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Finding said contract and bond in proper legal form, I have this day noted my 
approval thereon, and return same to you herewith, together with all other data 
submitted to me in this connection. 

2804. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attomey-General. 

SCHOOLS-WHERE RURAL OR VILLAGE SCHOOL DISTRICT MAKES 
AGREEMENT WITH PARE~T FOR TRA~SPORTATION OF CHILD 
AND DISTRICT OW~S ~0 VEHICLES, ONLY O~·JE-THIRD THE 
A:M•OUNT PAID FOR TRAXSPORTING SUCH PUPIL SHALL CONSTI­
TUTE "PERSO~AL SERVICE EXPE~SE" AS DEFIKED IN SECTION 
7787 G. C.-IN ANNUAL DISTRIBUTION OF SCHOOL FUNDS BY 
COUNTY AUDITOR EXPEXSE THAT MAY BE ATTRIBUTED TO 
TRANSPORTATION OF PUPILS I:i'J VILLAGE OR RURAL SCHOOL 
DISTRICT SHALL BE FIFTY PER CENT OF "PERSONAL SERVICE 
EXPENSE" INCURRED I~ SUCH TRA~SPORTATION. 

1. Where a rural school district or a village school district, acting under sec= 
tion 7731-4 G. C., malces an agrecme1zt with a parent or other person in charge of a 
child for the transportation of such child to school, and the district owns neither 
the ·vehicle nor the means of locomotion, only one-third the amount paid for trans­
porting such pupils shall constitute the "personal service expense" as defined in se•·­
tion 7787 G. C. 

2. In the annual distribution of school funds by the county auditor after each 
semi-annual settlement with the county treasurer, the expense that may be attributed 
to the tra11sportation of pupils in. a village district or a rural school district shall be 
fifty per cent of the "personal service e.t·pense" i11curred in such transportation, as 
defined in section 7787 G. C. 

CoLUMBUS, OHIO, January 20, 1922. 

HoN. KARL TIMMERMEISTER, Prosecuting Attorney, vVapalconeta, Ohio. 

DEAR SIR :-Acknowledgment is made of the receipt of your request for the 
opinion of this department upon the following question: 

"Can the local board, acting under section 7731-4, draw fifty per cent 
of the personal service expense in transportation from the county, under 
section 7600 ?" 

It is understood that your question is upon those cases where a board of edu­
cation, exercising its option of providing transportation in one form or another for 
school pupils, exercise such option in the manner set forth in the closing part of the 
first paragraph of section 7731-4, as amended in 109 0. L., p. 290, and reading as 
follows: 

"If a local board deems the transportation of certain children to school 
by school conveyance impracticable and is unable to secure what is deemed 
a reasonable offer for the transportation of such children the local board 
shall so report to the county board of education. If the county board of 
education deems such transportation by school conveyance practicable or 
the offers reasonable they shall so inform the local board and transportation 
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shall be provided by such local board. If, however, the county board of 
education agrees with the view of the local board it shall be deemed com­
pliance with the provision of section 7730 and 7731, General Code, by such 
local board if such board agrees to pay the parent or other person in charge 
of the child or children for the transportation of such child or children to 
school the following amounts for each day of actual transportation. * 
* * *" 
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Where a board of education had an arrangement with a parent or other per­
son in charge of a child or children for the transportation of such child or chil­
dren, under the authority granted in section 7731-4 G. C., the amount paid to the 
parent by the board of education under its agreement would, in a general sense, be 
the "personal service expense" growing out of such transportation, but for the 
purposes of computation this whole amount paid to the person tr-ansporting can­
not be counted because of the inhibition appearing in section 7787 G. C. Such 
section reads in part as follows : 

"The board of education of each district shall make a report to the 
county auditor, on or before the first day of August in each year, con­
taining a statement of the receipts and expenditures of the board, the num­
ber of schools sustained, including * * * the personal service expense 
incurred in transporting pupils and such other items as the superintendent 
of public instruction requires." 

However the personal service expense incurred in transporting pupils is com­
puted in three ways: (1) ·where the district owns the vehicle of transportation and 
the means of locomotion, (2) where the district owns the vehicle of transportation 
and not the means of locomotion, or (3) where the district owns neither the vehicle 
nor the means of locomotion. Where the transportation cases come under the 
first mentioned class, the entire compensation paid to the driver shall constitute 
the "personal service expense," while in the second class of cases, where the dis­
trict owns the vehicle but not the means of locomotion, but one-half the amount 
paid for transporting pupils shall constitute "personal service expense." The cases 
which you have in mind, that is, where the parent or person in charge of the child 
furnishes the vehicle, the means of locomotion and the labor necessary in trans­
porting pupils, falls within the third class as regards the computation for personal 
service expense, for section 7787 G. C., as amended in 108 0. L., Part 2, page 1303, 
reads: 

"* * * In case the district owns neither the vehicle nor the means 
of locomotion, one-third the amount paid for transporting pupils shall 
constitute such expense (personal service expense)." 

Thus one-third of the amount paid for transporting pupils where such trans­
portation is furnished wholly by the parent, would constitute the "personal service 
expense" and one-third of this amount paid to any parent or person in charge of 

o any child transported would be the amount which the board would use as the 
amount to which it was entitled for personal service expense incurred in transport­
ing pupils under the provisions of section 7787 G. C., supra. When it becomes the 
duty of the county auditor to apportion the school funds for his county, in which 
apportionment there is to be included the personal service expense incurred in 
transporting pupils in the manner set forth in section 7787 G. C., the county auditor 
·is governed by section 7600, as amended in 109 0. L., p. 146, and which reads in 
part as follows: 
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"After each semi-annual settlement with the county treasurer each 
county auditor shall immediately apportion school funds for his county. 
Each city school district and each exempted village school district shall re­
ceive the full amount of the proceeds of the levy of two. and. sixty-five hun­
dredths mills provided in section 7575, General Code, in the given school 
district. The proceeds 6£ such levy upon property in the territory of the 
county outside of city and exempted village school districts shall be appor­
tioned to each school district and part of district within the county outside 
of city. and exempted village school districts on the basis of the number 
of teachers and other educational employees employed therein, and the 
expense of transporting pupils as shown by the reports required by law, and 
the balance according to the ratio which the aggregate days of attendance 
of pupils in such districts, respectively, bears to the aggregate days of 
attendance of pupils in the entire county outside of exempted village and 
city school districts. 

* * * * * * * * * 
"The annual distribution attributed to expense of transportation of 

pupils shall be fifty per r;entum of the personal service expense incurred in 
such transportation." 

Here it will be noted that the proceeds of the two and sixty-five hundredths 
mill levy provided in section 7575 G. C. upon the property in the territory of the 
county outside of the city and exempted village school districts, is to be appor­
tioned to each of such school districts and parts of districts on the bases men­
tioned therein, and the facts which have been placed before the county auditor in 
the reports filed by the board of education under direction of section 7787 G. C. 
One of these bases is "the expense of transporting pupils as shown by the reports 
required by law" and the transporting of a pupil to school by the parent or person 
in charge is a transportation expense which the local board of education can show 
in its reports, but in pleading s_uch "personal service expense" to be computed, 
only one-third the amount paid for transporting pupils shall constitute such per­
sonal service expense as provided in section 7787 G. C., the "personal service ex­
pense" incurred in transportation, provided in section 7731-4 G. C., at the option 
of the board of educat~on, having been established. 

Section 7600 then says that "the annual distribution attributed to expense of 
transportation of pupils shall be fifty per centum of the personal service expense 
incurred in such transportation." It is possible that in your question making refer­
ence to section 7731-4 G. C. and 7600 G. C., you have overlooked the legal definition 
of "personal service expense" as defined in· section 7787 G. C., supra. Again, by a 
careful reading of section 7600 G. C. yo·.t will note that city school districts and 
exempted village school districts are omitted from this apportionment procedure 
by the county auditor after each semi-annual settlement with the county treasurer 
and the apportionment for "the expense of transporting pupils as shown by the 
reports required by law" is limited to rural school districts and village school dis-. 
tricts in the county school district. As a concrete illustration, if a village board of 
education or rural board of education makes an agreement with a parent for the 
transportations of a school pupil or pupils, paying such parent or person fn charge 
a certain amount, only one-third of the amount paid to the parent or person in 
charge for the transportation of the pupil or pupils would be the personal service 
expense as defined in section 7787 as regards the annual distribution by the county 
auditor. This is further limited by the provision that only fifty per centum of the 
personal service expense incurred in the transportation of pupils can be allowed in 
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the annual distribution. In practical operation this would be fifty per centum of 
one-third, or one-half of one-third, which would be one-sixth, as a fraction which 
the local board of education could plead as a reimbursement for transportation 
expense where it had an agreement with parents or other persons in charge for the 
transportation of pupils to school. 

In reply to your inquiry, th~n, you are advised that it is the opinion of this de­
partment that 

1. vVhere a rural school district or a village school district, acting under sec­
tion 7731-4 G. C., makes an agreement with a parent or other person in charge of 
a child for the transportation of such child to school, and the district owns neither 

, the vehicle nor the means of locomotion, only one-third the amount paid for trans­
porting such pupils shall constitute the "personal service expense" as defined in 
section 7787 G. C. 

2. In the annual distribution of school funds by the county auditor after each 
semi-annual settlement with the county treasurer, the expense that may be attrib­
uted to the transportation of pupils in a village district or a rural school district 
shall be fifty per cent of the "personal service expense" incurred in such transporta­
tion, as defined in section 7787 G. C. 

2805. 

Respectfully, 
}OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

COUNTY RECORDER-NOT AUTHORIZED TO ACCEPT PERSONAL 
CHECKS IN LIEU OF FEES-SEE SECTION 8572 G. C.-LOSS SUS­
TAINED BY COUNTY RECORDER PERSO~Al.lLY. 

By the provisions of section 8572 G. C. a county recorder is not authorized to 
accept personal checks in lieu of fees provided, and in the eve11t such a check is 
accepted by said recorder, and proves to be valueless by reason of the bankruptcy or 
insolvency of the maker, the loss occasioned thereby must be sustained by said county 
recorder. 

CoLUMBUS, OHIO, January 20, 1922. 

HoN. KARL TIMMERMEISTER, Prosecuting Attorney, Wapakoneta, Ohio. 

DEAR SJR :-Receipt is acknowledged of your letter of recent date reading as 
follows: 

"I would like to have your opinion on the following matter: 
Our county recorder received twenty (20) chattel mortgages for filing 

in his office, accompanied by a check for five dollars ($5.00), covering the 
charges for work of the just mentioned mortgages, and the check was made 
payable to the order of Andrew Lampert, who is the present recorder of 
this county. The check was accepted in good faith as fees for the same. 
After the above mortgages were fully taken care of, the check was returned 
marked "In Bankruptcy," which I understand is true. 

I would like to know, in case the same cannot be recovered, whether 
the county or the county recorder bears the loss." 

Section 8572 G. C. pertinent to your inquiry is quoted herewith: 

"For services in respect to chattel mortgages, or instruments for condi­
tional sales, as provided in this chapter, the officer shall be entitled to re-


