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OPINION NO. 69-088 

Syllabus: 

The signers of the petition provided for in Section 3311.231, 
Revised Code need not themselves have voted in the last general 
election but'the number of qualified electors residing in the local 
school district affected who sign, must be not less than fifty-five 
per cent of those who voted in that school district in the last gen­
eral election. 

To: Thomas C. Hanes, Darke County Pros. Atty., Greenville, Ohio 
By: Paul W. Brown, Attorney General, July 25, 1969 

I have before me your request for my opinion as to interpreta­
tion of Section 3311.231, Revised Code, and determination whether 
petitioners for the transfer of a local school district to the ad­
joining City of Greenville School District must be fifty-five per 
cent of the qualified electors residing in the affected local school 
district who actually voted thereJn at the last general election, be­
ing the general election of November, 1968. You further ask the 
procedure the County Board of Elections should follow to check the 
sufficiency of the signatures to such petition. 

Section 3311.231, Revised Code, reads in part as follows: 

"A county board of education may 
propose, by resolution adopted by major­
ity vote of its full membership, or 
qualified electors of the area affected 
equal in number to not less than fifty­
five per cent of the qualified electors 
voting at the last general election re­
siding within that portion of a school 
district proposed to be transferred may 
propose, by petition, the transfer of a 
part or all of one or more local school 
districts within the county to an ad­
joining county school district or to an 
adjoining city or exempted village 
school district." (Emphasis added. ) 

The emphasized portion of the statute indicates that the signer 
of the petition need not himself have voted in the 1968 general elec­
tion, since all that is required is that the number of signatures of 
qualified electors residing in the local school district affected be 
not less than fifty-five per cent of those voting in the 1968 general
election. This follows the analysis and reasoning of my predecessor 
in Opinion No. 1043, Opinions of the Attorney General for 1964 and I 
affirm the context of that opinion. ' 

Section 3311.231, fupra, goes on to say that the petition itself 
shall be filed at the o fice of the county superimtendent of schools 
who in turn shall cause the board of elections to check the suffi­
ciency of signatures of the petition. Perhaps the primary fact that 
only the number of those voting at the last election in the affected 
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·local school district need be determined and not that each signator 
so voted may facilitate the problem for the board of elections. 

I am, therefore, of the opinion and you are so advised: 

The signers of the petition provided for in Section 3311.231, 
Revised Code, need not themselves have voted in the last general 
election but the number of qualified electors residing in the local 
school district affected who sign, must be not less than fifty-five 
per cent of those who voted in that school district in the last 
general election. 




