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OPINION NO. 86-060 
Syllabus: 

The position of member of the board of health of the 
general health district of a county is incompatible 
with the position of member of the board of education 
of a local school district when part of the territory
of the 'local school district and some of the 
facilities of the local school district are located 
within the general health district. (1951 Op. Att•y
Gen. No. 787. p. 520. approved and followed.) 

To: Steve C. Shuff, Seneca County Prosecuting Attorney, Tiffin, Ohio 
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, August 21, 1986 

I have before •e your request for an opinion concerning the 
compatibility of the position of me•ber of the board of health 
of the general health district of a county and the position of 
me•ber of the board of education of a local school district. 
The school district in question is located in two counties. one 
of the• being the county in which the general health district 
is located. · 
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Pursuant to R.C. · 3709,01, the townships and villages in 
each county are combined into a health district known as a 
general health district. !!.!. generally R,C. Chapter 3709: 1985 
Op. Att•y Gen. No. 85-033. A local school district which 
includes territory within the county is, therefore, located at 
least partly within the general health district of the county.
See R,C, 3311.01: R.C. 3311.03: cf. 1986 Op. Att 'Y Gen. No. 
86-038 (considering situation in which part of the territory of 
a iity school district lies within the territorial jurisdiction
of a general health district). Thus, you have raised the 
question whether any statute or principle of law prohibits an 
individual fro• serving both as a me•ber of the board of health 
of a general health· district and as a member of the board of 
e6ucation of a local school district that includes part of the 
territory of the health district. I assuae, for purposes of 
this opinion, that at least some of the facilities of the local 
school district are located within the general health district 
in questi.on. 

The question you have raised was addressed. by one of my 
predecessors in 1951 Op. Att •y Gen. No. 787, p. 520. The 
syllabus of that opinion states: "The office of aeaber of a 
county health board and that of member of a local board of 
education are incoapatible and a member of a local board of 
education may not also serve as a member of a county board of 
health." I concur in that conclusion. 

Pursuant to R.C. 3707,03, the board of health of a general
health district is responsible for abating nuisances found upon
school property. R.C. 3707.03 states: 

The board of health of a city or general health 
district shall abate all nuisances and 11ay reaove or 
correct all conditions detrimental to health or 
well-being found upon school property by serving an 
order upon the board of education, school board, or 
other person responsible for such property, for the 
abatement of such nuisance or condition within a 
reasonablf, but fixed time. The board of health may
appoint such number of inspectors of schools and 
school buildings as is necessary to properly carry out 
this section. (Emphasis added.) 

The board of health is also required to inspect the sanitary
condition of schools and school buildings and is authorized to 
disinfect the buildings ·or to close them during epideaics ot 
threatened epidemics.- !!.!. R.C. 3707.26. In addition, the 
board of health is authorized to provide for the aedical and 
dental supervision of school children and for the inspection of 
schools. See R.C. 3709.22. 

The fact that the board of health may direct orders to the 
board of education to have particular action taken aakes it 
clear that the board of education may, in some circuastances, 
be subordinate to the board of health, and that a conflict of 
interest would confront an individual who atteapted to holcl 
positions on both boards. See generally Op. No. 86-038, slip 
op. at 1-2 (setting forth the "co..on law rules that positions 
are considered incompatible if one is subordinate to or a check 
upon the other, or if an individual serving in both positions
would be subject to a conflict of interest" (citations
oaitted)). As was stated in 1951 Op. No. 787 at 522: "This 
power of inspection of schools would see• to create a conflict 
of interest which would render freedom of action on the part of 
a member serving on both boards difficult, if not impossible." 
.§!!. also, !..:JL.., Op, No. 86-038: 1950 Op. Att•y Gen. No. 2469, 
p. 721 (concluding that the positions of aeaber of a city board 
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of bealtb and aeaber of a city board of education are 
incoapatible and stating. at 722: "where oae individual is a 
aeaber of both boards it would becoae his duty as a aeaber of 
tbe health board to participate in the aalting of an order 
directed to hiaself as aeaber of the education board. This 
situation inescapably gives rise to a division of loyalty of 
such individual between his two offices •.. "). 

I do not believe that tbe result in your case is changed by 
the fact tbat the scbool district is located partly within the 
general health district in question and partly within a 
different county and. thus, a different bealth district. A 
related situation was considered in Op. No. 86-038. That 
opinion concludes that the position of health couissioner of 
the general healtb district of a county is incoapatible with 
the position of aeaber of the board of education of a city 
school district and with the position of aeaber of the board of 
education of a joint vocational scbool district, when part of 
the territory and soae or all of the buildings of the 
respective school district· lie witbin the territorial 
jurisdiction of the health district. Op. No. 86-038 states. 
slip op. at 5: "An individual wbo atteapted to hold both 
positions would be subject to a conflict of interest in being 
involved in the aanageaent and operation of schools and having 
a duty of loyalty to the board of health.• I believe tbat a 
conflict of interest siailarly exists between the positions of 
aaaber of the board of healtb of the general healtb district of 
a county and aeaber of a local school board in the situation 
here under consideration--that is, a situation in whicb a 
portion of the school district, including soae of the 
facilities of the district, is located within the general 
healtb district. 

It is, tberefore, my opinion, and you are hereby advised, 
that the position of member of the board of health of the 
general heal th district of a county is incompatible wt th the 
position of member of the board of education of a local school 
district when part of the territory of the local school 
district and some of the facilities of the local school 
district are located within the general health district. (1951 
Op. Att•y Gen. No. 787, p. 520, approved and followed.) 




