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OPINION NO. 1285 

Syllabus: 

I, Under authority of Section 3313.811, Revised Code, a 
board of education may purchase and install vending machines that 
serve and dispense lunches, other meals or refreshments. 

2. Vending machines installed as a part of a school lunch­
room facility under Section 3313.81, Revised Code, may not be oper­
ated for profit. 

3. Proceeds derived from vending machines installed by a 
board of education under authority of Section 3313.81, Revised Code, 
that serve and dispense lunches, and other meals or refreshments 
must be deposited into the school lunch fund as provided by this 
section. 

4. Under authority of Section 3313.811, Revised Code, a board 
of education or class organization may purchase and install vending 
machines that sell uniform school supplies, foods, candies, or like 
supplies for profit. 

5, Proceeds derived from vending machines installed by a 
board of education under authority of Section 3313.811, Revised Code, 
that sell uniform school supplies for profit must be first deposited 
into the uniform school supply fund as provided by that section. 
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To: Roger W. Tracy, Auditor of State, Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, August 12, 1964 

I am in receipt of your letter in which you ask the 
fol lowing questions: 

11 1. May a board of education authorize a 
private contractor to place a contractor-owned 
vending machine on school premises for the sale 
of milk, sandwiches, etc., with the profits or 
a predetermined pro rata share of such profits 
being used for school activity purposes instead 
of being deposited into the School Lunch Fund, 
as provided by Section 3313.81, Revised Code? 

"2. May a board of education or an activity 
group purchase a vending machine to be placed on 
school premises to permit the sale of sandwiches 
and milk, with the total profits of such transac­
tions being used for activity purposes instead of 
being deposited into the School Lunch Fund, as 
provided by Section 3313.81, Revised Code? 

11 3. Hay a board of education permit a 
vendor to place a privately owned vending machine 
upon the school premises for the purpose of selling 
or offering for sale uniform school supplies, foods, 
candies, or like supplies for profit where a prede­
termined pro rata share of such profits is disbursed 
to or retained by the contractor-vendor instead of 
depositing such moneys into the Uniform School Sup­
plies Fund, as provided by Section 3313.811, Revised 
Code? 

114. Hay a boa rd of educ a ti on or an ac ti vi ty 
group purchase a vending machine to be placed on 
school premises to permit the sale of uniform school 
supplies, with the total profits of such transaction 
being used for activity purposes instead of deposit­
ing such moneys into the Uniform School Supplies 
Fund, as provided by Section 3313.811, Revised Code?" 

Your inquiry may be divided into two parts. Questions 
No. l and 2 come within the purview of Section 3313.81, Revised 
Code, and questions No. 3 and 4 are provided for in Section 
3313.811, Revised Code. Section 3313.81, Revised Code, pertains 
to school lunchroom programs while Section 3313.811, Revised Code, 
encompasses the sales of uniform school supplies. 

It must be first determined whether a board of education 
may purchase and install vending machines which serve and dispense 
lunches and other meals or refreshments. In order to determine 
this question it is necessary to examine Section 3313.81, Revised 
Code, which provides as follows: 

''The board of education of any city, ex­
empted village, or local school districts may 
establish lunchrooms, provide facilities and 
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equipment, and pay operating costs in the 
schools under its control for the preparation 
and serving of lunches, and other meals or 
refreshments to the pupils, the teachers, and 
to other employees therein, and to other per­
sons taking part in or patronizing any activity 
in connection with the schools, provided that 
such privileges and faci Ii ties shall apply to 
all pupils and teachers and no restrictions or 
limitations shall operate against any such 
pupi 1 or teacher in the use of such faci Ii ties 
except for reasons applicable to all alike. 

"Such faci Ii ties shal 1 be under the manage­
ment and control of the board and the operation 
of such facilities for school lunch purposes 
shall not be for profit. In the operation of 
such facilities for school lunch purposes there 
shall be established a lunchroom fund in the 
clerk's cash Journal, which shall be separate 
from all other funds of the board. All receipts 
and disbursements in connection with the opera­
tion of lunchrooms for school lunch purposes and 
the maintenance, improvement and purchase of 
equipment of lunchrooms shall be paid directly 
into and disbursed from the lunchroom fund 
which shall be kept in a legally designated 
depository of the board. Revenues for the oper­
ating, maintenance, improvement and purchase of 
equipment shall be provided by the lunchroom 
fund, appropriations transferred from the gen­
eral fund, and from other proper sources. 

"The board may also make provisions by ap­
propriations transferred from the general fund 
of the district or otherwise for serving free 
lunches to such children as it determines are 
in need thereof. 11 

It has been held in numerous cases that boards of 
education have only such powers as are conferred by statute 
or that are clearly implied and necessary for the execution 
of the powers expressly granted. Verberg y. Board of Education, 
135 Ohio St., 246 (1939), Board of Education~-~. 52 Ohio St., 
138 (1894), Harrison y. Board of Education, 60 Ohio App. 45, (1938). 

The applicable provisions of Section 3313,81, Revised Code, 
state that a board of education may establish lunchrooms and "provide 
facilities and equipment in the schools under its control for the 
preparation and serving of lunches and other meals or refreshments." 
ihus, it may be concluded that vending machines that dispense or 
serve lunches and other meals or refreshments are facilities or 
equipment as these terms are used in Section 3313.81, Revised Code, 
and may be purchased and installed by a board of education under 
authority of said section. 

However, a class organization or activity group has no 
authority under Section 3313,81, Revised Code, to purchase and 
install vendir.g machines that serve and dispense lunches, and 
other meals or refreshments since that section states that "(s)uch 
facilities shal 1 be under the management and control of ·the board.'' 
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Based on this restriction, I ruled in Opinion No. 455, Opinions of 
the Attorney General for 1963, as follows: 

"A local board of education may not 
contract with a caterer to: 

11 (1) Prepare meals outside the school 
premises and sell them in the school lunch 
faci Ji ty; 

"(2) Prepare and sell meals in the 
school lunch room facility; 

"(3) Furnish management services in 
the nature of a consul tant. 11 

In both questions No. I and 2 you state that the vending 
machines would be operated for a profit. Such a practice is ex­
pressly prohibited by Section 3313.81, Revised Code, which states 
in paragraph two that "such faci Ji ties for school lunch purposes 
shal I not be for profit." 

Furthermore, you state that the proceeds, or a part 
thereof, derived from the vending machines would be used for 
school activity purposes instead of being deposited into the 
school lunch fund. Again, such practice is barred by Section 
3313.81, Revised Code, which states that "all receipts and dis­
bursements in connection with the operation of lunchrooms for 
school lunch purposes*** shall be paid directly into and 
disbursed from the lunchroom fund which shall be kept in a 
Jegal ly designated depository of the board." 

To answer questions No. 3 and 4, pertaining to the sale 
of uniform school supplies, it is necessary to examine Section 
3313.811, Revised Code, which reads as follows: 

"No board, the principal or teacher of any 
schoolroom, or class organization of any school 
district shall sell or offer for sale, or super-
vise the sale of uniform school supplies, foods, 
candies, or like supplies for profit on the school 
premises except when the profit derived from such 
sale is to be used for school purposes or for any 
activity in connection with the school on whose 
premises such uniform school supplies, food, candies, 
or supplies are sold or offered for sale. No in­
dividual student or class of students, acting as an 
agent for any person or group of persons directly 
connected with the school shall sell or offer for 
sale or profit outside the school building, any 
such articles, except when the profit derived from 
such sale is to be used for school purposes or for 
any ac ti vi ty in connection wi th the schoo I • 

"Uniform school su!'.)plies are those adopted 
by the board for use in the schools of the dis­
tri Ct. 

"The enforcament of this section shal I be 
under the jurisdiction of the state board of ed­
ucation. 
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''The school district board of education 
shall provide rotary funds for the purchase and 
sale of uniform school supplies either by appro­
priations from the general fund or accumulation 
fr.om sales or receipts. Such funds shall be kept 
separate from other transactions of the board." 

It wi 11 be noted that un Ii ke Section 3313.8 I, supra, this 
stat•Jte contains no express authority to provide facilities and 
equipment for use in sales of school supplies, food, candies or 
like supplies. Nevertheless, I am of the opinion that the express 
authority to sell supplies and foods, even though expressed in the 
negative, carries with it the imp lied authority to provide faci Ii ties 
and equipment reasonably necessary to effect such sales. While some 
adaptable facilities may be in existence, having been provided under 
Section 3313.81, supra, this section is permissive and there is no 
assurance that lunchroom facilities are provided by a board of edu­
cation. Thus, I can perceive situations in which vending machines 
may be said to be reasonably necessary to accomplish the sales of 
materials authorized under Section 3313.811, supra. Therefore, it 
is my opinion that a board of education or class organization may 
purchase and install vending machines that dispense and sell uniform 
school supplies, foods, candies, or like supplies. 

This conclusion leads to the further question which you 
have raised. That is, must the profits from such transactions be 
deposited in the uniform school supplies' fund crea~ed by Section 
3313.811, Revised Code. 

With regard to any such activities undertaken by the school 
board or the principal or teachers of a school, the answer seems to 
be clearly yes. The proceeds from sales of uniform school supplies 
by a school, acting through its principal or other employees, must 
be deposited in a rotary fund which shall be provided by the board 
of education for that school. 

The contrary conclusion seems to be required when the ac-
tivity is by a "class organization." In the first place the very 
statute, Section 3313.811, Revised Code, which creates the uniform 
school supplies fund, permits a class organization to sell supplies 
and foods and candies for profit if the profit is to be used for any 
activity in connection with the school. I conceive such activities 
to be school dances and class picnics, and similar social exercises. 
It would seem, then, that such funds are not under the direct control 
of the school board of education and it would follow that they need 
not, therefore, be deposited in the rotary fund. This follows unless 
it is reasoned that despite the lack of board control such profits 
should be run through the rotary fund. Such reasoning I find persuasive. 

In the second place, such rotary funds may be created either 
by appropriations from the general fund or by accumulations from sales 
and receipts, and may be used for the purchase of the school supplies 
and other items to be offered for sale. I cannot believe that the 
legislature intended that class organizati-ons be permitted to use 
monies from the general fund to purchase supplies to be sold for the 
purpose of financing class organization dances or picnics or similar 
functions. This result would logically follow if it is concluded 
that the provisions regarding rotary funds apply to class organization 
activities. 

All things considered, I am of the opinion that the ere-
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ation of rotary funds under Section 3313.811, Revised Code, is only 
required in connection with activities by a school or undertaken in 
behalf of a school, and not in connection with activities by a class 
organization. 

It should be pointed out that my answers to the questions 
set forth by you do not mean that a contractor-vendor may not be-com­
pensated for the leasing or rental of vending machines to a board of 
education or that a vendor of cafeteria supplies must be expected to 
operate without a profit. 

Therefore, it is my opinion and you are accordingly advised 
that: 

1. Under authority of Section 3313.811, Revised Code, a 
board of education may purchase and install vending machines that 
serve and dispense lunches, other meals or refreshments. 

2. Vending machines installed as a part of a school 
lunchroom facility under Section 3313.81, Revised Code, may not 
be operated for profit. 

3. Proceeds derived from vending machines installed by 
a board of education under authority of Section 3313.81, Revised 
Code, that serve and dispense lunches, and other meals or refresh­
ments must be deposited into the school lunch fund as provided by 
this section. 

4. Under authority of Section 3313.811, Revised Code, a 
board of education or class organization may purchase and install 
vending machines that sell uniform school supplies, foods, candies, 
or like supplies for profit. 

5. Proceeds derived from vending machines installed by a 
board of education under authority of Section 3313.811, Revised Code, 
that sell uniform school supplies for profit must be first deposited 
into the uniform school supply fund as provided by that section. 




