
701 ATTORNEY GENERAL 

MOTOR VEHICLE-SALE IN OHIO BY RESIDENT OF AN­
OTHER STATE-OHIO CERTIFICATE OF TITLE MUST BE 

SECURED IN NAME OF SELLER-NECESSARY FOR LAWFUL 

TRANSFER OF TITLE TO OHIO PURCHASER IN OHIO. 

SYLLABUS: 

Whenever a resident of another state sells a motor vehicle in Ohio, he must first 
secure an Ohio certificate of title ,in his own n,ame before he may lawfully transfer 
title -to the Ohio purchaser in Ohio. 

Columbus, Ohio, November 6, 1951 

Hon. John Rossetti, Prosecuting Attorney 
Stark County, Canton, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, which reads as follows: 

"The Clerk of Courts of Stark County has requested us to 
secure the ruling of your office on the follovving question: 



702 OPINIONS 

"A troublesome case has arisen in this county because of the 
frequency with which motor vehicles owned by residents of other 
states are sold to Ohio residents. For example, a case recently 
arose where a resident d the State of Michigan possessing a cer­
tificate of title came to Canton, Ohio, and within a few days after 
his arrival he sold his car in Canton and went back to the State of 
Michigan. The Michigan certificate of title was duly transferred 
and assigned to the Ohio owner and the signature of the seller 
was notarized by an Ohio notary public. The Ohio owner then 
made an application to the Clerk of Courts for an Ohio certificate 
of title and handed to the clerk as evidence of ownership the 
Michigan certificate of the previous owner, together with the 
transfer to the applicant on the reverse side thereof. The Clerk 
of Courts has refused to issue an Ohio certificate and has followed 
a ruling of motor vehicle registration to the effect that if the 
notary on the assignment of the certificate of the other state is a 
notary of the other state, the Ohio certificate can issue to the 
Ohio owner. However, if the notary on the assignment of the 
certificate of the other state is an Ohio notary, an Ohio certificate 
cannot issue to the Ohio owner unless the notary jurat is changed 
or the foreign owner secures an Ohio certificate. 

"Section #6290-3 and #6290-5 seem to be the statutes ap­
plicable. The first obviously requires that no person can sell a 
motor vehicle without delivering a certificate of title, although the 
statute does not state that it must be an Ohio certificate. The sec­
ond statute, #6290-5, also obviously provides for situations where 
a motor vehicle is brought into this state for which there is no 
certificate of title. In brief, the latter section gives power to the 
clerk of courts to issue an Ohio certificate when the application 
for the same is accompanied by a certificate of title or a bill of sale 
or other evidence of ownership required by the law of another 
state. We think that #6290-5 governs the situation and that even 
though the transfer or assignment takes place in Ohio the Clerk 
of Courts must issue c;. certificate based on the assignment or 
certificate of evidence of ownership issued by the other state. 

"Because of the frequency with which this troublesome ques­
tion comes up, we would like to have a ruling from your office 
on the following question: 

"vVhenever a resident of another state sells a motor vehicle 
in Ohio, must he secure an Ohio certificate of title before trans­
ferring to the Ohio owner under Section #6290-3; or may the 
transferee compel the issuance of an Ohio certificate of title on 
his own application accompanied by the certificate of the foreign 
state properly transferred and endorsed to the Ohio applicant?" 

Section 6290-3, General Code, reads as follows: 

"No person except as provided in the preceding section 
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hereafter shall sell or otherwise dispose of a motor vehicle without 
delivery ( delivering) tc, the purchaser or transferee thereof a 
certificate of title with such assignment thereon as may be neces­
sary to show title in the purchaser, nor purchase or otherwise 
acquire a motor vehicle unless he shall obtain a certificate of title 
for the same in his name in accordance with the provisions of 
this chapter." 

This section was enacted by Amended House Bill No. 773 of the 92nd 

General Assembly and was effective in its present form January I, 1938. 

Your request indicates that Section 6290-5, General Code, governs 

the situation and requires an Ohio title to be issued when the transferee 

presents the foreign Certificate of Title which has been assigned to him 

within the State of Ohio. That section provides in part as follows : 

"Application for a certificate of title shall be made upon a 
form hereinafter prescribed by this chapter; and shall be sworn 
to before a notary public or other officer empowered to administer 
oaths ; and shall be filed with the clerk of courts of the county in 
which the applicant resides if the applicant be a resident of this 
state or if not such resident, in the county in which the transaction 
is consummated ; and shall be accompanied by the fee prescribed 
in this chapter; and if a certificate of title has previously been 
issued for such motor vehicle in this state, shall be accompanied 
by said certificate of title duly assigned, unless otherwise provided 
for in this chapter. If a certificate of title has not previously 
been issued for such motor vehicle in this state said application, 
unless otherwise provided for in this chapter, shall be accom­
panied by a manufacturer's or importer's certificate as provided 
for in this chapter; or by a proper bill of sale or sworn statement 
of ownership, the originals of which have been duly filed with the 
clerk of courts, or a duly certified copy thereof; or by a certificate 
of title, bill of sale or other evidence of ownership required by 
law of another state from which such motor vehicle was brought 
into this state. * * *" 

It can be seen that if ;t certificate has not previously been issued in 

Ohio, one of three documents must be presented to the Clerk of Courts : 

(I) A manufacturer's or importer's certificate, as provided for in this 

chapter; (2) A proper· bill of sale or sworn statement of ownership, the 

original of which has been duly filed with the Clerk of Courts, or a duly 

certified copy thereof; (3) A certificate of title, bill of sale or other evi­

dence of ownership required by the law of another state from which such 

motor vehicle was brought into this state. 
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The first and third provisions do not seem to need interpretation and 

in Opinion No. 924, Opinions of the Attorney General for 1946, page 299, 

the then Attorney General held that the third provision meant just what. 

it said. The second provision apparently was designed to cover situations 

in which the original purchase of a motor vehicle was made prior to the 

enactment of the Certificate of Title Law. 

The problem which yon have presented is whether the words "prop­

erly assigned" should be inserted into the third provision of Section 

6290-5, General Code, even though the General Assembly has not seen fit 

to do so. 

In my op11110n there are two reasons why the language of Section 

6290-5 should not be so interpreted. In the first place, Section 6290-3, 

General Code, dealing with transfers made within the State of Ohio and 

referring to certificates of title, apparently refers to Ohio certificates. 

Those are the only ones concerning which the General Assembly could 

legislate. (Under the old bill-of-sale law, the terms "bill-of-sale" and 

"sworn statement" were uniformly held to mean "Ohio bill-of-sale" and 

"Ohio sworn statement." See Opinion No. 1185, Opinions of the Attorney 

General for 1927, page 2093. Since an Ohio certificate can be trans­

ferred only after it has been obtained, it must follow that the General 

Assembly contemplated that the foreign owner should first obtain an Ohio 

certificate, as he is entitled to do 11nder the clear provisions of Section 

6290-5, General Code. 

Secondly, I find that this interpretation of Section 6290-3, General 

Code, is set forth in a book of instructions issued by the Bureau of Motor 

Vehicles to the Clerks of Courts of Ohio, entitled "Specifications of forn1.s 

and instructions for the issuance of Ohio Certificate of Title." This in­

struction manual was last issued on December 1, r949, and contains the 

following instructions with regard to the transfer of title to motor vehicles, 

at pages 67 and 68 of that manual: 

"6. No Certificate of Title or Manufacturer's Certificate or 
Certificate of Origin, of another state mfiy be· accepted where 
assignment shows that it was attested' to in Ohio. In such case 
the person or dealer, first bringing such motor vehicle to' Ohio­
shall obtain in his name an Ohio Certificate of Title and assign 
the Ohio Certificate to the new purchaser in the regular manner. 

"7. In case where an Ohio resident purchases a motor 
vehicle from a non-resident of Ohio and the actual transfer of 
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ownership occurs in Ohio such non-resident must first obtain an 
Ohio title in his own name and then assign title in the regular 
manner. In case where an Ohio resident purchases a· motor 
vehicle from a non-resident of Ohio and the actual transfer of 
ownership occurs outside of Ohio, the laws of that state will 
govern and the Ohio resident must surrender the foreign certifi­
cate of title or other legal evidence of ownership required by law 
in that state, to the Clerk of Courts of the county of his residence 
in order to obtain an Ohio Certificate of Title. 

"8. In cases where an Ohio resident purchases a motor 
vehicle from a non-resident of Ohio and the actual transfer of 
ownership occurs in Ohio such non-resident must first obtain an 
Ohio title in his own name and then assign title in the regular 
manner. It is suggested that the non-resident convert his foreign 
title to an Ohio title in the Ohio County Clerk of Court's office in 
the county in which the Ohio purchaser resides. 

"In cases where an Ohio resident purchases a motor vehicle 
from a non-resident of Ohio and the actual transfer of ownership 
occurs outside of Ohio, the laws of that state will govern and the 
Ohio resident must surrender the foreign certificate of title or 
other legal evidence of ownership required by law in that state, 
to the Clerk of the county of his residence in order to obtain an 
Ohio certificate of title." 

Similar instructions were contained 111 a previous manual issued by the 

Bureau of Motor Vehicles in the year 1937. The only significance of the 

notary public's signature is that the clerks of court are instructed to accept 

the jurat as evidence of where the transfer took place. 

Since this administrative practice has been continued for fourteen 

years by the Bureau of Motor Vehicles, I believe that the principle enun­

ciated in the case of Industrial Commission v. Brown, 92 Ohio St., 309, at 

page 3n, is dispositive of the present question. Nichols, Chief Justice, in 

that opinion held as follows : 

"Administrative interpretation of a given law, while not con­
clusive, is, if long continued, to be reckoned with most seriously 
and is not to be disregarded and set aside unless judicial con­
struction makes it imperative so to do. * * *" 

I am unable to find any statutes or cases which make it imperative to 

set aside such a long continued administrative interpretation of Section 

6290-3, General Code. 

Under the principles set forth above, it 1s my op1111011, and you are 



7o6 OPINIONS 

hereby advised, that whenever a resident of another state sells a mctor 

vehicle in Ohio, he must first secure an Ohio certificate of title in his own 

name before he may lawfully transfer title to the Ohio purchaser in Ohio. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




