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OPINION NO. 2013-038 


Syllabus: 


2013-038 


1. 	 When a clerk of the court of common pleas is suspended from office 
more than 40 days before the next general election for state and 
county officers and the clerk's term does not expire within one year 
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immediately following the date of that general election, the person 
appointed pursuant to R.C. 3.16 to replace the clerk is required to be 
elected at that general election in order to perform the suspended 
clerk's duties after the election. 

2. 	 A person who is elected pursuant to R.C. 3.16 as a replacement of­
ficial for a suspended clerk of the court of common pleas shall not 
perform the duties of the clerk's office once the clerk's suspension 
is lifted. 

To: Gregg Marx, Fairfield County Prosecuting Attorney, Lancaster, Ohio 
By: Michael De Wine, Ohio Attorney General, November 22, 2013 

You have requested an opinion about electing a person to perform the duties 
of a suspended clerk of the court of common pleas and the person's performance of 
the clerk's duties after the suspension is lifted.1 Specifically, you ask: 

1. 	 If a clerk of the court of common pleas is suspended from office 
more than 40 days before the next general election for state and 
county officers, does R.C. 305.02 require the person appointed pur­
suant to R.C. 3.16 to replace the clerk to be elected at that general 
election in order to perform the suspended clerk's duties after the 
election? 

2. 	 Ifa person is elected pursuant to R.C. 3 .16 as a replacement official 
for a suspended clerk of the court of common pleas and the suspen­
sion is lifted after the election, but before the expiration of the 
suspended clerk's term of office, may the person perform the duties 
of the clerk's office until the expiration of the clerk's term ofoffice? 

Suspension of a Clerk of the Court of Common Pleas 

R.C. 3.16 provides procedures for suspending a public official when the of­
ficial is charged in a state or federal court with a felony that relates to the public of­
ficial's administration of his office or conduct in the performance of his duties. For 
purposes ofR.C. 3.16, the term "public official" means "any elected officer of a 
political subdivision as defined in [R.C. 2744.01]." R.C. 3.16(A)(2). As R.C. 
2744.0l(F) defines a county as a political subdivision and a clerk of the court of 
common pleas is an elected officer of the county, see R.C. 2303.01; see also R.C. 
305 .02, a clerk of the court of common pleas is a "public official," as defined in 
R.C. 3.16(A)(2), who may be suspended from his office under R.C. 3.16. 

A clerk of the court of common pleas who is suspended from his office 

1 Fairfield County has not acquired home rule powers, see Ohio Const. art. X, 
§ 1; R.C. 9.482; R.C. 307.15, adopted a charter, see Ohio Const. art. X, §§ 3 and 4, 
or adopted an alternative form of county government, see Ohio Const. art. X, § 1; 
R.C. Chapter 302. We will therefore consider your questions in light of the provi­
sions of law governing the statutory form ofcounty government. 
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under R.C. 3.16 may not exercise any of the rights, powers, or responsibilities of the 
clerk's office during the period of the suspension. R.C. 3.16(E). The suspension 
continues until (1) the clerk is reinstated in his office; (2) all charges against the 
clerk "are disposed ofby dismissal or by a finding or findings of not guilty;" or (3) 
a successor is elected and qualified to serve the next succeeding term of the clerk's 
office. R.C. 3.16(C)(4). 

During the time that a clerk is suspended from his office, the rights, powers, 
and responsibilities of the clerk's office are performed or exercised by a replace­
ment official who is appointed or elected. R.C. 3.16(E). However, the suspended 
clerk does ( 1) retain the title clerk ofthe court ofcommon pleas during the period of 
the suspension and (2) "continue to receive the compensation that [he] is entitled to 
receive for holding [the clerk's] office during the period of the suspension, until [he] 
pleads guilty to or is found guilty of any felony with which [he] is charged.'' Id. 

Election of a Replacement Official for a Suspended Clerk of the Court 
of Common Pleas 

Your first question asks, ifa clerk ofthe court ofcommon pleas is suspended 
from office more than 40 days before the next general election for state and county 
officers, whether R.C. 305.02 requires the person appointed pursuant to R.C. 3.16 to 
replace the clerk to be elected at the next general election in order to perform the 
suspended clerk's duties after the election. R.C. 3.16(E) provides that, if a public 
official, like the clerk of the court of common pleas, is suspended, a replacement of­
ficial "shall be appointed or elected to perform the public official's duties of office 
in the manner provided by law for filling a vacancy in that office.'' 

R.C. 305.02 establishes procedures for filling a vacancy in the county of­
fices enumerated therein, including the office of clerk of the court of common pleas, 
when the vacancy occurs more than 40 days before the next general election for 
state and county officers.2 Under R.C. 305.02(B), if a vacancy occurs from any 
cause in the office of the clerk of the court of common pleas, ''the county central 
committee of the political party with which the last occupant of the office was affili­
ated shall appoint a person to hold the office and to perform the duties thereof until a 
successor is elected and has qualified." See R.C. 305.02(C) ("[n]ot less than five 
nor more than forty-five days after a vacancy occurs, the county central committee 
shall meet for the purpose of making an appointment under [R.C. 305.02]"); see 
also R.C. 3.02(A) ("[w]hen an elective office becomes vacant and is filled by ap­
pointment, such appointee shall hold the office until the appointee's successor is 
elected and qualified"). Prior to a county central committee appointing a person to 
fill a vacancy in the office of clerk of the court ofcommon pleas, the board ofcounty 
commissioners may appoint a person to serve as acting clerk and authorize him to 
perform the clerk's duties between the occurrence ofthe vacancy and the time when 
the person appointed by the county central committee qualifies and takes office. 

2 General elections for state and county officers are conducted ''in the even­
numbered years; except as otherwise provided for filling vacancies.'' R.C. 
3501.02(C). 
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R.C. 305.02(F). Thus, when a vacancy in the office of clerk of the court of common 
pleas occurs more than 40 days before the next general election for state and county 
officers, a person may be appointed by either the county central committee or board 
of county commissioners to perform the clerk's duties. R.C. 305.02(8); R.C. 
305.02(F). 

A person appointed by a board of county commissioners to perform the 
clerk's duties under R.C. 305.02 may perform such duties only until the county 
central committee appoints a successor or a successor is elected and qualifies for the 
office. See R.C. 3.02(A); R.C. 305.02(A); R.C. 305.02(F). If a county central com­
mittee appoints a person to perform the clerk's duties, the person serves as clerk 
until a successor is elected and qualifies for the office. See R.C. 3.02(A); R.C. 
305.02(A)-(B). 

When a vacancy in the office of clerk of the court of common pleas occurs 
more than 40 days before the next general election for state and county officers and 
a person is appointed to the office, R.C. 305.02(A) requires the appointee's succes­
sor to be elected as follows: 

If a vacancy in the office of . . . clerk of the court of common 
pleas . . . occurs more than forty days before the next general election 
for state and county officers, a successor shall be elected at such election 
for the unexpired term unless such term expires within one year im­
mediately following the date of such general election. 

See R.C. 3.02(A). 

Pursuant to R.C. 305.02(A), when a vacancy in the office of clerk of the 
court of common pleas occurs more than 40 days before the next general election 
for state and county officers and a person is appointed to the office, the person ap­
pointed may not hold the office for the unexpired term ofthe office, unless the clerk's 
term expires within one year immediately following the date ofthat general election. 
See id. Except when the clerk's term expires within one year immediately following 
the date of the next general election for state and county officers, the appointee's 
successor must be elected at the next general election for state and county officers. 
See id. This means that, when a vacancy in the office of clerk of the court of com­
mon pleas occurs more than 40 days before the next general election for state and 
county officers and a person is appointed to the office, the person appointed must be 
elected at that general election in order to continue performing the clerk's duties af­
ter the election, unless the clerk's term expires within one year immediately follow­
ing the date of that general election. See id. 

In accordance with R.C. 3.16(E), the procedures for filling a vacancy in the 
office of clerk of the court of common pleas set out in R.C. 305.02 apply when 
selecting a replacement official to perform a suspended clerk's duties: "For the 
duration ofthe public official's suspension, a replacement official shall be appointed 
or elected to perform the public official's duties of office in the manner provided by 
law for filling a vacancy in that office." R.C. 3.16(E). For this reason, when a clerk 
is suspended more than 40 days before the next general election for state and county 
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officers, R.C. 305.02 authorizes a person to be appointed to serve as a replacement 
official to perform the suspended clerk's duties. In addition, R.C. 305.02 requires 
that the person be elected at the next general election for state and county officers in 
order to continue performing the clerk's duties after the election, unless the term of 
office of the suspended clerk expires within one year immediately following the 
date of that general election. Therefore, when a clerk of the court of common pleas 
is suspended from office more than 40 days before the next general election for state 
and county officers and the clerk's term does not expire within one year immediately 
following the date of that general election, the person appointed pursuant to R.C. 
3.16 to replace the clerk is required to be elected at that general election in order to 
perform the suspended clerk's duties after the election. 

Appointed Replacement Official Continuing in that Capacity after a 
General Election for State and County Officers 

It has been suggested that the language of R.C. 3.16(E) requiring an ap­
pointed replacement official to perform the duties of a suspended clerk of the court 
of common pleas "[f]or the duration" of the clerk's suspension means that the 
replacement official does not have to be elected at the next general election for state 
and county officers in order to perform the clerk's duties after the election. In other 
words, once a person is appointed pursuant to R.C. 3.16 as a replacement official for 
a suspended clerk, the person shall perform the duties of the suspended clerk until 
the suspension ends even though a general election for state and county officers may 
occur more than 40 days after the suspension begins. 

We believe that this interpretation of R.C. 3.16(E) is refuted by the plain 
language of the statutes. As explained above, R.C. 3.16(E) explicitly requires a 
county to follow R.C. 305.02's procedures when selecting a replacement official to 
perform a suspended clerk's duties. R.C. 305.02, in tum, provides that a person ap­
pointed to perform the duties of a clerk who is suspended more than 40 days before 
the next general election for state and county officers may perform the duties only 
until that general election, unless the term of office of the suspended clerk expires 
within one year immediately following the date of that general election. After the 
general election, the duties of the suspended clerk are to be performed by the person 
who wins the election, provided that person is qualified to enter into the duties of 
the office. 

We must employ the presumption that when the General Assembly enacted 
R.C. 3.16, it was aware that R.C. 305.02 may require the appointment ofone person 
to perform the duties of a suspended clerk and then the election of another person to 
perform those duties. See generally State v. Thompson, 102 Ohio St. 3d 287, 2004­
0hio-2946, 809 N.E.2d 1134, at 118 (the General Assembly is aware of previously 
enacted legislation); State v. Frost, 57 Ohio St. 2d 121, 125, 387 N.E.2d 235 (1979) 
(same as the previous parenthetical). The General Assembly nevertheless stipulated 
in R.C. 3.16(E) that during the suspension a person who is ''appointed or elected'' 
in accordance with the procedures set forth in R.C. 305.02 may perform the duties 
of the suspended clerk. By using the disjunctive "or" between the words "ap­
pointed" and "elected," the General Assembly has communicated its intention that 



2013 Opinions OAG 2013-038 2-383 

a person either appointed or elected in accordance with the procedures set forth in 
R.C. 305.02 may perform the duties of a suspended clerk. See generally R.C. 1.42 
(unless the context requires otherwise, words are to be given their common, every­
day meaning); Merriam-Webster's Collegiate Dictionary 872 (11th ed. 2005) ("or" 
is "a function word to indicate an alternative"). 

As stated earlier, except when the term ofoffice of a suspended clerk expires 
within one year immediately following the date of the next general election for state 
and county officers, R.C. 305.02 requires a person appointed as a replacement of­
ficial for the clerk to perform the duties of the suspended clerk only until his succes­
sor is elected and qualifies for the office. The inclusion ofthe phrase ''or elected'' in 
R.C. 3.16(E) thus means that, after a person is elected to perform the duties of a 
suspended clerk, as required by R.C. 305.02, the person previously appointed to 
serve as the replacement official for the suspended clerk does not continue to 
perform the suspended clerk's duties. 

If a person appointed as a replacement official for a suspended clerk were 
required to perform the duties of the suspended clerk for the duration of a suspen­
sion regardless of the occurrence of general elections for state and county officers, 
the General Assembly would not have included the terms "or elected" in R.C. 
3.16(E). By including these words in R.C. 3.16(E), the General Assembly has 
indicated that a county is required to follow all of the procedures set out in R.C. 
305.02 when selecting a replacement official for a suspended clerk. See generally 
R.C. 1.47(B) (when the General Assembly enacts a statute, it is presumed that 
"[t]he entire statute is intended to be effective"); State ex rel. Cleveland Elec. 
Ilium. Co. v. City ofEuclid, 169 Ohio St. 476, 479, 159 N.E.2d 756 (1959) ("the 
General Assembly is not presumed to do a vain or useless thing, and . . . when 
language is inserted in a statute it is inserted to accomplish some definite purpose"). 
The language ofR.C. 3.16(E) requiring an appointed replacement official to perform 
the duties of a suspended clerk "[f]or the duration" of the clerk's suspension 
therefore is not intended to permit a person appointed as a replacement official for a 
clerk to continue serving in that capacity when R.C. 305.02 requires otherwise. 

Replacement Official Performing the Duties of a Clerk of the Court of 
Common Pleas after the Clerk's Suspension Has Been Lifted 

Your second question asks, if a person is elected pursuant to R.C. 3.16 as a 
replacement official for a suspended clerk of the court of common pleas and the 
suspension is lifted after the election, but before the expiration of the suspended 
clerk's term of office, whether the person may perform the duties of the clerk's of­
fice until the expiration of the clerk's term of office. 

No provision of law declares that a person elected pursuant to R.C. 3.16 to 
perform the duties of a suspended clerk shall perform those duties until the end of 
the unexpired term of office of the suspended clerk. Instead, R.C. 3.16(E) expressly 
provides that a replacement official is appointed or elected ''to perform the . . . 
duties of the office" of a suspended clerk only "[f]or the duration" of the clerk's 
suspension. In other words, when a replacement official is appointed or elected, the 
replacement official has the authority to perform the duties of the suspended clerk 
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only during the suspension, rather than for the entire unexpired term of office of the 
suspended clerk. 

Moreover, pursuant to R.C. 3.16(C)(4)(c), if the suspension of a clerk of 
court of common pleas does not end during the suspended clerk's term of office,3 
the replacement official may perform the duties of the suspended clerk's office until 
"[a] successor is elected and qualified to serve the next succeeding term of the" 
clerk's office, as the replacement official has the authority to perform the duties of 
the suspended clerk during the entire period of the suspension, see R.C. 3.16(E). 
(Emphasis added.) R.C. 3.16(C)(4)(c) establishes the only situation in which a 
person elected as a replacement official for a suspended clerk may perform the 
duties of the clerk's office until the expiration of the clerk's term of office. The 
language ofR.C. 3.16(C)(4)(c) thus further supports the proposition of law that, 
when a suspension ends during a clerk's term of office, the replacement official shall 
not perform the duties of the clerk's office until a successor is elected and qualified 
to serve the next succeeding term of the clerk's office. Accordingly, a person who is 
elected pursuant to R.C. 3.16 as a replacement official for a suspended clerk of the 
court of common pleas shall not perform the duties of the clerk's office once the 
clerk's suspension is lifted. 

Conclusions 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised as fol­
lows: 

1. 	 When a clerk of the court of common pleas is suspended from office 
more than 40 days before the next general election for state and 
county officers and the clerk's term does not expire within one year 
immediately following the date of that general election, the person 
appointed pursuant to R.C. 3.16 to replace the clerk is required to be 
elected at that general election in order to perform the suspended 
clerk's duties after the election. 

2. 	 A person who is elected pursuant to R.C. 3.16 as a replacement of­
ficial for a suspended clerk of the court of common pleas shall not 
perform the duties of the clerk's office once the clerk's suspension 
is lifted. 




