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OPINION NO. 80-038 

Syllabus: 

l. 	 The five thousand dollar provision of R.C, 307.86 is applicable to 

purchases or leases of materials or equipment for force account 

projects undertaken by the .county engineer pursuant to R.C. 

5543.19. 


2. 	 R.C. 5543.19(C) requires that equipment and materials to be 
purchased or leased for each separate force account project be 
obtained in compliance with the provisions of R.C. 307 .86. 

3. 	 As to each force account project, the five thousand dollar 
threshold requirement for competitive bidding provided in R.C. 
307 .86 applies separately to each purchase or lease which 
reasonably and in good faith constitutes a separate and distinct 
contract or order. 

To: David Tobin, Columbiana County Pros. Atty., Lisbon, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, July 3, 1980 

l have before me your request for an opinion concerning R.C. 5543.19, which 
authorizes a county engineer to proceed by force account, and R.C. 307 .86, which 
requires that anything to be purchased or leased at a cost in excess of five thousand 
dollars be obtained through competitive bidding, The specific questions raised in 
your request are as follows: 

Is the $5,000.00 provision of Revised Code Section 307 .86 applicable 
at all to Revised Code Section 5543.19? 

If the $5,000.00 provision of Revised Code Section 307 .86 is 
applicable to Revised Code Section 5543.19, then is this $5,000.00 
limit on a per annum, per project or per purchase basis relative co the 
force account projects of the County Engineer? 

In regard to your first question, R.C. 5543.19(C) defines "force account" to 
mean "that the county engineer will act as contractor, using labor employed by him 
using material and equipment either owned by the county or leased or purchased in 
compliance with sections 307.86 to 307.92, inclusive, of the Revised Code" 
(emphasis added). R.C. 307 .86 provides, in pertinent part, that "(al nything to be 
purchased, [or] leased, ... at a cost in excess of five thousand dollars, except as 
otherwise provided in section...5543.19...shall be obtained through competitive 
bidding." (Emphasis added.) As noted in your inquiry, the Court of Appeals for 
Morrow County in Wvandot Blacktop, Inc. v. Morrow Countv, No. 564 (Ct. App. 
Morrow County Feb. 14, 1980), recently interpreted R.C. 307 .86 and 5543.19 as 
requiring leases or purchases of equipment and materials for force account projects 
to be obtained in compliance with R.C. 307.86. The court held that "where a 
county engineer is authorized by the board of commissioners to proceed by force 
account... , any material for the project costing in excess oi $2,000 [now 
$5,000], must be purchased in compliance with the competitive bidding procedures 
mandated by R.C. 307 .86 et seq." In accordance with that decision, I conclude that 
the five thosuand dollar provision concerning competitive bidding which is 
contained in R.C. 307.86 is applicable to force account projects. In response to 
your first question, then, it is my opinion that the five thousand dollar provision of 
R.C. 307 .86 is applicable to purchases or leases of materials or equipment for force 
account projects undertaken pursuant to R.C. 5543.19. 

I turn now to a discussion of your second question, in which you inquire how 

the five thousand dollar limit in R.C. 307 .86 is to be interpreted with regard to 
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purchases or leases of materials and equipment for force account projects. The 
Court of Appeals in Wyandot did not consider this question, nor. am I aware of any 
other Ohio cases in which this specific question has been considered. Therefore, 
the question as to whether the intent was for the five thousand dollar limit in R.C. 
307 .86 to apply to purchases or leases for force account projects on a per annum, 
per project, or per purchase basis must be determined primarily from the language 
of R.C. 5543.19 and R.C. 307 .86. 

R.C. 5543.19, which authorizes the county engineer to proceed by force 
account, provides as follows: 

(A) The county engineer may, when authorized by the board of 
county commissioners and not required by this section or other law to 
use competitive bidding, employ such laborers and vehicles, use such 
county employees and property, lease such implements and tools, and 
purchase such materials as are necessary in the construction, 
reconstruction, improvement, maintenance, or repair of roads by 
force account. 

In determining whether he may undertake construction or 
reconstruction, including widening and resurfacing, of roads by force 
account the count en ineer shall first cause to be made an estimate 
o the cost o such work, which estimate shall include labor, material, 
freight, fuel, hauling, use of machinery and equipment, and all other 
items of cost. When the total estimated cost of the work exceeds ten 
thousand dollars per mile·, the county commissioners shall invite and 
receive competitive bids for furnishing all labor, materials and 
equipment necessary to complete the work in accordance with 
sections 307.86 co 307 .92, inclusive, of the Revised Code. 

(B) The county engineer may, when authorized by the board of 
county commissioners and not required by this section or other law to 
use competitive bidding, employ such laborers and vehicles, use such 
county employees and property, lease such implements and tools, and 
purchase such materials as are necessary in the construction, 
reconstruction, improvement, maintenance, or repair of bridges and 
culverts by force account. 

In determining whether he mav undertake such construction, 
reconstruction im rovement maintenance or re air of brido-es or 
culverts by orce account, the countv engineer shall first cau::e to be 
made an estimate of the cost of such work, which· estimate shall 
include labor, material, freight, fuel, hauling, use of machinery and 
equipment, and all other items of cost. When the total estimated 
cost of the work exceeds forty thousand dollars, the board of county 
commissioners shall invite and receive competitive bids for furnishing 
all the labor, materials, and equipment necessary to complete the 
work, in accordance with section 307.86 to 307.92, inclusive, of the 
Revised Code. The county engineer shall obtain the approval required 
by section 5543.02 of the Revised Code. 

(C) "Force account," as used in this section means that the 
county engineer will act as contractor, using labor employed by him 
using material and equipment either owned by the county or leased or 
purchased in compliance with sections 307 .86 to 307 .92, inclusive, of 
the Revised Code and excludes subcontracting any part of such work 
unless done pursuant to sections 307.86 to 307 .92, inclusive, of the 
Revised Code. 

The term "competitive bids" as used in this section requires 
competition for the whole contract and in regard to its component 
parts, including labor and materials. Neither plans nor specifications 
shall be drawn to favor any manufacturer or bidder unless required by 
the public interest. (Emphasis added.) 
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Divisions (A) and (B) of R.C. 5543.19 require the county engineer to cause to 
be made an estimate of the cost of each project to be undertaken. Pursuant to 
divisions (A) and (B), the county engineer must prepare a .;eparate estimatEJ for 
each separate project to be undertaken rather than a single estimate as to the cost 
of all projects to be undertaken. Consequently, the provisions of R.C. 5543.19(A) 
and (B) must be viewed as being separately applicable to each individual project. 

As previously discussed, division (C) of R.C. 5543.19 has been interpreted as 
requiring that materials and equipment to be purchased or leased for force account 
projects be obtained in compliance with R.C. 307 .86. Wyandot Blacktop, Inc. v. 
Morrow County, suora. In construing a statute, each provision of the statute must 
be interpreted in"'11giit of the other provisions of the same statute. Suez Co. v. 
Young, .118 Ohio App. 415, 195 N .E. 2d 117 (1963). Division (C) of R.C. 5543.19 must, 
therefore, be interpreted with reference to divisions (A} and (B), which require 
compliance as to each separate force account project. Consequently, R.C. 
5543.19(C) must be interpreted as requiring that the materials and equipment 
needed for each separate force account project be obtained in compliance with 
R.C. 307 .86. The five thousand dollar provision of R.C. 307 .86 may not, therefore, 
be viewed as imposing a per annum limitation on expenditures for equipment and 
materials to be used in force account projects. The question as to whether R.C. 
307.86 was intended to impose a per project or per purchase limitation on such 
expenditures, however, must be determined in light of the language of that section. 

R.C. 307.86 provides in pertinent part as follows: 

Anything to be purchased, leased, leased with an option or 
agreement to purchase, or constructed, including, but not limited to, 
any product, structure, construction, reconstruction, improvement, 
maintenance, repair, or service, except th~ services of an accl)untant, 
architect, attorney at law, physician, professional engineer, 
construction project manager, consultant, surveyor, or appraiser by or 
on behalf of the county or contracting authority, as defined in section 
307 .92 of the Revised Code, at a cost in excess of r'ive thousand 
dollar~, except as otherwise provided m section 307 .02, 307.861, 
3501.301, 3505.13, 4115.31 to 4115.35, 5543.19, 5713.01, or 6137 .05 of the 
Revised Code, shall be obtained through competitive bidding. 
(Emphasis added.) 

The plain language of R.C. 307 .86, "[al nything to be purchased, [or] 
leased...at a cost in excess of five thousand dollars,'' indicates that the five 
thousand dollar limitation was intended to apply to each individual ~urchase or 
lease rather than to all purchases or leases to be made in one year or for one 
project. A harmonious construction of the provisions of R.C. 307 .86 and R.C. 
5543.19, therefore, leads to the conclusion that anything to be purchased or leased 
for one individual force account project must be obtained through competitive 
bidding if the cost of the purchase or lease would exceed five thousand dollars. 

In order to determine what constitutes a ''purchase" or "lease" for the 

purposes of R.C. 307 .86, or how tile contracting authority is to determine if the 

cost of the proposed purchase or lease exceeds five thousand dollars, the provisions 

of R.C. 307 .86 must be examined, 


There is no clear indication in the language of R.C. 307 .86 as to what 

constitutes a "purchase" or "lease," nor does there appear to be any authority which 

has interpreted the phrase ''[al nything to be purchased [or] leased. . .at a cost in 

excess of five thousand dollars" as that phrase is used in R.C. 307 .86. The courts, 

however, in a number of cases have considered the effect to be given similar 

statutory provisions requiring that purchases or expenditues in excess of a specified 

amount be made in compliance with the requirements of competitive bidding 

statutes. See State ex rel. Kuhn v. Smith, 25 Ohio Op. 2d 203, 194 N.E. 2d 186 (C.P. 

Monroe County 1963) (school repairs may not be done piecemeal to evade the $4000 

limitation as to competitive bidding in R.C. 3313.46); State ex rel. Ashland County 

v. Snyder, 2 Ohio N.P. (n.s) '.!61 (C.P. Ashland County 1904) (competitiv,2 bidding 
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requirements cannot be evaded by the elimination of work that would normally be 
included in a bridge contract); Wing v. City of Cleveland, 9 Ohio Dec. Reprint 551 
(C.P. Cuyahoga County 1885) ($500 limitation in competitive bidding statute may 
not be circumvented by purchasing fire hose in separate or-:lers of less than $500 
each). 

In each of the aforementioned cases, the issue presented to the court was 
whether the contract in question was sufficiently large to come within the amount 
specified in the statute as requiring competitive bidding. The court in Kuhn, 25 
Ohio Op. 2d at 20fi, 194 N .E. 2d at 189, concluded that the paramount question to be 
answered was whether the work or purchase· involved must be regarded as being 
included in one contract, which exceeds the statutorv amount for which 
competitive bidding is required, or whether the purchase or· work may be regarded 
as several smaller contracts, each of which is for a lesser amount than the 
statutory requirement for competitive bidding. In answering that question, the 
court stated as follows: 

When it is apparent that the work has been split up for the 
purpose of ev11ding the statute, the courts have generally held the 
contracts to be invalid. On the other hand, if the public officials 
responsible for letting the contract appear to have acted in good 
faith, multiple contracts may be upheld even though the tctal 
involved in them in the aggregate is greater than the amount 
specified in the statute. 

Kuhn, 25 Ohio Op. 2cl at 206, 194 N .E. 2d at 189 (quoting Annot., 53 A.L.R. 2d 498, 
4991).950) ). 

It would appear from the decisions of the courts in the aforementioned cases 
that the nature of the proposed expenditure is the controlling factor in determining 
whether competitive bidding is required pursuant to a statute, such as R.C. 307.86, 
which provides a threshold amount in exc·~ss of which competitive bidding is 
required. In construing such a statute, th,~ threshold limitation provided in the 
statute should be interpreted as relating sej;.,arately to any purchase or lease which 
may reasonably and in good faith be deemed to constitute a separate contract or 
purchase order. The purchase or lease contemplated may not be split into separate 
contracts or orders for the puq,ose of evading the requirements of the statute. If, 
however, the purchase or lease contemplated is of such a nature that it reasonably 
and in good faith requires division into separate parts, then separate contracts or 
orders may be made without competitive bidding, if each separate contract or 
order is for a lesser amount than the statutory requirement for competitive 
bidding. 

There is nothing in the plain language of R.C. 307 .86 which would indicate 
that the legislative intent was to have the phrase "(al nything to be purchased, (or] 
leased" interpreted differently than similar provisions in other competitive bidding 
statutes have been interpreted. Consequently, it is my opinion that the five 
thousand dollar provision in R.C. 307 .86 must be viewed as applying separately to 
each purchase or lease made on behalf of the county which reasonably and in good 
faith constitutes a separate and distinct contract or order. 

In specific regard to a force account project, then, the nature of the 
equipment and material to be leased or purchased would determine if the cost is in 
excess of five thousand dollars and competitive bidding is therefore required. As 
previously discussed, the provisions of R.C. 307 .86 apply separately. to each 
individual force account project. Thus, as to each separate and distinct force 
account project, the five thousand dollar threshold for competitive bidding would 
be separately applicable to each purchase and/or lease of material and equipment 
which reasonably and in good faith constitutes a separate contract or order. 

Thr~ provisions of R.C. 307.86 may not be evaded either by artificially 
dividing the work to be accomplished in any one year into separate force account 
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projects, or by making separate contracts or placing separate orders for material 
and equipment needed for any one force account project. If the work to be 
undertaken in any one ye.1r is similar in nature such that it would reasonably 
constitute one project, then the work may not be divided into separate force 
account projects to circumvent the requirements of R.C. 307 .86. Ludwig Hommell 
&: Co. v. Woodsfield, 115 Ohio St. 675, 155 N.E. 386 (1927) (contract to furnish 
electrical supplies for one year and to give credit for old meters in exchange was 
held invalid under competitive bidding statute with $500 limit because total 
transactions for year exceeded $500; separate orders made during the year were 
not viewed as individual contracts}. See generally Miller v. McKinnon, 20 Cal. 2d 
83, 124 P. 2d 34 (1942); Horrabin Paving Co. v. Creston, 221 Iowa 1237, 262 N. W. 480 
(1935) (where the evidence reveals that the proposal and specifications are for one 
project, the statute may not be circumvented by division of the work into separate 
projects}; 1937 Op. Att'y Gen. No. 540, p. 896, 900 (the county engineer !'Tlay make 
emergency repairs not in excess of $200.00 [now SlOOO] by force account, but may 
not circumvent the requirements of RC. 315.13 by dividing what is one project into 
many smaller projects}. 

Similarly, if the equipment and material to be purchased or leased for any 
single force account project may reasonably be ::,btained as part of one contract or 
order, and may be so obtained at a reasonabie cost, the requirements of R.C. 
307 .86 may not be evaded by placing separate orders or by entering into separate 
contracts each of which is for an amount less than five thousand dollars, but the 
cost of which in the aggregate is in excess of five thousand dollars. Wing, supra. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 The five thousand dollar provision of R.C. 307.86 is applicable to 
purchases or leases of materials or equipment for force account 
projects undertaken by the county engineer pursuant to R.C. 
5543.19. 

2. 	 R.C. 5543.19(C) requires that equipment and materials to be 
purchased or leased for each separate force account project be 
obtained in compliance with the provisions of R.C. 307 .86. 

3. 	 As to each force account project, the five thousand dollar 
threshold requirement for competitive bidding provided in R.C. 
307 .86 applies separately to each purchase or lease which 
reasonably and in good faith constitutes a separate and distinct 
contract or order. 
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