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OPINION NO. 81·056 

Syllabus: 

1. 	 Once an appointing authority or his designee has, with the 
approval of the Director of Administrative Services, designated a 
position as exempt from the overtime provisions of R,C. 124,18, 
the appointing authority may not authorize payment or 
compensatory time in any amount for overtime hours worked by 
an employee in such exempted position. 

2. 	 Regardless of how an exemption list is entitled, exemption of a 
position from the overtime provisions of R.C. 124.18 operates to 
exempt such position from all the provisions of that section 
concerning overtime compensation, including the granting of 
compensatory time. 

3. 	 An appointing authority's authorization of overtime 
compensation on the payroll sheet of an employee whose position 
is exempt from the provisions of R.C. 124.18 does not override 
the overtime exemption of such position. 

To: Thom•• E. Ferguson, Auditor of Slate, Columbus, Ohio 
By: 	 Wllllam J. Brown, Attorney General, September 23, 1981 

I have before me your request for my opinion concerning the following 
questions relating to R.C. 124,18. Your questions read as follows: 

1. 	 May the appointing authority or his designee authorize 
compensatory time for a state employee who has been formally 
exempted by or through the Department of Administrative 
Services from the overtime provisions of Section 124.18, Revised 
Code? 

2. 	 Would the answer to Question One be different if the exemption 
list sent to the Department of Administrative Services was 
entitled "Ove1·time and Compensatory Exempt"? 

3. 	 If a state employee is overtime and compensatory time exempt, 
can the appointing authority or his designee authorize 
compensatory time on a hour per hour worked overtime basis 
instead of on a one and one-half hour per hour worked overtime 
basis? 

4. 	 If the appointing authority specifically authorizes overtime on an 
overtime and compensatory time exempt employee's payroll 
sheet, does this override the exemption list sent to the 
Department of Administrative Services? 

Your questions have arisen as a result of the actions of directors of state 
departments and agencies or their designees in authorizing overtime pay or 
compensatory time off for employees whose positions have been exempted from the 
overtime provisions of R.C. 124.18. 

The initial question involves the power of appointing authorities or. their 
designees to authorize compensatory time for state employees whose positions have 
been exerr,.;ited from the overtime provisions of R.C. 124,18. Pursuant to R.C. 
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124,18,1 forty hours is the standard work week for all employees whose salary or 
wage is paid in whole or in part by the state. If an employee is required to be in 
active pay status for more than forty hours in one week, he is entitled to overtime 
compensation. R,C, 124.18 provides generally for such an employee to be 
compensated for overtime at one and one-half times his base rate of pay, or at the 
rate equivalent to pay range 33, step 1, whichever is lesser, with certain exceptions. 
Such employee may, however, elect to take compensatory time off in lieu of 
overtime pay on a time and one-half basis. 

Concerning exemption from the provisions of the statute, R,C, 124,18 states: 

The appointing authority of each agency may designate, with the 
approval of the director of administrative services, specific positions 
within his agency with a starting rate of not less than a rate 
equivalent to pay range 9, step 1, salary schedule A or pay range 29, 
step 2, salary schedule B, the duties of which are professional, 
administrative, or executive in nature, and such positions shall be 
exem t from all the rovisions of this section re ardin overtime 
compensation. Emphasis added. 

This paragraph authorizes an appointing authority to exempt certain positions from 
the overtime provisions of R.C. 124,18. When such a position is exempted, however, 
it is, by the express terms of R.C. 124.18, exempted from @ the provisions of R.C. 

1R.C, 124,18 provides in pertinent part: 

Forty hours shall be the standard work week for all employees 
whose salary or wage is paid in whole or in part by the state. 
When any employee is required by an authorized administrative 
authority to be in an active pay status more than forty hours in 
any calendar week, he shall be compensated for such time over 
forty hours, except as otherwise provided in this section, at one 
and one-half times his base rate of pay, or at the rate equivalent 
to pay range 33, step 1, whichever is the lesser, unless the 
provisions of the "Fair Labor Standards Act of 1938," 52 Stat. 
1060, 29 U.S.C. 201, as amended, are applicable. A flexible hours 
employee is not entitled to compensation for overtime work unless 
his authorized aoministrative authority requires him to be in 
active pay status for more than forty hours in a calendar week, 
regardless of the number of hours he works on any day in the 
same calendar week. 

The authorized administrative authority shall be designated by 
the appointing authority to the director of the department of 
administrative services. Such compensation for overtime work 
shall be paid no later than at the conclusion of the next 
succeeding pay period. 

If the employee elects to take compensatory time off in lieu of 
overtime pay, for any overtime worked, such compensatory time 
shall be granted by his administrative superior, on a time and one­
half basis, at a time mutually convenient to the employee and the 
administrative superior within one hundred eighty days after the 
overtime is worked except that in the case of employees of the 
state school for the blind and the state school for the deaf whose 
positions require them to be on duty at all times that school 
residents are not attending classes the compensatory time may be 
granted within one year after the overtime is worked. 

No overtime, as described in this section, can be paid unless it 
has been authorized by the authorized administrative authority. 

September 1981 
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124.18 regarding overtime co?lfensation, including those allowing an employee to 
take compensatory time off. It is clear, therefore, that once an appointing 
authority exempts a position from the ovP.rtime provisions in R.C. 124.18, that 
section does not empower the appointing authority to authorize overtime 
compensation in any other manner for an employee in such position. Whether an 
appointing authority may allow an employee whose position has been exempted 
from all the provisions of R.C. 124.18 to receive compensatory time for overtime 
work depends, therefore, on whether the appointing authority has power outside of 
R.C. 124.18 to authorize overtime compensation. 

You have indicated that you are referring to directors or authorized 
administrative heads of the various state departments and agencies when you speak 
of appointing authorities. It is well established that directors or administrative 
heads of the state departments and agencies are responsible for employing such 
employees as are necessary to carry out the duties and responsibilities of the 
departments and agencies. See R.C. 121.14 ("[el ach department may employ••.the 
necessary employees. . •").­

Although such appointing authorities may employ necessary eJployees, they 
do not have specific authority to fix their employees' compensation. The General 
Assembly has created a statutory scheme pursuant to which state employees are 

2R.C. 4lll.03 reads in part as follows: 

(A) An employer shall pay an employee for overtime at a 
wag" rate of one and one-half times the employee's wage rate 
for hours worked in excess of forty hours in one workweek, in the 
manner and methods provided in and subject to the exemptions of 
section 7 and section 13 of the "Federal Fair Labor Standards Act 
of 1938," 52 Stat.1060, 29 u.s.c. 207, 213, as amended. 

As used in this section, "employer" includes the state of Ohio. R.C. 4lll.Ol(D). 
Thus, R.C. 4lll.03 requires the state to pay an "employee," as defined in R.C. 
4lll.Ol(E), at a rate of one and one-half the employee's wage rate for hours 
worked in excess of forty hours in one workweek. R.C. 4lll.03 is, however, 
subject to the exemptions set forth in 29 U.S.C. §213. That provision exempts 
from most of the provisions of 29 U.S.C. §206 (minimum wage) and §207 
(maximum houts in workweek) "any employee employed in a bona fide 
executive, administrative, or professional capacity." 29 U.S.C. §213(a)(l). It 
appears, therefore, that, because a position may be exempted from t!1e 
overtime provisions of R.C. 124.18 only if the duties of that position are 
professional, administrative, or executive in nature, an employee in such 
position would also be exempt from the overtime provisions of R.C. 4lll.03. 
See generally National League of Cities v. Usery, 426 U.S. 833 (1976) (holding 
that amendments to the Federal Fair Labor Standards Act which extended 
minimum wage and maximum hour provisions to almost all employees of 
states and their political subdivisions were not within the authority granted 
Congress by U.S. Const. art. I, §tl, 1 !. 3 (the commerce clause)). 

3R.C. 121.14 reads in part as follows: "Each department [enumerated in R.C. 
121.02, see R.C. 121.0l(A)] may employ, subject to the civil service laws in 
force aIThe time the employment is made, the necessary employees, and, !f 
the rate of com ensation is not otherwise fixed b law, fix their 
compensation" emphasis added • R.C. 121.14, therefore, gives state 
departments authority to fix the compensation of employees where the rate 
of compensation is not otherwise fixed by law,~· where a state department 
compensates an employee in accordance with Schedule C of R.C. 124.15, the 
department may fix the employee's pay anywhere between the minimum and 
maximum rates established for each range. This section, however, must be 
read in conjunction with the statutory scheme of compensation for state 
employees, discussed elsewhere in this opinion. 
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compensated. See, ~. R.C. 121.161 (vacation leave for "[el ach full-time state 
employee"); R.c.'T24J5(salary for "all employees working for the state or any of 
the several departments, commissions, bureaus, boards, or councils of the state," 
except certain employees of either the state school for the deaf or the state school 
for the blind); R.C. 124.38 (sick leave for "[el ach employee, whose salary 01· wage is 
paid in whole or in part by the state"); R.C. 124.81 (life insurance for "all state 
employees who are paid directly by warrant of the state auditor, including elected 
state officials"); R.C. 124.82 (health, medical, hospital, dental, or surgical benefits 
for "state employees who are paid directly by warrant of the auditor of state, 
including elected state officials"). The salary and fringe benefits of state 
employees are, therefore, expressly regulated by statute. 1977 Op. Att'y Gen. No. 
77-090. 

R.C. 124,l4(C), concerning changes in salary and other fringe benefits of state 
employees, reads as follows: 

On or before the first day of November in each even-numbered 
year, the director of administrative services shall report to the state 
employee compensation board whether the pay ranges and the steps 
contained in section 124.15 of the Revised Code should be adjusted by 
a uniform percentage to reflect increases or decreases in the wages 
of non-public employees in Ohio or other states in order to maintain 
the competitive status of state employment. The director shall at 
the same time report whether sick leave, holidays, health or life 
insurance, vacation, leave, or other fringe benefits of state 
employees should be changed for such reasons. The board shall make 
recommendations on such adjustments to the general assembly and 

overnor by the first day o January in each odd-numbered year. 
Emphasis added.) 

As I stated in Op. No. 77-090, at 2-304, "[t] he plain meaning of this provision is to 
reserve in the General Assembly the power to grant or alter fringe benefits for 
state employees•. A state agency ioes not have the authority to grant additional 
fringe [benefits] to its employees." It appears, from the comprehensive nature of 
the statutory scheme governing state employees' compensation, that the legislature 
contemplated a uniform system for compensating all state employees. 

In response to your first question, I conclude, therefore, that appointing 
authorities at the state level have no independent power to change the 
compensation of their employees from that prescribed by statute. Thus, once a 
position is exempt from the overtime provisions of R.C. 124,18, the appointing 
authority may not authorize compensatory time for an employee in that position, 
either on the basis set forth in R.C. 124.18 or on any other basis. Specifically, in 
response to your third question, the appointing authority, for the reasons set forth 
above, may not compensate an employee in an exempt position on an hour per hour 
worked overtime basis. 

In reviewing your second question, I h&ve been unable to find any reason why 
my answer to your initial question would be different if the exemption list sent to 
the Department of Administrative Services were entitled "Overtime and 
Compensatory Exempt." It is my opinion, based upon the language of R.C. 124.18, 
that the provisions of that section apply fully to payment for overtime as well as to 

41n Ebert v. Stark County Bd. of Mental Retardation, 63 Ohio St. 2d 31, 406 
N,E,2d 1098 (1980), the court stated that a county board of mental retardation 
had the power to employ, and that such power necessarily implied the power 
to fix its employees' compensation. In that situation, however, unlike a 
situation involving employment with the state, there were no statutory 
provisions establishing the salary of board employees, nor was there a 
statutory scheme similar to R.C. 124.14(C) for the adjustment of fringe 
benefits. 

September 1981 



DAG 81-057 ATTORNEY GENERAL 	 2-226 

the granting of compensatory time. Thus, any exemption list sent to ODAS would 
include the exemption of certain positions from the payment of money for overtime 
as well as the granting of time off as compensatory time. In regard to this matter, 
R,C, 124.18 states, in pertinent part, that the professional, administrative, or 
executive positions designated as exempt "shall be exempt from all the provisions 
of this section regarding overtime compensation." As noted above, there are 
provisions in R.C. 124.18 which refer to payment for overtime work as well as the 
provision of compensatory time. Because of the language in R.C. 124,18 which 
exempts individuals on the exemption list from "all the provisions" of that section 
regarding overtime compensation, it is clear that the exemption list would apply 
fully to overtime pay as well as to compensatory time as compensation for 
overtime. Thus, my answer to the initial question would not change if the 
exemption list sent to the Department of Administrative Services were entitled 
"Overtime and Compensatory Exempt." 

Your final inquiry concerns whether the appointing authority's authorization 
of payment for overtime on the payroll sheet of an employee whose position is 
overtime and compensatory time exempt overrides the exemption list sent to the 
Department of Administrative Services. I must conclude that the appointing 
authority's authorization does not override the exemption list. Once the appointing 
authority designates, with the approval of the Director of Administrative Services, 
those positions which are to be exempt from the requirements of R.C. 124.18, the 
individuals employed in such positions shall be exempt from all provisions of R.C. 
124.18 regarding overtime compensation. See R.C. 124.18. It stands to reason that 
in order for the exemption list to be changed, the appointing authority would have 
to remove from the list, with the approval or knowledge of the Director of 
Administrative Services, the positions held by the exempted individuals. Therefore, 
it is my opinion that until the appointing authority informs the Director of 
Administrative Services of his desire to remove certain positions from the 
exemption list, the exemption list is not changed. 

It is, therefore, my opinion, and you are advised, that: 

1. 	 Once an appointing authority or his designee has, with the 
approval of the Director of Administrative Services, designated a 
position as exempt from the overtime provisions of R.C. 124.18, 
the appointing authority may not authorize payment or 
compensatory time in any amount for overtime hours worked by 
an employee in such exempted position. 

2, 	 Regardless of how an exemption list is entitled, exemption of a 
position from the overtime provisions of R.C. 124.18 operates to 
exempt such position from all the provisions of that section 
concerning overtime compensation, including the granting of 
compensatory time. 

3. 	 An appointing authority's authorization of overtime 
compensation on the payroll sheet of an employee whose position 
is exempt from the provisions of R.C. 124.18 does not override 
the overtime exemption of such position. 




