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543. 

BOND ISSUE-ERECTIO~ OF COURT HOUSE-CO~SENT OF ELECTORS 
WHEN COST EXCEEDS $25,000.00-WHEN BONDS FOR ALTERING 
EXISTING BUILDJXG l\lUST BE VOTED UPON-ARCHITECT'S FEES. 

SYLLABUS: 
1. Under the provisions of Section 2333, Gmeral Code, when coUIJty commis­

siollers have determined to erect a ne--..v court house at a cost in excess of twenty-five 
thousand dollars, if bo11ds are to be issued for such purp'ase, the question of sttch 
issuance must be submitted to the electors irrespectwc of the amount of bonds to be 
issued. 

2. The fact that available funds on lzand would reduce the require11wmt of new 
funds below twent:y-five thousand dollars would have no bearing upo1~ the necessity 
of complying with the requirements of Section2333, General Code, as to the submissio11 
of such question to a vote of the electors, wizen such new court house is to cost in 
excess of twenty-five thousand dollars. 

3. In case an existing court house is to be altered, repaired, improved, enlarged 
or extended, the provisions of Section 2333, Gmeral Code, do not apply and such ques­
tion need only be submitted to the electors if bonds arc to be issued for such purpose 
in an amount whic..h will cause the aggregate unvoted bonds issued withi11 a period of 
five years, as set forth in Section 2293-16, to exceed twmty thousand dollars. 

4. Architects' fees for preliminary plans, drawings and sketches as may be neces­
sary for the purpose of enabling a board of county commissioners to adopt a definite 
plan for the construction, alterati011 or repair of a court house, should be paid out 
of the general fund and are not a part of the cost of such construction, alteration or 
repair. 

5. Architects' fees for the preparation of working plans and specifications and 
for other services in connection with the construction, alteration or repair of a court 
'house after it is determined to proceed with such improvemet':t, a.re part of the cost 
of such im,provpnent. 

CoLUMBUS, 0Hro, June 19, 1929. 

HoN. DoN. W. MYERS, Prosecuting Attorney, Elyria, Ohio. 
DEAR SIR :-This is to acknowledge receipt of your letter of recent date which is 

as follows: 

"Would you please furnish me with an opinion concerning the law ap­
plicable to the following propositions : 

1. May the board of county commissioners expend in excess of $25,000.00 
for the construction of a new court house or the alteration or repair of an 
existing court house without submitting such question to the electors of the 
county? 

2. Would the fact that available funds on hand would reduce tlie re­
quirement of new funds below $25,000.00 render it unnecessary to submit the 
question to a vote assuming that the total cost of the improvement or repair 
is in excess of $25,000.00? 

3. Is the commission of the architect, including that for preliminary 
plans, a part of the cost of the building?" 

County commissioners are authorized to purchase, appropriate, construct, enlarge, 
improve, rebuild, equip and furnish a court house under the provisions of Section 
2433 of the General Code, being part of the Uniform Bond Act, 112 0. L. 381. 
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Section 2293-16 of this act, 112 0. L. 371-372, prescribes the limitations of in­
debtedness that may be created or incurred by a county with or without a vote of the 
electors. This section contains the following proviso: 

"Provided that, except by vote of the electors, bonds shall not be issued 
by any county in an amount exceeding twenty thousand dollars in any period 
of five years, for the acquisition, construction, improvement, enlargement or 
extension of any one county building, including the acquisition, of a site 
therefor, but this limitation shall not apply to buildings for a district con­
sisting of two or mor~ counties." 

This limitation is not to the actual cost of any one county building, but to the 
amount of bonded indebtedness which may be incurred in connection with either the 
construction or alteration of such building without a vote of the electors. In the 
absence, therefore, of any other provisions of law, it would appear that in case a 
court house were sought to be constructed or altered or enlarged at a cost in excess 
of $20,000.00 and sufficient funds were available so that bonds need be authorized 
in an amount which would not cause the aggregate unvoted bonds issued within a 
period of five years, as set forth in this section, to exceed $20,000.00, then there would 
be no necessity for submitting the question of such authorization to the electors. 

Your letter, however, presumably refers to the provisions of Section 2333, General 
Code, which section is as follows: 

"\Vhen county commissioners have determined to erect a court house or 
other county building at a cost to exceed twenty-five thousand dollars, they 
shall submit the question of issuing bonds of the county therefor to vote of 
the electors thereof. If determined in the affirmative, within thirty days 
thereafter, the county commissioners shall apply to the judge of a court of 
common pieas of the county who shall appoint four suitable and competent 
freehold electors of the county, who shall in connection with the county com­
missioners constitute a building commission and serve until its completion. 
Not more than two of such appointees shall be of the same political-party." 

This section was not repealed by the Uniform Bond Act and, as held by my 
predecessor, the enactment of the Uniform Bond Act did not effect a repeal of this 
section by implication. Opinion No. 3055, rendered to the Bureau of Inspection and 
Supervision of Public Offices, under date of December 21, 1928. In this opinion, 
the following language is used : 

"There is no plain intention to remove from the authority, therein con­
ferred upon the taxing authority, the restrictions imposed by Section 2333, 
requiring submission of the question of issuing of bonds for the improvement 
to the electors and the creation of a building commission. 

In fact in the same act, in immediately succeeding sections, the Legis­
lature re-enacted provisions authorizing county commissioners to purchase, 
contract, ~tc., county hospitals and retained the provision for the appointment 
of trustees by the Governor to discharge the functions of a building commis­
sion in such cases. The continuance of such a provision relating to county 
hospitals certainly precludes any presumption of an intention to repeal by 
implication the similar provision contained in Section 2333, General Code, 
relating generally to county buildings." 

It is noted that the wording of Section 2333 is different from that of Section 
2293-16 herein quoted. The limitation in Section 2293-16 has to do with the incurring 



ATTORNEY GENERAT,. 835 

of a debt as hereinabove commented upon, but Section 2333 expressly prov10es that 
when the county commissioners have determined to erect a court house at a cost ex­
ceeding $25,000.00, they shall submit the question of issuing bonds to a vote of the 
electors. There is no provision here to the effect that if bonds are to be issued in 
an amount to exceed $25,000.00 for the purpose of erecting a court house, the question 
shall be submitted to the electors, but on the contrary, if a court house is to be erected 
to cost more than $25,000.00, the question of issuing bonds for such purpose shall 
be submitted to the electors and there is nothing said as to the amount of bonds which 
may, in a particular instance, be necessary in order to provide funds for such purpose. 

In an opinion of this department, found in Annual Report of Attorney General, 
1912, Vol. I, p. 194, Section 2333 was under consideration. It was held that a vote 
of the electors was indispensable in the event a county jail was to be erected to cost 
more than twenty-five thousand dollars, notwithstanding the fact that no bonds were 
to be issued for such purpose. The opinion was predicated upon Section 5638, General 
Code, which then provided that county commissioners shall not "appropriate money 
for the purpose of building county buildings, the expense of which will exceed $15,000, 
without first submitting to the voters of the county the question as to the policy of 
making such expenditure." The succeeding sections provided the detailed machinery 
whereby this question of policy could be submitted. 

All of these sections were repealed by the 87th General Assembly at the time of 
the enactment of the Uniform Bond Act. There is, accordingly, no machinery now 
in existence for the submission to the voters of the county of any question of the 
policy of expenditure. The only existing machinery for such submission is where 
bonds arc to be issued and this procedure is outlined in the Uniform Bond Act. If 
the electors are only to pass upoa the question where bonds arc to be issued, no 
difficulty is encountered. I feel accordingly that the section as it now stands should 
be construed as requiring the submission to a vote of the electors of any bond issue, 
no matter what the size, provided the county commissioners are proposing to use the 
proceeds thereof in the construction of a court house, the total expenditures upon 
which will exceed $25,000.00. 

Your attention is particularly directed to the fact that this section, 2333, refers 
only to the erection of a court house or other county building. There is no reference 
herein to the alteration, repair, enlargement or extension of such building. It would 
appear, therefore, that if the present court house is only to be altered or repaired, 
there is here no necessity of submitting the question to a vote of the electors, unless 
bonds are to be issued in an amount which will cause the aggregate unvoted bonds 
issued within a period of five years, as set forth in Section 2293-16, to exceed twenty 
thousand dollars. 

The next question raised in your letter has to do with whether or not architect's 
fees, including those for preliminary plans, are part of the cost of the building. 

The question of architects' fees has been heretofore considered in opinions of 
this office, in which fees for such preliminary plans have been distinguished from 
those in connection with the preparation of working plans and specifications and 
additional sen-ice in connection with the construction of an improvement: In an 
opinion of this office, found in Opinions of the Attorney General, 1916, Vol. I, p. 360, 
the first part of the syllabus is as follows: 

"The compensation of a building commission as provided by Section 2334, 
General Code, and all architects and other employees employed by said com­
mission, under provisions of Section 2339, G. C., is payable from the building 
fund." • 

In the body of the opinion, the following language is used: 
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"I therefore hold that the expenses named in Section 2335, supra, which 
are incurred prior to the sale of bonds may be paid from the general county 
fund, but as to all other bills, claims, estimates and expenses, including the 
services of the architect, allowed and ordered paid by the commission, it 
is manifestly the intention of the law that such be paid from the building 
fund." 

In an opinion of my predecessor, found in Opinions of the Attorney General, 
1927, Vol. IV, p. 2550, the syllabus is as follows: 

"1. Under the provisions of Section 2343, General Code, the board of 
county commissioners of a county is authorized to employ an architect for 
the purpose of making such preliminary plans, drawings and sketches as 
may be necessary for the purpose of enabling such board to adopt a definite 
plan for the erection or construction of a county building or building im­
provement, and for the purpose of enabling said board to determine the re­
quired amount of a proposed bond issue for constructing such building or 
building improvement. 

2. The compensation of such architect should be paid out of the general 
county fund, after appropriation covering such contract of employment and 
expenditure for such services is made." 

Specifically answering your questions, I am of the opmwn that: 
1. Under the provisions of Section 2333, General Code, when county commis­

sioners have determined to erect a new court house at a cost in excess of twenty-five 
thousand dollars, if bonds arc to be issued for such purpose, the question of such 
issuance must be submitted to the electors irrespective of the amount of bonds so to 
be issued. 

2. The fact that available funds on hand would reduce the requirement of new 
funds below $25,000.00 would have no bearing upon the necessity of complying with 
the requirements of Section 2333, General Code, as to the submission of such question 
to a vote of the electors, when such new court house is to cost in excess of $25,000.00. 

3. In case an existing court house is to be altered, repaired, improved, enlarged 
or extended, the provisions of Section 2333, General Code, do not apply and such 
question need only be submitted to the electors if bonds are to be issued for such 
purpose in an amount which will cause the aggregate unvoted bonds issued within a 
period of five years, as set forth in Section 2293-16, to exceed twenty thousand dollars. 

4. Architects' fees for preliminary plans, drawings and sketches as may be 
necessary for the purpose of enabling a board of county commissioners to adopt a 
definite plan for the construction, alteration or repair of a court house, should be 
paid out of the general fund and are not a part of the cost of such construction, 
alteration or repair. 

5. Architects' fees for the preparation of working plans and specifications and 
for other services in connection with the construction, alteration or repair of a court 
house, after it is determined to proceed with such improvement, are part of the cost 
of such impro\·ement. 

Respectfully, 
GILBERT BETT:I!AN, 

Attorney Ge11eral. 


