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OPINION NO. 1177 

Syllabus: 

When, pursuant to Section 5153.16, Revised Code, a child 
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is placed by a county child welfare board in a foster home lo­
cated in another county, such child is considered a legal resi­
dent of the county from which he was placed for the purposes 
of payment of cost of care under Section 5153.20, Revised Code. 

To: Stanley E. Kolb, Warren County Pros. Atty•• Lebanon, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 30, 1964 

Your request for my opinion reads as follows: 

"Will you please render an opinion on the 
following query: 

"When another county places retarded chil­
dren in foster homes, in Warren County and said 
children attend a school of the Warren County
Child Welfare Board, is it an obligation of 
this other county to pay tuition to the Warren 
County Child Welfare Board if requested by said 
board?" 

With regard to the power of a county to place children in 
need of public care in foster homes outside of the county, 
Section 5153.16, Revised Code, provides in part that: 

"The county child welfare board shall, sub­
ject to the rules, regulations, and standards 
of the division of social administration, have 
the following powers and duties on behalf of 
children in the county deemed by the board or 
department to be in need of public care or 
protective services: * * * 

"* * * * * * * * * 
"(H) To find foster homes, Within or 

outside the county, for the care of chil­
dren, 1n.clud1ng handicapped children from 
other counties attending special schools 
in the county;" 

This provides clear authority for the placement of a re­
tarded child by one county in a foster home located in another 
county. The authority as to which county is obligated to bear 
the financial burden of sending this child to a school operated
by the Warren County Child Welfare Board is not quite so clear. 
Section 5153.20, Revised Code, provides in part as follows: 

"The cost of care furnished by the county
child welfare board, by the board of county
commissioners, or by the county department of 
welfare, to any child having a legal residence 
in another county, shall be charged to the 
county of legal residence.***" 

It is apparent that the county in which the child has 
established legal residence is the county obligated to bear 
the financial burden. The crucial problem to be resolved, 
therefore, is a determination of the county of legal residence. 
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If it can be established that the retarded child had legal resi­
dence in another county, then, in accord With Section 5153.20, 
supra, the cost of sending this child to a school of the Warren 
County Child Welfare Board must be paid by such county. However, 
due to the fact that the retarded child was placed in a foster 
home in Warren County, the question as to the county of legal 
residence becomes more difficult to resolve. Indeed, it is ar­
guable that the child referred to in your letter did not have 
legal residence in another county, but to the contrary, by reason 
of being placed in a foster home in Warren County, had acquired
legal residence in Warren County. It is difficult for me to 
accept this argument, which in effect places the financial burden 
on Warren County. 

In Oakwood v. Dille, 109 Ohio App., 344, at page 349, it 
is stated: 

"As in construing other statutes in the 
construction of legislation using the term 
•residence', the courts look primarily to the 
legislative purpose as well as the context." 

A statement of this same nature is found in 17 A American 
Jurisprudence, Domicile, Section 9, Footnote 14, page 202, 
which states: 

"Residence has no fixed, exact meaning in 
the law, but may have a variety of meanings de­
pendent upon the context in which it is em­
ployed as well as the subject matter involved 
and the purposes of such subject matter." 

The above statements have been followed in Ohio. In 
State ex rel., Gibbs v. Martin, 143 Ohio St., 491, the Court 
held that, because of the language and purpose of the statute 
involved, children who were residents of Cleveland in the 
custody of the Cleveland Humane Society and who were placed
1n homes outside the district where they attended school, 
were pupils attending school outside the district of their 
legal residence. 

Similar reasoning can be followed in the problem at hand. 
The substance of the language throughout Chapter 5153, Revised 
Code, and in particular Section 5153.20, supra, indicates to me 
that the General Assembly was evidently cciri'cerned with the 
equitable division of cost among counties in providing care for 
those children in need of public care. In this context it is 
difficult for me to believe that the General Assembly intended 
that the system of sharing the cost of caring for these chil­
dren was to be circumvented by the simple stratagem of one county,
under the authority of Section 5153.16 (H), supra, placing a 
child in a foster home located in another county and then, on 
the theory that the child no longer had legal residence in the 
former county, refusing to provide for any further expenses 
incurred in the care of the child. In effect, this would preclude
the county in which the foster home is located from charging such 
expense to the former county and in my opinion would be contrary 
to the equitable sharing of costs contemplated by the General 
Assembly. 

The above, however, should not be confused with the policy
underlying Section 3313.64, Revised Code, for, in my opinion, 
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this section is designed to cover a situation different from 
that presented in your letter. The policy enunciated in Section 
3313.64, supra, is that schools located within a particular
school district shall be free to all children who are residents 
of that school district. The problem underlying this.section is 
the determination of whether a child is a resident of a particular
school district so that he shall be entitled to a free education 
in that school district. Several opinions have been written for 
the purpose of resolving this problem and one in particular,
Opinion No. 1581, Opinions of the Attorney General for 1960, 
page 539, indicates that a child placed in a foster home would 
have the right to a free education in the school district in 
which the foster home was located. Seemingly, this is in con­
flict with my conclusion reached above, but on further investi­
gation, it should be noted that Section 3313.·64, supra, relates 
to public schools maintained by the respective school districts 
and not to special schools or facilities ma~ntained by a county 
for the benefit of retarded children. In my opinion, the latter 
situation falls exclusively within Chapter 5153, supra, and in 
particular, Section 5153.20, supra, which in effect provides that 
the county of legal residence shall bear the cost of caring for 
children in need of public care. The cost of providing these 
special schools or facilities is that type of "cost of care" 
which is contemplated within Section 5153,20, supra. 

It, therefore, is my opinion and you are accordingly advised 
that when, pursuant to Section 5153,16, Revised Code, a child is 
placed by a county child welfare board in a foster home located 
in another county, such child is considered a legal resident of 
the county from which he was placed for the purposes of payment 
of cost of care under Section 5153.20, Revised Code. 




