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DEPENDENTS OF SERVICEMEN CURRENTLY ON ACTIVE 
DUTY ARE ELIGIBLE FOR BENEFITS UNDER SOLDIERS 
RELIEF ACT-§5901.01 R.C., OPINION NO. 693, OAG FOR 1951, 
p. 421. 

SYLLABUS: 

Dependents of servicemen currently on active duty are if otherwise qualified, 
eligible to receive benefits under the Soldiers Relief Act, Section 5901.01, et seq., 
Revised Code, even though said servicemen cannot exhibit honorable discharge cer­
tificates and have had no prior tour of active duty prior to their present tour of active 
duty. (Opinion No. 693, Opinions of the Attorney General for 1951, page 421, 
approved and followed.) 
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7 ATTORNEY GENERAL 

Columbus, Ohio, January 9 ,1962 

Loren G. Windom, Major General 

The Adjutant General 

Building 101, Fort Hayes, Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads: 

"Section 5901.08, Ohio Revised Code, sets forth the classes 
of individuals who shall be included in the lists of those who 
require aid and are entitled thereto under soldiers relief statutes. 
This section in no way limits eligibility to veterans ( separated 
from active duty) or war-time members of the military estab­
lishment. 

"1951 OAG 693 quite clearly points out that the benefits of 
the Soldiers Relief Law are not restricted to those soldiers, sailors 
and marines who have been separated from military service, but 
also to those in such service and to their dependents. 

"However, 1940 OAG 2422 states that an applicant for bene­
fits under the Soliders Relief Law must be able to exhibit to the 
Commission an honorable discharge from active duty. 

"The question now arises whether dependents of members of 
the Reserve Military Forces and others, having no prior active 
military service, and who are now called to active federal military 
duty, qualify to receive benefits under the Soldiers Relief Law? 

"Are dependents of non-prior service individuals currently 
in active military service eligible, if otherwise qualified, to receive 
benefits under the Soldiers Relief Law? Or, as held in 1940 OAG 
2422, must the applicant therefor be able to exhibit an honorable 
discharge from active military service?" 

Section 5901.08, Revised Code, reads: 

"Each township and ward soldiers' relief committee shall 
receive all applications for relief under sections 5901.02 to 5901.15, 
inclusive, of the Revised Code, from applicants residing in such 
township or ward. Such committee shall examine carefully into 
the case of each applicant and on the first Monday in May in each 
year make a list of all needy soldiers, sailors, marines, and airmen 
and of their needy parents, wives, widows, and minor children, 
who reside in such township or ward. The list shall include 
soldiers, sailors, marines, and airmen of the Spanish-American 
War, World War I, World War II, or the Korean War and their 
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wives, widows, needy parents, minor children, and wards, who 
have been bona fide residents of the state one year, and of the 
county six months, and who, in the opinion of such committee, 
require aid and are entitled to relief under such sections." 
( Emphasis added) 

In Opinion No. 325, Opinions of the Attorney General for 1945, 

page 346, it was held that this statute applied only to veterans and did not 

include persons in active service or their dependents. That opinion was 

based in part on the then existing Section 2949, General Code, which read : 

"The word 'soldiers' shall mean: an honorably discharged 
soldier, sailor, or marine, who served in the army or navy of the 
United States of America." 

The opinion also relied on the argument that soldiers in service· receive pay 

and allowances for dependents, and that, therefore, there was no need to 

give them relief. Said opinion No. 325 was, however, specifically overruled 
in Opinion No. 693, Opinions of the Attorney General for 1951, page 421. 

This later opinion held that the benefits of Section 2934, General Code (now 

Section 5901.08, supra), were not limited to veterans but were also avail­

able to persons in service. The third paragraph of the syllabus of that 

opinion reads : 

"3. The benefits of the Soldiers' Relief Law, Sections 2930 
to 2941, General Code, are not restricted to those soldiers, sailors 
and marines who have been separated from military service, but 
apply equally to such soldiers, sailors and marines while in such 
service, and to their dependents mentioned in Section 2934, Gen­
eral Code. Opinion No. 325, Opinions of the Attorney General, 
page 346, 1945, overruled." (Emphasis added) 

And at pages 428 and 429 of the 1951 opinion it is stated: 

"The 1945 opinion may seem to be sound as of the time when 
it was written, and in view of the history of the legislation up to 
that time. When, however, we turn to the recent amendment of 
Section 2934 above set forth, we may inquire whether the General 
Assembly may not have had an intention to broaden the scope of 
the law by making its provisions apply as well to the men in active 
military service and to their needy dependents, as to veterans who 
had been separated from service, and their dependents. This view 
seems plausible, since in the amendment for the first time there 
was a reference to a pending conflict, to wit, the so-called 'Korean 
War', which threatens to last indefinitely, and as a result of which 
a. great many wives, children and. parents of soldiers engaged in 



9 ATTORNEY GENERAL 

that conflict might be in great need of relief, directly due to the 
fact that the husband, father or son is in military service. And it 
is no answer to that need to say that the government has made 
certain provisions, which it may change or suspend at will, for a 
family allotment. Emergencies of great variety could arise in any 
family which those governmental provisions might not nearly 
meet. I feel, therefore, that in view of changed conditions, and to 
avoid confusion, Opinion No. 325 of 1945, must be overruled." 
( Emphasis added) 

On reading' the provisions of Section 5901.08, supra, I am constrained 

to agree with the 1951 opinion which holds that the benefits of the relief 

law apply to soldiers while in service. That section clearly provides that 
the list contain all needy soldiers, sailors, marines, and airmen and their 

needy parents, wives, widows, and minor children; and the further refer­

ence to soldiers, etc., who have participated in the designated wars, extends 

the application to those who are no longer in service but who were in service 

during such wars. 

I am aware of the provision of Section 5901.01, Revised Code, reading: 

"As used in sections 5901.16 to 5901.37, inclusive, of the 
Revised Code: (A) 'Soldier' means an honorably discharged sol­
dier, sailor, or marine, who served in the army or navy of the 
United States. * * *" 

Under its own terms, however, that definition does not apply to "soldiers, 

sailors, marines, and airmen" as mentioned in Section 5901.08, supra. It 

applies only to Section 5901.16 to 5901.37, inclusive, Revised Code, per­

taining to the soldiers' burial laws. 

I might note that Section 5901.01, Revised Code, was formerly Sec­

tion 2949, General Code. In Opinion No. 325, supra, in 1945, the then 

attorney general held that this definition should be applied to soldiers' 

relief, although the section, even then, clearly applied only to soldiers' 

burial. This is further reason for me to agree with the 1951 opinioi:i which 

overruled said Opinion No. 325. 

It follows from this discussion that the dependents of servicemen, 

presently called into active military status from their reserve status, are 

eligible for the benefits of Section 5901.08, Revised Code, if otherwise 

qualified. 

Accordingly, it is my opinion and you ~re advised that dependents of 

servicemen currently on active duty are, if otherwise qualified, eligible to 



10 OPINIONS 

receive benefits under the Soldiers Relief Act, Section 5901.01, et seq., 
Revised Code, even though said servicemen cannot exhibit honorable dis­
charge certificates and have had no prior tour of active duty prior to their 

present tour of active duty. (Opinion No. 693, Opinions of the Attorney 
General for 1951, page 421, approved and followed.) 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 




