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1. HOSPITAL MUNICIPAL-OFFICERS OF MUNICIPALITY­

HAVE CHARGE OF OPERATION OF SUCH HOSPITAL­

HAVE AUTHORITY TO CONTRACT WITH NON-PROFIT 

HOSPITAL SERVICE CORPORATION FOR HOSPITAL 

CARE OF SUBSCRIBERS TO SERVICE, TO BE PAID FOR 

BY CORPORATION-SECTION 669 ET SEQ.-OPINION 

1919, FEBRUARY 26, 1940, OPINIONS ATTORNEY GEN­

ERAL, PAGE 219, MODIFIED. 

2. RATES SHOULD BE SAME AS CHARGED O T H E R 

PATIENTS FOR LIKE SERVICE. 

SYLLABUS: 

1. The duly constituted officers of a municipality having charge of the operation 
of a hospital belonging to such municipality have authority to enter into a contract 
with a non-profit hospital service corporation organized under Section 669' et seq. 
General Code, for the care in such hospital of subscribers to such service corpora­
tion, to be paid for by such corporation. Opinion No. 1919' rendered February 26, 
19'-10, Opinions Attorney General page 219, modified. 

2. Rates to be charged for such service should be the same as those charged 
other patients for like service. 
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Columbus, Ohio, March 9, 1946 

Bureau of Inspection and Supervision of Public Offices 

Columbus, Ohio 

Gentlemen: 

I have before me your communication requesting my opinion and 

reading as follows : 

"Inclosed herewith find copy of a contract submitted to the 
City of Bucyrus by the Central Hospital Service, Columbus, Ohio, 
and an agreement of similar nature entered into by the Lakewood 
City Hospital. 

We have also, requests for opinions concerning similar pro­
posed agreements from other cities of the State. 

Will you kindly give us your opinion as to the legal authority 
of a municipality owning and operating a hospital to enter into a 
contract of this character? 

If such contracts are held to be legal, may they provide 
special rates, to be paid by the hospital service corporation for 
hospital service, that may be different from those rates paid by 
private patients for similar service?" 

The Central Hospital Service is a non-profit hospital service corpo­

ration organized under the provisions of Section 669 et seq. of the General 

Code, is duly licensed by the Superintendent of Insurance as required by 

Section 669-2 General Code, and has contracts with a number of private 

hospitals known as participating hospitals, which underwrite the association 

and by the terms of their contracts agree to share in its profits and to pay 

its deficits, if any. 

My understanding is that there are other similar associations in the 

state which are similarly underwritten by groups of private hospitals. 

It would, of course, be wholly beyond the power of a hospital owned 

by a municipality or county to become a participating hospital under such 

an arrangement as above suggested, as that would clearly be in violation of 

the provisions of Article VIII, Section 6, of the Constition, which forbids 

any county, city or township to lend its credit to or in aid of any corpora­

tion or association. I do not understand that it is proposed that any 

municipal corporation become a participating member of a group under 
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any such arrangement. In the contracts to which my attention has been 

called, which are proposed to be made by these hospital associations with 

municipal hospitals, the municipal hospital is called a cooperating hospital 

2nd the gist of the contract is to the effect that such cooperating hospital 
will receive and furnish for a limited period the usual hospital care to 

persons and their families who have become subscribers to the hospital 

association and who, under the terms of their subscribers' contract, in con­

sideration of the payment to the association of certain periodical dues, are 

entitled to the benefits of hospital care in any of the participating or co­

operating hospitals which they may select. In consideration of the agree­

ment of the cooperating hospital to receive such persons as patients and to 

rl'nder such service, the hospital association agrees to pay the cooperating 

hospital for such service at the rates and on the terms stated in the con­

tract. 

The question first to be considered is whether the municipally owned 

hospital has the legal authority to enter into a contract of this general 

nature. Municipalities are given abundant authority by statute to con­

struct and operate hospitals. Section 3939, par. r 5, General Code, ex­

pressly gives that right. It provides: 

"Each municipal corporation in addition to other powers 
conferred by law shall have power: * * * 

To construct hospitals and pest houses; * * *." 

Section 3646 General Code, contains a like grant of power to purchase 

or lease property or buildings for hospitals and to erect, maintain and 

regulate the same. Section 4023 et seq. General Code, relate to the pro­

cedure to be followed in acquiring or erecting such hospitals. 

Section 4035, General Code, places the control of a municipal hospital 

under the Director of Public Safety. That section reads: 

"The director of public safety shall have the entire manage­
ment and control of such hospital, when completed and ready for 
use, and subject to the ordinances of council, shall establish such 
rules for its government, and the admission of persons to its 
privileges, as he deems expedient. Such director may also employ 
a superintendent, steward, physicians, nurses, and such other 
employes as he deems necessary, and fix the compensation of all 
persons so employed, which compensation shall be subject to the 
approval of the council." 
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It will be noted that the director is authorized, subject to ordinances 

of council, to establish such rules for the admission of persons to the 

privileges of the hospital as he deems expedient. Obviously, a charter 

,,dopted by a municipality may confer this power upon some other officer 

or make it subject to other conditions. 

While the purposes of establishing such hospitals may 111 part be to 

l'rovide hospitalization for charity patients, there is nothing in the law that 

confines them to that purpose. Plainly those who are able to pay for 

snch service should pay for the same. 

In an opinion found in 1933 Opinions Attorney General, page 788, 

1t was held: 

"In the absence of any charter prov1s1011 relating thereto, 
the director of public safety should fix the rates charged for serv­
ices to patients in municipally owned hospitals if there be no 
municipal ordinance with reference thereto, but if there be ordi­
nances in existence or if at any time the council passes ordinances 
regulating the rates to be charged, then such ordinances would be 
controlling.'' 

The right of a public, charitable hospital to receive pay from patients 

who are able to pay appears not only to be sanctioned by general practice 

but to be recognized by the courts. In the case of O'Brien, Treasurer v. 

The Physicians Hospital Association, 96 0. S., 1, it was held: 

"A public charitable hospital may receive pay from 
patients who are able to pay for the hospital accommodations 
they receive, but the money received from such source becomes 
a part of the trust fund, and must be devoted to the same trust 
purposes and cannot be diverted to private profit. (Taylor, 
Admr., v. The Protestant Hospital Assn., 85 Ohio St., 90, 
approved and followed.)" 

Wholly independent of the statutes above noted, a muncipality would 

appear to have abundant authority to establish and maintain hospitals 

,md receive pay for services rendered to patients by reason of the broad 

home rule powers granted it by Article XVIII, Section 3 of the Constitu­

tion. 

As to the broad effect of the powers thus conferred, see Billings v. Ry. 

Co., 92 0. S., 478; Perrysburg v. Ridgeway, 108 0. S., 245. 
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As to the general power to make contracts incident to the proper 

n1anagement of public enterprises and institutions it is said in 28 0. Juris. 

p. 905: 

"Where particular authorities are invested with the general 
power to control and manage particular subjects, they are gener­
ally held to possess the power to contract with respect to such in­
cidental matters as are reasonably necessary for the purpose." 

In ordinary dealings between a municipal hospital and a pay patient, 

it would appear that the act on the part of the patient in applying for ad­

rnission and the rendition of service by the hospital would constitute a 

contract between the parties. Accordingly, under a contract properly 

drawn it appears to me! that there is no essential difference when a 

municipal hospital agrees with an association to furnish hospital care to 

its members on terms agreed upon in consideration of the agreement of 

the association to pay for such service. The agreement on the part of 

the hospital is in both cases to furnish the requisite accommodations and 

care to the patient. In the one case the obligation to pay rests upon the 

patient and in the other it rests upon the association which brings in the 

patient and agrees to be responsible for the cost of his care. 

Accordingly, I can see no reason why a municipally owned hospital, 

through its proper managing officer, should not have the power to ma-ke a 

contract of the general character proposed with the hospital association. 

While the General Assembly in providing for the organization of these 

associations did not see fit to grant in express terms to municipalities 

the authority to enter into such contracts, yet that authority appears to 

have been assumed in the statutes dealing with the matter. In Section 

669-4, General Code, the following language is used : 

"With the exception of contracts between the corporation 
and state, county and municipal hospitals, all contracts issued by 
such corporation to the subscribers to the plan shall constitute 
direct obligations of the hospital or hospitals with which such 
corporation has contracted for hospital care, and such contracts 
may contain provisions rendering the corporation liable only for 
its own acts and omissions. Such contracts may provide for 
furnishing hospital service to subscribers in cases of emergency 
in hospitals which are not parties thereto. * * *" 

(Emphasis added.) 
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The first portion of the paragraph above quoted requires special con­

sideration. Prior to its amendment by the 96th General Assembly that 

section did not contain the words, "with the exception of contracts be­

tween the corporation and state, county and municipal hospitals." The 

section started with the words: "All contracts issued by such corporation 

to the subscribers shall constitute direct obligations of the hospital or 

hospitals with which such corporation has contracted for hospital care." 

The section as it stood prior to that amendment, was the subject of an 

opinion by my immediate precedessor found in 1940 Opinions Attorney 

General, page 219, where it was held: 

''The authorities in charge of a municipally owned hospital 
may not enter into a contract with a non-profit hospital serv­
ice association organized pursuant to the provisions of Sections 
669, et seq., General Code, whereby the hospital is obligated to 
furnish hospital care at a stipulated price for a definite period of 
time to subscribers of the non-profit hospital service corpora­
tion." 

In the opinion it was stated that the proposed contract itself did not 

violate Article VIII, Section 6 of the Constitution, but that when said 

Section 669-4 was read into the contract, it did contravene that provision 

of the Constitution. He then made the following statement as his con­

clusion: 

"If a municipally owned hospital could lawfully enter into 
a contract with a hospital service association organized under the 
provisions of Section 669, et seq., General Code, such hospital 
would be obligated by reason of the provisions of the statute 
above quoted to render hospital care to persons who have sub­
scribed to the hospital service plan irrespective of the ability of 
the service association to pay for such service. * * * 

The proposed contract considered in connection with the pro­
visions of Section 669-4, General Code, above set forth, would 
constitute a loan of the credit of the municipal corporation to the 
Service Association and would therefore be a violation of Section 
6 of Article VIII of the Ohio Constitution." 

The amendment in question by the recent General Assembly, appears 

to have been intended to remove whatever objection there was to the 

section as it formerly existed. The language of the section both before 

and after its amendment appears to me to be somewhat unclear, as does 

the conclusion of the former Attorney General. In so far as the syllabus 



.\TTORNEY GENER.\L 

of that opinion would forbid any contract being made by a municipal 

hospital with a non-profit service hospital organization, I feel compelled 

to modify it, and confine it to the situation there presented in the light of 

the statute as it then existed. 

Certainly, nothing should be written into such contract that would 

place any liability on the cooperating hospital except to render the serv­

ice contemplated, such obligation to be not to the subscriber but to the 

hospital service corporation which is to make the payment; and there 

should be no provision in such contract which could be construed as 

authorizing the service corporation as agent for the hospital to bind it 

further in any respect. 

I do not deem it within my province to pass upon the specific pro­

visions of any particular contract. That should be a matter for the legal 

advisers of the several municipalities concerned. You do, however, raise a 

ouestion whether rates to be paid by the hospital service corporation may 

be different from those rates paid by private patients for similar service. 

The law has always recognized a difference between public and 

private callings respecting service and charges. Partiality or an unjust or 

unreasonable service or charge is permissible in the latter but not in the 

former. McQuillin Municipal Corporations, Section 1829. As to public 

utility corporations, statutes are found in most states forbidding dis­

crimination not based on a fair classification. And it is said by lVIcQuillin, 

Section 1837: 

"The law recognizes no distinction bet\\'een municipal govern­
ment and public service corporations in the service of the public. 
Municipal ownership imposes the duty on the city to treat all 
classes of citizens who become its patrons alike." 

In Steel Company v. Cuyahoga Heights, u8 0. S., 544, it was held: 

"It is the duty of a municipality which undertakes to supply 
water to do so without discrimination. The duty arises out of 
such undertaking, regardless of the mode adopted to accomplish 
such purpose. The municipality cannot absolve itself of such 
duty by a contract to which the person sought to be discriminated 
against and to whom it owes the duty is not a party." 

That holding and the opinion of the court supporting it, apply with 

equal force to the furnishing of hospital service. 
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Accordingly, in specific answer to your inquiries it is my opinion: 

I. The duly constituted officers of a municipality having charge of 

the operation of a hospital belonging to such municipality have authority 

to enter into a contract with a non-profit hospital service corporation 

organized under Section 669 et seq. General Code for the care in such 

hospital of subscribers to such service corporation, to be paid for by such 

corporation. Opinion No. 1919 rendered February 26, 1940, Opinions 

Attorney General, page 219, modified. 

2. Rates to be charged for such service should be the same as those 

charged other patients for like service. 

Respectfully, 

HUGH s. JENKINS, 

Attorney General. 




