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ONE PERSON MAY SERVE AS AN UNCLASSIFIED EM­

PLOYEE (NON DEPUTY) OF THE COUNTY AUDITOR AND 

SERVE AS MAYOR OF A VILLAGE IN THE COUNTY, IF IT 

IS PHYSICALLY POSSIBLE TO PERFORM BOTH DUTIES. 

SYLLABUS: 

One person may at the same time serve as an unclassified employee of the 
county auditor, appointed pursuant to Section 325.17, Revised Code, not a deputy 
county auditor, and as mayor of a village in the county, elected pursuant to Section 
733.24, Revised Code, if it is physically possible for one person to perform the 
duties of both positions. 

Columbus, Ohio, February 2, 1%2 

Hon. Richard E. Bridwell, Posecuting Attorney 

Muskingum County, Zanesville, Ohio 

Dear Sir: 

In your request for my opinion you ask whether one person may 

simultaneously hold the positions of employee in the county auditor's 

office and mayor of a village in the county. You state that said person is 

not a deputy auditor, and that his duties are concerned chiefly, if not wholly, 

with the payment of bills and the writing of payroll, relief, and other 
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miscellaneous checks for the payment of bills incurred by the various offices 

and agencies of the county. 

It is not stated whether the position of auditor's employee is in the 

classified service. If so, then the positions are incompatible by reason of 

Section 143.41, Revised Code, which section precludes a classified employee 

from engaging in political activity. For the purposes of this opinion, how­

ever, I will assume that the position of auditor's employee is not in the 

classified service. 

Under Section 325.17, Revised Code, the county auditor is authorized 

to appoint necessary employees. The mayor of a village is elected pursuant 

to Section 733.24, Revised Code. 

I have not found any statute which would specifically preclude a 

person from serving in both of the positions here concerned. Thus, for 

answer, I must turn to the test of incompatibility most commonly applied 

in Ohio. This rule is stated in State, ex rel. Attorney General vs. Gebert, 

12 O.C.C. (N.S.), 274, 275, as follows: 

"Offices are considered incompatible when one is subordinate 
to, or in any way a check upon, the other; or when it is physically 
impossible for one person to discharge the duties of both." 

The only possible point of contact here involved which could suggest 

a possibility of incompatibility is in the preparation of the annual budget 

of the village and the role of the county budget commission in such prepara­

tion, the county auditor being a member of said commission. As stated 

in Opinion No. 2999, Opinions of the Attorney General for 1953, page 391, 

beginning at page 392 : 

"In the event that the budget commission should be inclined 
to make certain adjustments in a village budget, as provided in 
this section, it is impossible to suppose that the village mayor 
would not be keenly interested in the matter since it is under his 
executive supervision that a considerable portion of the village 
revenues are expended. Accordingly, if the commission should 
propose to reduce such budget below the amounts requested by the 
village authorities, it could well happen that the mayor would wish 
to appear before the commission to defend the estimates originally 
submitted. In this situation it is apparent that the office of county 
auditor is a check on that of the mayor and that the two are clearly 
incompatible." 
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In said Opinion No. 2999, the then Attorney General went on to hold 

that, since a deputy county auditor acts for and in the place of the auditor 

and may perform all and singular the duties of the auditor, the positions 

of deputy auditor and village mayor in the same county are incompatible. 

While I might be constrained to agree with my predecessors as to 

the positions of deputy auditor and village mayor conflicting because of 

the budget commission duties, I do not believe that such a conflict would 

exist as to an employee such as here concerned. Such an employee, not 

being a deputy auditor, cannot act for the auditor and would have no 

connection with the budget commission other than possible purely minis­

terial duties that might be assigned by the auditor. 

Further, I have found no other duties of either the employee of the 

auditor or of the village mayor which would cause the two positions to 

be incompatible. 

As to the question of physical possibility, that is a question of fact 

which I am not in a position to determine. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that one person 
may at the same time serve as an unclassified employee of the county 

auditor, appointed pursuant to Section 325.17, Revised Code, not a deputy 

county auditor, and as mayor of a village in the county, elected pursuant 

to Section 733.24, Revised Code, if it is physically possible for one person 

to perform the duties of both positions. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




