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2391. 

AIRPORT - NO EXISTING AUTHORITY FOR BOARD OF 

COUNTY COMMISSIONERS, DEFIANCE 'COUNTY, TO JOIN 

WITH CITY OF DEFIANCE TO ACQUIRE OR CONSTRUCT 

AIRPORT OR LANDING FIELD. 

SYLLABUS: 

Under existing statutes the Board of County Commissioners of De­

fiance County may not join with the pity of Defiance in the acquisition and 

construction of an airport or landing field. 

Columbus, Ohio, June 13, 1940. 

Hon. Karl H. Weaner, Jr., Prosecuting Attorney, 
Defiance, Ohio. 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your request for my _opinion on the 

following: 

"At the request of the Board of Commissioners of Defiance 
County I am herewith requesting your opinion on the following 
question: 

"lVIay the Board of 'County Commissioners join with the 
City of Defiance in acquiring and constructing an airport or 
landing field which will be located outside of the municipal 

.corporation. '" 

It is too well settled to require the citation of authority that a board 

created by the Legislature, such as a board of county commissioners, pos­

sesses only such powers as have been expressly granted it by statute and in 

addition thereto such implied powers as are necessary to carry into effect those 

powers expressly granted. It would follow, therefore, that an answer to 

your inquiry would require an examination of the statutes containing the 

powers granted to boards of county commissioners with respect to the ac­

quisition and construction of property for public purposes. 

By force of Section 2433-2, General Code, a board of county com­

missioners is bestowed with the same authority in connection with airports 

and landing fields on territory within its jurisdiction as is conferred upon 



554 OPINIONS 

municipalities under the provisions of Sections 3677 and 3939, General 

Code. 

Said later sections, so far as they are pertinent to the question pro• 

pounded, provide as follows: 

Section 3677, General Code: 

:Municipal cor.porations shall have special power to appropriate, 
enter upon and hold real estate within their corporate limits. Such 
power shall be exercised for the purposes, and in the manner pro­
vided in this chapter. 

15. For establishing landing fields either within or without 
the limits of a municipality for air craft and transportation termi­
nals, with power to impose restrictions on all or any part thereof 
and leasing such part thereof as may be desired for purposes asso­
ciated with or incident to such aircraft landing and transportation 
terminals, including the right to appropriate a right of way for 
highways, electric, steam and interurban railroads leading from said 
landing field to the main highways or the main line of such steam, 
electric or interurban railroads, as may be desired; all of which are 
hereby declared to be public purposes." 

Section 3939, General Code: 

"Each municipal corporation in addition to other powers con­
ferred by law shall have power: 

(22) To purchase, lease or condemn land and/or air rights 
necessary for landing fields, either within or without the limits of 
a municipality, for aircraft and transportation terminals and uses 
associated therewith or incident thereto, and the right of way for 
connections with highways, waterways, electric, steam and inter­
urban railroads, and to improve and equip the same with structures 
necessary or appropriate for such purposes. 

As pointed out above, boards of' county commissioners possess the same 

powers with respect to airports and landing fields as do municipal corpora­

tions. It does not follow, however, in the absence of statutory authority, 

that by reason thereof the two may exercise said like powers jointly. 

A former Attorney General was called upon to answer a question 

very similar to one which you have presented. His answer is contained in 

Opinion No. 2843, Opinions of the Attorney General for 1928, Volume IV, 

page 2562, the syllabus of which reads as follows: 
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"A county and a city may not legally enter into a joint owner­
ship agreement with respect to that portion of a county home farm, 
not needed for public use, for the purpose of equipping and main­
taining an airport." 

I have examined the 1928 opinion and concur with the reasoning and 

views expressed therein. It will be noted that said opinion was concerned 

with the acquisition and maintenance of an airport on a portion of a county 

home farm not needed for public use. That direct problem is not presented 

by your inquiry. However, a reading of that opinion reveals that the con­

dusion reached therein did not turn on and was not affected either by the 

fact that the property in question was owned by the county or that a county 

home was located thereon. 

The 1928 opinion was rendered prior to the enactment of Section 2433-2, 

General Code. Howe,ver, the existence of such a statute was considered by 

the then Attorney General and he was of the view it would not alter the con­

clusion reached in his opinion. At page 2563 of said opinion, we find the fol­

lowing observations pertinent to your inquiry: 

"In view of the foregoing, I am of the opinion that the county 
clearly has no power to equip and maintain an airport. Even if such 
authority had been granted to county commissioners by a statute 
similar to that portion of Section 3939, General Code, above 
quoted, applying to municipalities, I do not believe the county 
would have the power, by virtue of such a grant, to enter into a 
joint ownership agreement with a municipality for the equipping 
and maintaining of such an airport. 

In an opinion of the Attorney General, being No. 1641, dated 
November 5, 1920, reported in Opinions, Attorney General, 1920, 
Vol. II, page 1065, it was held that the statutes of Ohio did not 
authorize the purchase of fire apparatus by the township trustees 
and the council of a village within a township. This was held to 
be true even though the trustees, by Section 3298-54, were granted 
specific authority to purchase such fire apparatus for their own use. 
We find the following discussion in that opinion which is pertinent 
here: 

'H. B. 332, above referred to, makes no provision for joint 
action by a township and a village in the matter of the purchase 
of fire apparatus, and I am unable to find any statutory pro­
vision whatever for such joint action. It does not, of course, 
follow that whatever can be done by public boards or officers 
singly, can as a matter of law be done by them in conjunction 
with each other. That such an arrangement might in many 
cases conduce to convenience and economy of public funds may 
be conceded, but these considerations do not, of course, atone 
for the lack of statutory authority.'" 
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In line with the foregoing, it would appear that the 1928 op1111on 1s 

applicable to the instant question. The fact that the proposed site for the 

airport or landing field is situated outside the limits of the municipal cor­

poration in question does not in any wise alter the views herein expressed. 

Since the rendition of the opinions above cited, the 91st General 

Assembly passed Amended Senate Bill No. 112, effective July 17, 1935, 

which was incorporated into the Ohio General Code as Sections 2450-1 to 

2450-6, both inclusive. Section 2450-2, General Code, which is more closely 

associated with the problem at hand than are the other sections of' said 

Senate Bill, provides as follows: 

"The board of county commissioners of any county may enter 
into an agreement or agreements with the legislative authority of 
any city, village, school district, library district, health district, park 
district, or other taxing district or with the board of county com­
missioners of any other county as legislative authority thereof, and 
such legislative authorities shall have power to enter into such agree­
ments with the board of county commisioners, whereby such board 
undertakes, and is authorized by the contracting subdivision, to 
exercise any power or powers, to perform any function or functions, 
or to render any service or services, in behalf of the contracting 
subdivision or of its legislative authority, which such contracting 
subdivision or its legislative authority is authorized to exercise, 
perform or render. Upon the execution of such agreement and 
within the limitations prescribed by it, the board of county com­
missioners shall have and may exercise the same powers as the con­
tracting subdivision possesses with respect to the performance of any 
function or the rendering of any service, which by such agreement 
they undertake to perform or render, and all powers necessary or 
incidental thereto, as amply as such powers may be possessed and 
exercised by the contracting subdivision directly. In the absence 
in such agreement of provisions determining by what officer, office, 
department, agency, or authority the powers and duties of the board 
of county commjssioners in accordance with such agreement shall be 
exercised or performed, the board of county commissioners shall 
from time to time determine and assign the same. Nothing in this act 
nor in any agreement by it authorized shall be construed to suspend 
the possession by a contracting subdivision of any power or function 
exercised or performed by the board of county commissioners in 
pursuance of such agreement. Nor shall the county commissioners 
by virtue of any agreement entered into under the authority of this 
section be deemed to have acquired any power to levy taxes within 
and in behalf of a contracting subdivision." 

A careful reading of this section reveals that under its terms agreement5 

may be entered into by the boards of county commissioners and the legislative 

authorities of other subdivisions authorizing the commissioners to exercise 
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any powers, perform any functions or render any services 111 behalf of the 

contracting subdivisions, which such contracting subdivision is authorized 

to exercise, perform or render. 

As set out earlier in this opinion, both a municipal corporation and a 

board of county commissioners have the power to acquire and construct an 

airport or landing field. By agreement in conformity with Sections 2450-1 

to 2450-6, both inclusive, Ohio General 'Code, it would be permissible for 

the County Commissioners of Defiance County to exercise said power in 

behalf of the City of Defiance. Those sections, however, do 111 no wise 

permit joint operation or exercise of powers belonging to each of the con­

tracting parties. 

In view of the foregoing and in specific answer to your inquiry, it is 

my opinion that under existing statutes the Board of County Commissioners 

of Defiance 'County may not join with the City of Defiance in the acquisition 

and construction of an airport or landing field. 

Respectfully, 

THOMAS J. HERBERT, 

Attorney General. 




