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BOARD OF EDUCATION-MAY LEGALLY ALLOW PUPILS 

LEAVE OF ABSENCE FOR MORAL OR RELIGIOUS INSTRUC­

TION - ONE HOUR EACH WEEK- INSTRUCTORS, NOT REGU­

LAR TEACHERS ENGAGED BY BOARD - SUCH ABSENCE NOT 

TO INJURIOUSLY AFFECT CLASS WORK STANDING OF 

PUPILS. 

USE OF SCHOOL BUILDING OR ROOMS IN SCHOOL BUILDING 
- RELIGIOUS INSTRUCTION TO SCHOOL PUPILS AND 

OTHERS. 

SYLLABUS: 

1. A board of education may legally allow pupils leave of absence 

for one hour each week, for moral or religious instruction given by per­

sons other than the regular teachers engaged by the board, where it is 

determined by the board that such absence will not injuriously affect the 

standing of said pupils in their class work. 

2. A board of education may lawfully permit the use of the school 

building or rooms in school buildings under its control, when the same 

are not in actual use for public school purposes, to be used and· occupied 

by an organization or organizations for the purpose of giving religious 

instruction to school pupils and others, under proper rules and regulations 

with respect to such occupancy as may be promulgated by such board. 

Columbus, Ohio, March 19, 1941. 

Hon. Carl W. Rich, Prosecuting Attorney, 

Cincinnati, Ohio. 

Dear Sir: 

This is to acknowledge receipt of your request for my opinion, which 

reads as follows: 

"The Board of Education, Rural School District, Delhi 
Township, has been approached for permission to allow pupils of 
the Delhi Township school one hour leave of absence, or to 
excuse them from their regular studies, one hour each week 
during the school year, for the purpose of moral or religious in­
struction by others than the regular school faculty. Therefore 
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we are asking you for an opinion on the legality of the following: 

"May the Board of Education legally allow pupils leave 
of absence one hour each week, without effecting the standing of 
said pupils in their class work, for moral or religious instruction 
by others than the regular teachers engaged by the board? 

"May the Board of Education legally allow an organization 
or organizations to impart such instruction in any then un­
occupied room or rooms of the school building to pupils who 
wish or whose parents or guardians wish them to receive such 
said instruction?" 

By the terms of Section 7690, of the General Code of Ohio, each 

local district board of education is charged with the duty of maintaining 

and controlling all the public schools of whatever name or character in 

their respective school districts. Section 4750, General Code, empowers 

each board of education to make such rules and regulations as it in its 

';liscretion deems necessary for the government of its employes and the 

pupils in its district. The question presented by your inquiry is whether 

or not a board of education in pursuance of the powers delegated to it 

by statute, may lawfully make such regulations as will permit the pupils 

in the schools under its control to be excused from regular class work 

for a reasonable length of time during each day or week to receive moral 

and religious instruction from persons other than regularly employed 

teachers, and whether or not such instruction may be imparted in the 

public school buildings. 

There is no statutory rule of law which requires a board of education 

to maintain the schools under its control a definite number of hours per 

week or per day. It is provided in Section 7644, General Code, that 

elementary schools shall be maintained for not less than thirty-two weeks 

per year, and Section 7763, General Code, which is part of the chapter 

relating to compulsory education, provides that every parent or guardian, 

or other person having charge of a child of compulsory school age, with 

certain exceptions not pertinent hereto, must send such c4ild to a public, 

private or parochial school for the full time the school is in session, which, 

in no case shall be less than thirty-two weeks per school year. Section 

7689, General Code, provides that a school week shall consist of five days, 

but makes no provision as to just what legally constitutes a day. Questions 

relating to the requirements for a pupil's graduation and promotion from 

one grade or class to another are likewise not specifically covered by 

statute. It is provided in Section 7702, General Code, that the superin-
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tendent of schools shall classify, assign and control the promotion of 

pupils and perform such other duties as the board of education determines. 

If a board of education should in its discretion determine that a pupil 

or group of pupils might without interference with their regular class 

work be excused for any purpose for one hour a week or for any reason­

able time it is my opinion that it is within the power of the board to do so. 

So far as I have found, this question has never been the subject of 

an opinion of this office, and has not been considered by the courts of 

this state. However, the Court of Appeals in New York, in the case of 

People ex rel. Lewis v. Graves1 State Commissioner of Education1 245 

N. Y., 195, 156 N. E., 663, had the precise question under consideration, 

and therein held as stated in the second and third branches of the syllabus: 

"2. Rule of Board of Education excusing pupils at request 
of parents for half hour each week to attend religious instruction 
outside of school, held not to violate the prohibition of Constitu­
tion, Article IX, Se~tion 4, against using public property or 
money in aid of denominational schools. 

3. Rule of board of education excusing pupils at request 
of parents for half hour each week to attend religious instruction 
outside the school held not violative of Education Law, Section 
621, requiring regular attendance of pupils for entire time during 
which school is in session." 

Coming now to a consideration of your second question, reference 

will be made to the provisions of Section 7622, General Code, the pertinent 

part of which reads as follows: 

"When, in the judgment of a board of education, it will be 
for the advantage of the children residing in any school district 
to hold literary societies, school exhibitions, singing schools, re­
ligious exercises, select or normal schools, the board of education 
shall authorize the opening of the school-houses for such pur­
poses." 

The above provisions, which permit the use of school buildings under 

the conditions set out therein, were in the statute since the first enact­

ment thereof, in 1889 (86 0. L., 11). Under this statute, the question 

of whether or not religious exercises may be permitted in the school 

building is left entirely to the board of education having control of the 

building. In Ohio Jurisprudence, Vol. 36, page 367, where the question 

of religions in the schools is considered, it is said: 

"Moreover, the law confers upon the board of education 
full and unrestricted power to determine whether any religious 
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exercises of any character shall be permitted in the schools under 
its control. The powers of the board of education in such mat­
ters are unlimited, and its motives are not open to question or 
investigation by the court." 

See also, Board of Education v. Paul, 7 O.N.P., 58, and Opinions of the 

Attorney General for 1927, page 795. In the 1927 opinion referred to 

it is held: 

"1. When, in the judgment of a board of education, it will 
be for the advantage of the children residing in any school dis­
trict to permit the use of the school building therein for the 
holding of religious exercises, when such use· does not interfere 
with the use of the building for strictly school purposes, such 
permission may lawfully be granted even though such religious 
exercises are conducted under the auspices of some particular 
religious society. 

2. Whether or not a board of education will permit a 
school building to be so used is a matter solely within the dis­
cretion of such board, which discretion will not be interfered 
with by the courts, except in a case of gross abuse thereof; and it 
goes without saying that the exclusive authority to permit such 
a use vested by law in the board includes the power to prohibit 
the same." 

In specific answer to the question submitted, I am of the opinion: 

First: A board of-education may legally allow pupils leave of absence 

for one hour each week, for moral or religious instruction given by per­

sons other than the regular teachers engaged by the board, where it is 

determined by the board that such absence will not injuriously affect 

the standing of said pupils in their class work. 

Second: A board of education may lawful1y permit the use of the 

school building or rooms in school buildings under its control, when the 

same are not in actual use for public school purposes, to be used and 

occupied by an organization or organizations for the purpose of giving 

religious instruction to school pupils and others, under proper rules and 

regulations with respect to. such occupancy as may be promulgated by 

such board. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 


