that those fees which have not yet been collected 

are nevertheless fees earned. 

Again, in Section 2979, General Code, which has application to several 

county officers, including the probate judge, there appears to be legislative 

recognition of the fact that fees may be earned yet uncollected. This is 

evident from that portion of Section 2979, General Code, which reads as 

follows: 

"On or before January 15th annually, each of said officers 
shall file with the prosecuting attorney of his county, a report in 
writing showing the amount of fees, percentages, penalties, al­
lowances and other perquisites due his office from each person 
or corporation which has remained due and unpaid for more than 
one year prior to January rst, next preceding, and it shall be the 
duty of the prosecuting attorney to immediately proceed to col­
lect the same by any of the means provided by law, and to pay 
the amount so collected into the county treasury to the credit of 
the general county fund. * * *" (Emphasis added.) 

Section 2983, General Code, also lends cognizance to this point, and 

1 quote: 

"On the first business day of each month, and at the end of 
his term of office, each of such officers shall pay into the county 
treasury, to the credit of the general county fund, on the war­
rant of the county auditor, all fees, costs, penalties, percentages, 
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allowances and perquisites of whatever kind collected by his office 
during the preceding month or part thereof for official services, 
provided that none of such officers shall collect any fees from 
the county; and he shall also at the end of each calendar year, 
make and file a sworn statement with the county commissioners 
of all fees, costs, penalties, percentages, allowances and perqusites 
of whatever kind which have been due in his office, and unpaid 
for more than one year prior to the date such statement is re­
quired to be mad'e." 

Here, again, "fees due and unpaid" certainly are fees earned. 

There are several other statutes enlightening to this problem, one of 

which, Section 10501-41, General Code, reads in part: 

''In each case, examination or proceeding, the probate judge 
shall make and file an itemized account of fees by him received 
or charged therein." 

"Charged therein," it is presumed refers to fees earned but not yet 

paid in. 

Section 2982, General Code, is also similar and includes duties of the 

probate judge: 

"Each of such officers shall keep full and regular accounts 
of all official fees, costs, percentages, penalties, allowances or other 
perquisites charged or collected by him, and such accounts shall 
be records of the offices, shall belong to the county, and shall be 
transmitted by such officer to his successor in office * * *." 

Section 3046, General Code, further enlarges upon the contention that 

the legislature intended the term "earned" to be defined according to its 

common connotation. That section reads in part : 

"On the first Monday of September of each year each * * * 
probate judge * * * shall make returns, under oath, to the county 
auditor, of the amount of fees and moneys received by them, or 
due them during the year next preceding the time of making such 
returns." 

Earned is inclusive of the phrase "received by them or due them." 

In 28 C. J., 609, "earned" is discussed as follows: 

"The word has been construed as meaning entitled to a sum 
of money under the terms of a contract, implies that wages 
earned are owing, and may carry the meaning of unpaid' * * *." 
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The General Assembly is presumed to use the term "earned" ad­

visedly and intelligently to disclose the plain and simple meaning of the 

term unless such interpretation would be repugnant to their intention. By 

the quotation of the sections above, it is obvious that the legislature in­

tended the word "earned" to be given its full and natural meaning. It is 

a familiar canon of construction that words of a statute will be construed 

with the meaning commonly attributed to them. 

In common usage and by literal interpretation the word "earned" in­

cludes not only that which has been paid in but that which is due, owing 

or payable. Webster's New International Dictionary ( Second Edition, 

Unabridged) defines "earned" as follows : 

'' 1. To merit or deserve, as by labor or service; to do that 
which c11titlcs one to (a reward, whether the reward is received 
or not)." ( Emphasis added.) 

You will note that throughout the sections above quoted the term 

"collected" has been used by the legislature. I have been unable to find 

any definition which lists "collected" and "earned" as synonymous terms. 

It is clear from the foregoing sections that the General Assembly 

intended to use the term "earned" as it is usually accepted. It is also 

evident that the General Assembly would again have used the term 

''collected" instead of "earned" in Section rn501-5 if it had so desired 

to limit the total compensation to appointees of a probate court. The 

hardship, if any, which may eventually result from the practical applica­

tion of the term "earned" is a matter over which this office has no control, 

but is wholly within the province of the General Assembly. 

It is therefore my opinion, and you are advised, that the term "total 

fees earned by the probate court," as used in Section 10501-5, General 

Code, refers to total fees charged by the probate court for services ren­

tlcred during the calendar year, whether collected or not. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




