
492 OPINIONS 

CIVIL SERVICE, CLASSIFIED-OFFICES AND POSITIONS OF 

EMPLOYES WHO ENTER ARMED SERVICES OF UNITED 

STATES-PROTECTED UNDER SECTION 486-r6a G. C. UNTIL 

\VAR AGAINST AXIS POWERS TERMINATED BY PRESI­

DENTIAL PROCLAMA TTOX OR BY JOINT RESOLUTION OF 

CONGRESS. 

SYLLABUS: 

The offices and positions of employes in the classified civil service who enter 
the armed services of the United States are protected under Section 486-16a, General 
Code, until the war against the Axis Powers has been terminated by Presidential 
Proclamation or by joint resolution of Congress. 
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Columbus, Ohio, October 8, 1948 

Hon. Carson Hoy, Prosecuting Attorney 

Hamilton County, Cincinnati, Ohio 

Dear Sir: 

l am 111 receipt of your re4uest for my op1111on which contains the 

following inquiries: 

·· I. Are the positions of employes in the classified civil service 
who are drafted pursuant to the Selective Service Act of 1948, 
still protected under Section 486-16a, General Code of Ohio? 

"2. Are the positions of employes between the ages of 18 
and 19 years, in the classified civil service, who voluntarily enlist 
for one year, pursuant to the Selective Service Act of 1948, still 
protected under Section 486-r6a, General Code of Ohio? 

"3. In cases not related to the Selective Service Act of 1948, 
are the positions of employes in the classified civil service, who 
voluntarily enlist in one of the various branches of the armed 
services for a regular enlisted period, still protected under Section 
486-16a, General Code of Ohio? 

''4. In cases where employes held positions in the classified 
civil service prior to entering upon active duty in World War II, 
who then served more than ninety days in the armed services, 
were honorably discharged or reverted to inactive status in a 
reserve component, were then reinstated to their positions in the 
classified civil service, pursuant to Section 486-16a, General Code 
of Ohio, and who now re-enlist or are recalled to active duty, are 
the positions of such employes still protected under Section 
486-16a ?" 

Section 486-16a, General Code. originally became effective August 11, 

1S/43, and read in part: 

•· Any person who at the time he held or holds an office or 
position under the classified service and has held such office or 
position for a period of ninety days or more, enlisted or enlists 
in the armed services of the United States subsequent to Decem­
ber 8, 1941, was or is commissioned in said armed services or was 
or is called into said armed services in consequence of an act of 
Congress, the call of the president of the United States, or clue 
to his status in the reserve forces, national guard, or other similar 
defense organization shall, within thirty days after making 
application therefor, be restored to the office or position held by 
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him immediately prior to his entering into the armed services of 
the United States, * * *" 

"* * * The provisions of this act shall not apply to persons 
who enter the armed services after the termination of the present 
war with the Axis powers." 

Thereafter, this act was amended on July 10, L946. However, the last 

paragraph remained unchanged. The answer to all of your inquiries is 

dependent on the phrase "termination of the present war" contained in 

this last paragraph. If the General Assembly intended this phrase to 

mean "cessation of hostilities," then it is doubtful if Section 486-r6a would 

apply to persons entering the armed services pursuant to the Selective 

Service Act of 1948. On the other hand, if it was thereby intended that 

this phrase in question should mean "termination by proclamation of the 

President of the United States" or "termination by joint resolution of 

Congress," then Section 486- r6a would be applicable to any person now 

entering the armed service since neither of these official acts has taken 

place. In any event, indicative of the General Assembly's intent relative 

to this question is the date this section was last amended, plus the addi­

tional fact that the above quoted conclmling paragraph was contained 

within this amendment. Actual fighting of \Vorld \-Var II was suspended 

by the surrender of Japan on August 14, 1945, and formally suspended 

on September 2, 1945, designated as "V-J Day." Thereafter, the above 

amendment was enacted and it was stated therein that "this act shall not 

apply * * * after termination of the present war." It is therefore evident 

that the General Assembly did not consider the war to be terminated even 

though fighting had ceased. 

The phrase "termination of the war" has caused considerable litiga­

tion. In United States v. Watkins, 67 F. Supp. 556 at 564, decided 

August 6, 1946, this problem was answered as follows: 

"That the United States, despite cessation of hostilities, is 
still at war with Germany has been authoritatively settled. Citi­
zens Protective League v. Clark, supra, 155 F. 2d at page 295; 
Kahn v. Anderson, 1921, 255 U. S. 1, 9, 4r S. Ct. 224, 65 L. Ed. 
469; Matter of Yamashita, 1946 66 S. Ct. 340, 90 L. Eel.--." 

Probably the most conclusive decision on this matter is Samuels v. 

United Seaman's Service. Inc., 68 F. Supp. 401, decided October 12, 1946, 
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wherein it was held that there has been no formal proclamation of either 

the encl of the war or the cessation of hostilities. It was further stated in 

this opinion: 

"On September 2, 1945, the President of the United States, 
as part of his official proclamation said: 'As President of the 
United States, I proclaim Sunday, September 2, 1945, to be V-J 
Day-the day of formal surrender by Japan. It is not yet the day 
for the formal proclamation of the end of the war or of the ces­
sation of hostilities.' 

"There has been no 'cessation of hostilities' or 'end' of the 
war or termination thereof, by proclamation of the President. 
Nor has there yet been a resolution of .Congress. 

"Under date of Septeml.ier I, 1945, and before the Proclama­
tion referred to, Hon. Tom Clark, Attorney General of the United 
States, rendered an opinion to the President concerning the then 
status of emergency legislation relating to the wartime powers of 
the Executive. The opinion is quoted in part: 

'' ·First of all. it should be borne in mind that the war 
powers of the President and the Congress do not automatically 
cease upon the termination of actual fighting. As the Supreme 
Court said in Ste,rnrt v. Kahn. I I \\'all. 493, at p. 507, 20 L. Ed. 
r 76: " ( The war power) * * * is not limited to victories in the 
field and the dispersion of the insurgent forces. It carries with it 
inherently the power to guard against the immediate renewal of 
the conflict, and to remedy the evils which have arisen from its 
rise and progress.'' See also Hamilton v. Kentucky Distilleries 
Co.. 251 U. S. 146, ..J.o S. Ct. 106, 64 L Eel. 194. 

" 'The broad basis of governmental power on which the 
various emergency and wartime statutes rest cannot, therefore, 
he said to have been terminated by recent developments, includ­
ing the unconditional surrender of our enemies. Questions do 
arise at the present stage, however, with regard to the time which 
the Congress has specified in individual statutes as being the 
termination date of the powers therein conferred. As will appear 
in the attached compilation, certain of the wartime statues are 
made effective only "in time of war." or "during the present 
war," or "for the duration of the war." Still other expressions 
may be found of similar character. 

" 'Speaking generally, I believe that statutes of the type just 
mentioned should be considered as effective until a formal state 
of peace has been restored, unless some earlier termination elate 
is made effective by appropriate governmental action. In Hamil­
ton v. Kentucky Distilleries Co., supra. Mr. Justice Brandeis, 
speaking for the Court, said: "In the absence of specific pro­
visions to the contrary the period of war has been held to extend 
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to the ratification of the treaty of peace or the proclamation of 
peace." Again, in Commercial Cable Co. v. Burleson, 2 Cir., 255 
F. 99, 104, Judge Learned Hand rejected the contention that 
certain wartime powers conferred on the President in the First 
World \Var had terminated with the Armistice of November II, 

1918, and added: "Even if I were to assume that the power were 
only coextensive with a state of war, a state of war still existed. 
It is the treaty which terminates the war." See also Kahn v. 
Anderson, 255 U. S. r, ro, 41 S. Ct. 224, 65 L. Ed. 469; Ware 
v. Hylton, 3 Dall. 199, 236, r L. Eel. 568; 22 Op. A. G. 190 
( 1898). It is perhaps unnecessary to add that the Congress can 
at any time in response to changed conditions, repeal or amend 
any wartime statute or group of statutes. 

" 'I turn to another group of statutes: those which are to be 
terminated "upon the cessation of hostilities, as proclaimed by the 
President." Speaking once more in general terms, I believe that 
a provision of this type should be interpreted to refer to a formal 
proclamation, issued after you have determined that the facts 
warrant such action. Any less formal action on your part would 
not in my opinion be given by the courts the legal effect of termi­
nating a wartime statute, in the absence of proof in the document 
itself that it was your intention so to do. See Hamilton v. Ken­
tucky Distilleries Co., supra.' 

"On September 6, 1945, the President of the United States, 
in his message to Congress reiterated - 'The time has not yet 
arrived, however, for the proclamation of the cessation of hos­
tilities, much less the termination of the war. Needless to say, 
such proclamations will be made as soon as circumstances 
permit.'" 

Dubisson v. Simmons, 26 S. 2d 438, 157 Fla. 493, concerned a 
statute of the state of Florida which declared in part that civil service 

employes who become sixty-five years of age shall be retired except 

retirement shall not be required "so long as the present state of war with 

the Axis owers or any of them, shall actively continue." In the interpre­

tation of the above quoted portion of the civil service act, the court held 

that the President of the United States' Proclamation No. 2651, in which 

he stated that the allied armies have wrung from Germany a final and 

unconditional surrender and Proclamation No. 2660, in which he declared 

that Japan had unconditionally surrendered, were not declarations that a 

state of war no longer existed between the United States and the Axis 
governments. The court further stated : 

"It is also a matter of common knowledge of which the 
courts may take judicial cognizance that there has been no 
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Proclamation by the President and no Act of Congress of the 
United States by which it has been determined that such state of 
war has been discontinued. It is also a matter of common knowl­
edge of which the courts may take judicial cognizance that the 
Armed Forces of the United States now occupy large parts of the 
territory formerly occupied by the Axis Powers and that such 
Armed Forces of the United States are in such areas actively 
prosecuting the purpose of war. * * *" 

Other cases which substantiate this view are: .Citizens Protective League 

v. Clark, 155 F. 2d, 290, 81 U.S. App. D. C. 116; Ribas j Rijo v. United 

States, 24 S. Ct. 727, 194 U. S. 315, 418 L. Ed. 994; Citizens Protective 

League v. Byrnes, 64 F. Supp. 233; Application of Yamashita, Phil. 

Islands, 66 S. Ct. 340, 327 U. S. 1. 

In the above decisions it was held that a war could not be terminated 

except by Presidential Proclamation or Joint Resolution of Congress. 

Since neither such proclamation nor such resolution has to date been issued 

or adopted, it would follow that the war with the Axis Powers referred to 

in Section 486-16a is not terminated and consequently the provisions of 

said section are applicable to the persons in question. 

In view of the foregoing and in specific answer to your questions, it 

is my opinion that the positions of employes in the classified civil service 

who are drafted or who enlist pursuant to the Selective Service Act of 

194-8 are protected under Section 486-16a, General Code. The remainder 

of your questions in like manner are answered in the affirmative. 

Respectfully, 

HUGH S. JENKINS, 

Attorney General. 




