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one hundred and fifty dollars per month for each assistant clerk employed in the 
manner set out in section 487i G. C. (Sec. 4802 G. C.) 

3. The county board of elections, of its own motion, may make those employ­
ments which it is permitted to make under specific sections of the law, without any 
other board or person passing thereon. 

3885. 

Respectfully, 
}OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

BOARD OF EDUCATIOX-illAY CO:\STRUCT AT ITS OWX EXPENSE 
SIDEWALKS-SAID BOARD lVIA Y NOT COMPEL CITY TO MAKE 
IMPROVEI-1E:\T. 

1. Under the provisions of section 7620 G. C., the board of education of a cit:v 
school district, may C011slruct at its a<c'l! expe11se cemellt sidewalks on the streets 
abutting school premises used exclusively for school purposes. 

2. In the abse11ce of facts imposiug a duty upon the municipality to construct 
or improve sidewalks upon streets abutting upon. school pro,?erty, a board of edu­
cation may not compel the city to exercise its discretion to proceed to such an im­
provement. 

CoLUMBUS, OHIO, January 6, 1923. 

Bureau of Inspection aud Supervisiou of Public Offices, Columbus, Ohio. 

QENTLEMEN :-Receipt is acknowledged of your letter of recent date which 
reads as follows : 

"\Ve respectfully request that you furnish this department with your 
written opmwn upon the questions contained in the enclosed letter from 
i\1. Ray W eikart, City Solicitor of the City of Springfield,. Ohio." 

The letter from Mr. vVeikart reads as follows: 

"\Viii you kindly secure for me the opinion of the Attorney General 
upon the following questions, to-wit: 

Question No. 1. Can the board of education of a city school district 
lawfully construct cement sidewalks, at its own expense, on the streets 
abutting school premises used exclusively for school purposes? 

Question No. 2. Can the board of education of a city school district· 
compel the city corporation to construct cement sidewalks on streets abutting 
school premises used exclusively for school purposes? 

(a) When the city corporation has, by ordinance, required all property 
owners on said street to construct such sidewalks within a time specified, 
and has stipulated that if said sidewalks are not so constructed within such 
time specified, that same will be constructed by the city and the cost and 
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expense thereof charged to the respective owners and be assessed against 
the property. 

(b) \Vhen no such order as mentioned m (a) has been made by the 
city." 

Pertinent to the first question submitted by the City Solicitor of Springfield, 
Ohio, to your department, section 7620 G. C. provides in part as follows: 

"The board of education of a district may build, enlarge, repair and 
furnish the necessary school houses, purchase or lease sites therefor, or 
rights of way thereto, or purchase or lease real estate to be used as play­
grounds for children or rent suitable schoolrooms, either within or without 
the district, and provide the necessary apparatus and make all other nec­
essary provisions for the schools under its control." 

It is noted that this section vests very broad powers in the board of education; 
especially does this seem true when consideration is directed to the last sentence 
of the first paragraph which reads "and provide the necessary apparatus, and make 
all other necessary provisions for the schools under its control." Such language 
manifestly discloses the legislative intent to vest boards of education with ample 
authority to do those things requisite and necessary for the general welfare of the 
schools under their jurisdictiou. Under· such a C0\1Struction then, it would seem cleany 
evident, that a board of education would be lawfully authorized to construct at its 
own expense cement sidewalks or those o~ other material, on streets abutting upon 
school property, and such authority apparently is limited only by the requirement 

0f the necessity and the proper exercise of the board's discretion. It is to be 
borne in mind, however, that such an improvement, must conform to the curb 
line, and other regulations provided by the city in respect to sidewalks, since under 
section 3714 G. C. the control of the streets and sidewalks of the municipality. is 
vested in council. Subject then to the limitation noted, it follows that an affirma­
tive answer may be given to your ftrst question. 

Passing to the second question, as to the authority of the board of education 
to compel the city to construct at city expense cement sidewalks on streets abutting 
upon school premises under the conditions indicated under (a) of the inquiry, it is 
believed that a board of education in such an instance has no greater right or power 
in this respect than that possessed by any other abutting property owner. That is 
to sav. it is believed that the proprietary interest of the board of education in th'e 
sidewalks and streets abutting upon school property under its control is identical 
with that of any other abutting property owner, and while any abutting property 
owner may improve or construct his own sidewalks at his own expense or the city 
may compel him to do so by performing that duty for him and assessing the cost 
of the improvement against his property, yet there is no authority of law which 
vests a right in the abutting owner to compel the city to proceed to such an im­
provement, since as previously stated the control of the streets and sidewalks is 
vested absolutely in council under section 3714 G. C., and such authority and con­
trol is seemingly in its nature purely judicial and discretionary. 

It is true that a municipality is required by the provisions of section 3714 G. C. 
to keep its streets and sidew.alks in a condition safe for public travel, and it would 
follow that a failure. or neglect to do so under certain conditions might render the 
city liable in damages to persons injured by reason of the city's dereliction of duty 
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in this respect; however, such liability creates no obligation in the first instance 
on ,the part of the city, to construct side\~alks as a purely ministerial duty apart 
from and regardless. of its discretion in such matters. 

It would seem evident then that section 3714 G. C. vests the control of the 
streets and sidewalks of a municipality in council, and since that authority is dis­
cretionary, it is not believed that the exercise thereof may be controlled by legal 

action. j : j ~; ! ~; 
As to the power of municipalities to determine when and how streets and side­

walks may be improved, Elliott on Streets and Roads, says at section 506: 

"The right of the judiciary to interfere can only exist where there has 
been fraud or oppression, or some such wrong constituting a plain abuse of 
discretion." 

In Railroad Company vs. Defiance, 52 0. S., 262, a similar doctrine is an­
nounced wherein it was decided as to the discretionary power of city councils over 
the subject of street improvements, that their decision when not transcending their 
powers nor induced by fraud is not subject to judicial revision." Again, Elliott 
says at section 477: 

"The question whether a road or street shall be improved is generally 
committed to the local authorities for decision and, cannot as· a rule be. con­
trolled by the courts." 

Upon such considerations then, and in direct answer to your second question 
as limited by the provisions indicated by (b), it is the opinion of this department, 
that the city cannot be compelled by the board of education to construct cement 
sidewalks upon streets abutting on school property. As to the same question under 
the condTtions prescribed by (a) of the communication, opinion may not be defi­
nitely passed, it being fairly concluded that local questions of fact enter largely 
into the determination of such a question; however,. it is generally believed that 
unless the facts in the particula'r case impose upon the city the obligation of exer­
cising a ministerial duty, it would seem obvious for the same reasons as advanced 
in 'b) that the discretion of council in such a matter could not be controlled by 
law. 

Although direct inquiry is not made by the communication of the City Solic­
itor as to the authority of the city to levy assessments for street improvements 
against school property under the control of the board of education, attention, 
nevertheless, is directed to this feature of the situation, as having an important 
bearing upon the questions submitted. 

It has been held in at least two previous opinions of this department that school 
property used exclusively for public school purposes is not liable for assessment 
for street improvement. One of these is Opinion No. 1473. The following para­
graph from this opinion appears in Opinion No. 1462; under date of July 24, 1920, 
and which reads: 

"No part of the cost of the improvement of a street on which school 
property, used exclusively for public school purposes, abuts, can be assessed 
against such property, and the board of education of the school district 
in which such property is located is neither required nor authorized to pay 



1130 OPINIONS 

any part of the cost of said improvement out of its contingent fund or to 
levy a tax for said purposes." · 

Since the sidewalk in legal contemplation IS deemed a part or portion of the 
street and the term "streets" includes sidewalks, it is obvious that the conclusion of 
the opinion equally affects the sidewalks of such streets as abut upon public school 
property, exempting them against special assessment by the city for purposes of 
improvement. It is true, section 3866 G. C. pr~vides that when deemed necessary 
by a municipal corporation to build or repair sidewalks, curbing or gutters along 
that portion of a street, alley or public highway which passes by or through public 
wharves, market spaces, parks, cemeteries, public grounds or buildings, the proper 
proportion of the estimated expenses thereof shall be, by the council of such cor­
poration levied, certified and collected in the manner provided for street improve­
ments. It is doubtful, however, if school property may be said to come within the 
provisions of this section, since the public ground or property referred to by this 
section, seemingly is such as is controlled by the corporation as an entity. However, 
if school property may be termed public grounds within the meaning of this section, 
the same difficulty remains, since the school property is exempt from execution un­
der the provisions of section 4759 G. C. and there apparently would be no way for 
the city to collect such an assessment. Thus it would seem that by reason of the 
exemption of school property from assessment, and the discretionary authority of 
council over the sidewalks of the corporation, the peculiar situation arises wherein 
the board of education may not compel the city to construct sidewalks at city ex­
pense, neither can the city compel the board of education to construct the same at 
school expense, since it is obvious that the city could not enforce collection of as­
sessment by reason of oaid exemption. It would seem then under such circum­
stances that practical solution to such a difficulty may only be had by mutual agree­
ment between the city and the board of education for the payment of the 
cost of the sidewalk improvement, either jointly or separately as they ma:t agree. 
since the law unquestionably vests in either the authority to proceed to such an 
improvement. 

3886. 

Respectfully, 
]OHN G. PRICE, 

Attorney-General. 

GRISWOLD ACT-A ;\U~fBER OI' QUESTIOXS Al\SWERED RELATIVE 
TO SI;\KIXG FUl\'D TRUSTEES' AUTHORITY UNDER SAID ACT. 

1. Si11king fund trustees ma)' administer the ge11eral shzki11g ft~~zd under 1/zcir 
control at their absolute discretion. applying the money in securities in their pos­
session to the discharge of an}' obligatioll.~ which it is their duty to discharge or 
for expenses, unless the withdrawal of such moneys will cause a11 overdraft ill a 
fund produced by the receipt of premiums and accmed interest i11 the sale of as­
Sl'"Ssment bonds or ime:rPeHdcd balances of the proceeds of 011y bonds issued prior 
to Ja11uary 1, 1922. 

2. There can be no ''surplus" i11 a f!md devoted to the reliremmt of particular 
bonds and available for no other f>t~rpose, until thtt fund equals the amount rc· 
quired .. to ea:>• accrutd lnterest and /tlll~ to rl!ti,, tht p,ittcipCJl. 


