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OPINION NO. 82-043 

Syll•bu1: 

An Ohio pharmacist may dispense drugs pursuant to a prescription 
issued by a nonresident practitioner who is licensed and otherwise 
authorized to isr,ue prescriptions for drugs in a state other than Ohio, 
and, if the presc·ription is for controlled substances, who is registered 
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under the Federal Controlled Substances Act, even though the 
nonresident practitioner is a person, such as a midwife or physician 
assistant; who would not be permitted to issue prescriptions if 
practicing in Ohio. 

To: Frenklln Z. Wlckhem, Executive DlrKlor, Ohio Stele Boerd of Pherm11ey, 
Columbus, Ohio 

By: Wllllem J, Brown, Attorney Generel, June 17, 1982 
I have before me your request for my opinion concerning the authority of an 

'Ohio pharmacy to dispense drugs pursuant to prescriptions issued by nonresident 
practitioners who are not licensed to practice in Ohio. According to your request, 
there are several "mail order" pharmacies operating in Ohio, which are apparently 
filling prescriptions written by practitioners who are licensed to practice their 
profession in other states, and who are otherwise authorized in such states to issue 
prescriptions for drugs, but who are not licensed or otherwise authorized in Ohio to 
issue prescriptions. 

Your specific questions concerning this situation may be restated as follows: 

(l) May an Ohio pharmacist fill prescriptions issued by a nonresident 
practitioner who is licensed and otherwise authorized to issue 
prescriptions for drugs in a state other than Ohio, or is an Ohio 
pharmacist restricted to dispensing drugs pursuant to prescriptions 
issued by practitioners licensed and otherwise authorized in Ohio to 
issue prescriptions? 

(2) If the answer to the first question is that Ohio pharmacists may 
fill prescriptions issued by nonresident practitioners, may an Ohio 
pharmacist fill prescriptions issued by persons practicing in other 
states, such as midwives and physician assistants, who are permitted 
to issue prescriptions in the· jurisdiction in which they practice, but 
who may not do so in Ohio? 

I turn first to a general discussion of Ohio law with regard to the dispensing 
of drugs. Pursuant to R.C. Chapter 4729, which regulates the practice of 
pharmacy, and R.C. Chapter 3719, which regulates controlled substances, only a 
"practitioner" or his agent may issue a valid prescription. See R.C. 4729,02(0) 
(defining "prescription" as "an order for drugs: •.writtenor signed by a 
practitioner or transmitted by a practitioner to a pharmacist•••"); R.C. 
3719.0l(CC) (defining "prescription" as "a written or oral order for a controlled 
substance•••given by a practitioner in the course of professional practice •••"). 
Similarly, [1981-1982 Monthly Record] Ohio Admin. Code 4729-5-30 at 580, which 
sets out the manner in which a prescription must be issued, reads in part: 

(A) A prescription, to be effective, must be issued for a 
legitimate medical purpose by a practitioner acting in the usual 
course of his professional practice. 

(C) All written prescriptions issued by a practitioner shall bear 
the full name and address of the practitioner and shall be manually 
signed by the practitioner in the same manner as h·e/she would sign a 
check or legal document. 

See R.C •. 3719.0S(A) ("[a] pharmacist may dispense schedule n controlled substances 
toany person upon a written prescription given by a practitioner and schedule m or 
IV controlled substances to any person upon a written or oral prescription given by 
a practitioner"); R.C. 3719.06 (regulations for practitioners who prescribe 
controlled substances); R,C, 3719.09 (possessing a controlled substance is authorized 
if obtained pursuant to a practitioner's prescription, and if the drug is in the 
original container in which it was dispensed). 

As stated in your letter of request, "practitioner" is defined in two provisions 
of the Revised Code. For purposes of R.C. Chapter 4729, a "practitioner" is "a 
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person licensed pursuant to Chapter 4731. [a -doctor of medicine, doctor of 
-osteopathic medicine, or doctor of podiatry], 4715. [a dentist], or 4741. [a doctor of 
veterinary medicine] of the Revised Code and authorized by law to write 
prescriptions for drugs or dangerous drugs." R.C. 4729.02(8), See 6 Ohio Admin. 
Code 4729-5-15. In order to be a "practitioner" a person's licenseto practice must 
be current and in good standing. Rule 4729-5-15. The identical definition to that 
set out in R.C. 4729.02(8) is used for purposes of R.C. Chapter 3719 and may be 
found at R,C, 3719.0l(BB). Thus, R.C. Chapters 4729 and 3719 permit Ohio 
pharmacists to dispense drugs only on orders issued by persons licensed pursuant to 
Ohio law to practice one of the specified professions. Accordingly, it may be 
implied from these provisions that an Ohio pharmacist may not dispense drugs 
pursuant to an order issued by a person who is not lipensed or otherwise authorized 
in Ohio to practice one of the specified professions. Your questions raise the issue 
of whether R.C. Chapters 4729 and 3719 should be construed so as to prohibit Ohio 
pharmacists from filling prescriptions presented by nonresident patients and 
written by nonresident persons who are licensed and otherwise authorized to issue 
ortlers for drugs in the jurisdiction in which they practice, but who do not hold any 
type of Ohio license which would permit them to prescribe pursuant to R.C. 
Chapter 4729 or R.C. Chapter 3719, 

No Ohio court has addressed this issue. The Iowa Supreme Court, however, 

has addressed the precise issue you have presented. The facts in State v. 

Rasmussen, 213 N.W.2d 661 (Iowa 1973) also involved a "mail order" pharmacy, which 

received· prescriptions by mail, filled them, and returned them by mail to the 

patients. Some of these prescriptions were written by nonresident physicians who 

were not licensed in Iowa to prescribe controlled substances. Iowa had a controlled 

substances act (similar to R,C, Chapter 3719) which the state contended prohibited 

Iowa pharmacists from filling prescriptions issued by nonresident physicians who 

were not licensed in Iowa. The court disagreed, holding that the state controlled 

substances act did not apply to transactions involving prescriptions issued by 

nonresident physicians, 


The Iowa court found that the filling in one state of prescriptions issued by 

.practitioners licensed in another state constituted interstate commerce. The court 

concluded that the Federal Controlled Substances Act, which permits pharmacists 

to fill prescriptions issued by any practitioner licensed to dispense controlled 
substances in the jurisdiction in which he practices, preempted the state controlled 
substances act with regard to interstate transactions. The court also found that, 
even assuming there were no preemption problem, a state law requiring out-of­
state practitioners to register in Iowa before they could have their prescriptions 
filled would constitute an undue burden on interstate commerce. 'Thus, in order to 
preserve the constitutionality of the state controlled substances act, the court 
found it to be applicable only to intrastate transactions, while the activities of out­
of-state practitioners affecting Iowa were governed solely by the federal act. 

1R.C. 4731.36 states that those provisions regulating the practice of medicine 
in Ohio shall not apply 

to a physician or surgeon residing on the border of a neighboring 
state and authorized under the laws thereof to practice medicine 
and surgery therein, whose practice extends within the limits of 
this state; provided equal rights s.nd privileges are accorded by 
such neighboring state to the physicians and surgeons residing on 
the border of this state contiguous to such neighboring state. 
Such practitioner shall not open an office or appoint a place to 
see patients or receive calls within the limits of this state. 

In 1978 Op. Att'y Gen. No. 78-062, I stated that an Ohio pharmacist may fill 
an order for drugs issued by a person who falls within the exemptions set 
forth in R.C. 4731.36, since those persons are permitted to practice medicine · 
in Ohio, and thus, are "licensed" as that term is used in R,C, 3719.0l(BB) and 
R,C, 4729.02(8) defining "practitioner." 'fhus, a person who is duly licensed 
to practice medicine in a state bordering Ohio, which offers reciprocal rights 
to Ohio practitioners, may have his prescriptions filled by Ohio pharmacists. 
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I find the analysis and conclusions of Rasmussen to be persuasive. In 
dispensing drugs pursuant to prescriptions issued by out-of-state practitioners, an 
Ohio "mail order" pharmacy is engaged in interstate commerce. See 1982 Op. Att'y 
Gen. No. 82-032 (concluding that retail pharmaceutical distributorswhich sell drugs 
through the mail are engaged in interstate commerce). Of course, an Ohio 
pharmacy which is ·engaged in interstate commerce, is still subject to state 
regulation concerning its intrastate activities. See Eli Lilly & Co. v. Sav-on-Drugs 
Inc., 366 U.S. 276 (1961). However, the state's power to regulate a pharmacy's 
mferstate business is subject to certain constitutional restrictions, discussed below, 
which must be recognized in interpreting the scope of R.C. Chapters 4729 and 3719. 
See R.C. l.47(A) (in enacting a statute, it is presumed that compliance with the 
Uiuted States and Ohio constitutions is intended). 

First, a state may not regulate local aspects of interstate commerce when 
Congress has acted with regard to those matters in such a way as to preempt 
further state. regulation. U.S. Const. art. I, §8 (the Commer~'e Clause); U.S. Const. 
art. VI, cl. 2 (the Supremacy Clause). See Southern Pacific Co. v. State of · 
Arizona, 325 U.S. 761 (1945); California v-:--'thompson, 313 U.S. l09 (1941), As 
explained more fully in Op. No. 82-032, it is arguable that, in enacting the Federal 
Controlled Substances Act of 1970, tit. II, 84 Stat. 1242 (codified in scattered 
sections of 18, 21, 42 U.S.C.), a comprehensive scheme regulating the manufacture 
and distribution of controlled substances, Congress has preempted the states from 
regulating interstate transactions involving controlled substances. 

For purposes of the federal act, "practitioner" means: 

a physician, dentist, veterinarian, scientific investigator, pharmacy, 
hospital, or other person licensed, registered, or otherwise permitted, 
by the United States or the jurisdiction in which he practices or does 
research, to distribute, dispense, conduct research with respect to, 
administer, or use in teaching or chemical anaylsis, a controlled 
substance in the course of professional practice or research. 
(Emphasis added.) 

21 U.S.C. §802(20), Practitioners who dispense or prescdbe controlled substances 
must register with the United States Attorney General. 21 U.S.C. §822(a). See 21 
U.S.C. §802(10). Although, if a practitioner is authorized to dispense under the laws 
of the state in which he practices, he shall be registered to prescribe controlled 
substances under the federal act. 21 U.S.C. §823(f). Practitioners are subject to 
the various requirements imposed by the federal act and the Attorney General's 
regulations. 21 U.S.C. §822(a). However, the Federal Controlled Substances Act 
does not restrict the jurisdiction in which a practitioner's prescriptions may be 
filled, nor does the federal 11ct restrict the type of professional who may prescribe, 
as long as he is permitted to prescribe in the jurisdiction in which he practices. 

In determining whether Congress has preempted the regulation of interstate 
transactions involving controlled substances, it is essential to consider 21 
U.S.C. §903, which reads: 

No provision of this subchapter shall be construed as indicating 
an intent on the part of Congress to occupy the field in which that 
provision operates, including criminal penalties, to the exclusion of 
any state law on the sa.me subject matter which would otherwise be 
within the authority of the State, unless there is a positive conflict 
between that provision of this subchapter and that State law so that 
the two cannot consistently stand together. (Emphasis added.) 

As discussed above, the court in Rasmussen held that, ''[t] o require all non­
resident physicians to register in Iowa would be in practical effect negating the 
operation of the federal Act in this state." 213 N.E.2d at 666. The court noted that 
the application of state law to nonresident physicians "would bring about a positive 
conflict in policy so that the two statutes could not consistently stand together." 
Id. Thus, the court concluded that the state was preempted by 21 U.S.C. §903 and 
Tiie Supremacy Clause of the United States Constitution, from requiring the 
registration of out-of-state prescribers of controlled substances. 
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Even if a court of this state were to determine that the state was not 
preempted from regulating the interstate movement of controlled. substanc:s, and 
also in cases where drugs other than controlled substances are being prescribe?, a 
court would still have to consider whether the Commerce Clause of the United 
States Constitution would otherwise prohibit state regulation of nonresident 
prescribers. As I stated in Op. No. 82-032: 

In considering whether a state regulation is inconsistent with the 
Commerce Clause, it must be determined: whether the regulation 
serves a legitimate local purpose; whether the statute regulates 
evenhandedly with only incidental effects on interstate commerce; 
whether the local purpose justifies the regulation's impact on 
interstate commerce; and whether the regulation affects an area 
which requires a uniform national policy. (Citations omitted.) 

Addressing the first criterion, I fail to see how a requirement that 
nonresident practitioners be licensed under Ohio law in order to have their 
prescriptions honored in this state would serve a legitimate local purpose. In the 
case of an Ohio "mail order" pharmacy, the patients who send in out-of-state 
prescriptions will likely be out-of-state residents. Thus, a licensure requirement 
such as the one described in your letter would not be effective in protecting the 
life, health, or safety of Ohio citizens. 

State licensure of nonresident practitioners who write prescriptions to be 
filled in Ohio appears to be evenhanded in its application, since Ohio residents must 
be appropriately licensed in order to issue prescriptions. However, it appears that 
the burden which a licensure requirement for nonresident practitioners would 
impose on interstate commerce would be prohibitive to the conducting of such 
business by an Ohio pharmacy. A state regulation may not seriously interfere with 
or substantially impede interstate commerce. Panhandle Eastern Pi e Line Co. v. 
P.U.C., 56 Ohio.St. 2d 334, 383 N.E.2d 1163 (1978 • To require foreign practitioners 
to be licensed in Ohio in order for their prescriptions to be honored would virtually 
foreclose any interstate activity on the part of an Ohio pharmacy. Although only a 
court may declare a law unconstitutional, I would be remiss if I failed to note that 
a state statute which imposes such a heavy burden on interstate "Commerce would 
be constitutionally suspect, especially when such impact is balanced against the 
tenuous local benefit to be served by the statute. See Pike v. Bruce Church Inc., 
397 U.S. 137 (1970). However, this is not to say thatoTher state regulations, wh:ch 
have a less substantial burden on interstate commerce would also be impermissible 
as applied to nonresident practitioners. 

The final criterion set out in Op. No. 82-032 is also relevant, although only to 
transactions involving controlled substances. A state may not act where uniformity 
of regulation is necessary to the efficient functioning of interstate commerce. As 
explained more fully in Op. No, 82-032, the passage of the Federal Controlled 
Substances Act indicates the need for a uniform and consistent scheme for the 
interstate regulation of controlled substances. See 21 U.S.C. §801 (Congressional 
findings and declarations). The federal act, taken together with R.C. Chapters 
4729 and 3719, which regulate intrastate transactions of controlled substances, 
effectively controls the manufacture and distribution of such drugs, while 
permitting the free flow of goods in interstate commerce. As pointed out in 
Rasmussen, to permit the various states to impose their own regulations on the 
mterstate movement of controlled substances would arguably destroy the 
effectiveness of the federal act. It may be found that the need for uniformity of 
regulation in this area outweighs whatever the state's local interest might be in this 
instance in regulating the interstate dispensing of con_trolled substances. 

It is my duty to construe statutes which are capable of conflicting 
interpretations in such a way as to preserve their constitutionality, rather than in a 
way which subjects them to constitutional doubts. See R.C. L47(A); 1981 Op. Att'y 
Gen. No. 81-100, Therefore, in light of the constitutional principles discussed 
above, I must conclude that the provisions of R.C. Cha;,ters 4729 and 3719 which 
require practitioners who issue prest-riptions to be licensed under Ohio law as one 
of the specified professionals apply only to the dispensing of drugs by Ohio 
pharmacists pursuant to prescriptions issued in Ohio. 
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Therefore, it is my opinion, and you are advised, the.t an Ohio pharmacist may 
dispense drugs pursuant to a prescription issued by a nonresident practitioner who is 
licensed and otherwise authorized to issue prescriptions for drugs in a state other 
than Ohio, and, if the prescription is for controlled substances, who is registered 
under the Federal Controlled Substances Act, even though the nonresident 
practitioner is a person, such as a midwife or physician assistant, who would not be 
permitted to issue prescriptions if practicing in Ohio. 




