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OPINION NO. 68-031 

Syllabus: 

The positions of teacher in a municipal school district 
and member of the board of trustees of a community college
created by and operating under Chapter 3354, Revised Code, 
are compatible, and the positions may be held by the same 
person at the same time, provided it is physically possible 
to discharge the duties of both positions. 
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To: Paul J. Mikus, Lorain County Pros. Atty., Elyria, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, February 7, 1968 

I have before me your request for my opinion on the 
question of whether the positions of teacher in a municipal 
school district and member of the board of trustees of a 
community college district are compatible. 

A reading of Section 3319.07 et seq., Revised Code, re­
lating to the employment of teachers, and of Chapter 3354, 
Revised Code, relating to the establishment and operation of 
community colleges, reveals no specific statutory prohibition 
against the arrangement described in your letter. In the 
absence of such a prohibition, the compatability of the two 
positions in question must be tested under the common law 
doctrine of compatability, which is stated in State ex rel. 
Attorney General v. Gebert, 12 C.C. (N.S.) 274, 275, as follows: 

"Offices are considered incompatible 
when one is subordinate to, or in any way 
a check upon the other; or when it is phys­
ically impossible for one P.erson to dis­
charge the duties of both.' 

I have expressed the view in Opinion No. 1305, Opinions 
of the Attorney General for 1964, on the basis of the afore­
mentioned test, that the positions of county treasurer and 
treasurer of a community college district are incompatible. 
After noting that the county treasurer is a member of the 
county budget commission by virtue of Section 5705.27, Revised 
Code, and that the budget of the community college district 
must be submitted to the county budget commissioners, pursuant 
to Section 5705.28, Revised Code, to detennine the validity 
of certain tax levies imposed by the community college district, 
I concluded that, at least to a limited extent, the county 
budget com.~ission performs a check upon and is superior to 
the board of t·rustees of a community college district and its 
treasurer, and that this results in the incompatability of the 
offices which were the subject of that opinion. 

However, in considering the statutes which determine the 
compatability of the positions which are the subject of the 
present opinion, I can find no situation in which either posi­
tion could be construed to be subordinate to, or a check upon, 
the other. Of course, whether it is physically possible to 
perform the duties of both positions at the same time is a 
question of fact to be determined in each individual case. 

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised 
that the positions of teacher in a municipal school district 
and member of the board of trustees of a community college 
created by and operating under Chapter 3354, Revised Code, 
are compatible,· and the positions may be held by the same 
person at the same time, provided it is physically possible 
to discharge the duties of both positions. 




