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EXPENDITURE FOR MEMBERSHIP IN AMERICAN PUBLIC 

WELFARE ASSOCIATION NOT SUBJECT TO PROVISIONS 
OF SECTION 18 OF AM. SUB. H. B. 390 OF 104TH G. A. RE­
QUIRING THAT IF AN EXPENDITURE IN EXCESS OF $1,000 IS 
FOR LABOR AND MATERIALS FURNISHED, OR COMMOD­
ITIES PURCHASED, IT MUST BE PURSUANT TO COMPETI­
TIVE BIDDING, OR IN THE ALTERNATIVE, AUTHORIZED BY 
CONTROLLING BOARD-AM. SUB. H. B. 390 OF 104TH G. A. 

SYLLABUS: 

An expenditure by the Department of Welfare for membership in the American 
Public Welfare Association is not subject to the provision of Section 18 of Amended 
Substitute House Bill No. 390 of the 104th General Assembly requiring that if an 
expenditure in excess of $1,000 is for labor and materials furnished, or for commorl­
ities purchased, it must be pursuant to competitive bidding or, in the alternative, 
authorized by the controlling board. 

Columbus, Ohio, July 27, 1961 

Mary Gorman, Director 
Department of Public Welfare, Columbus 15, Ohio 

Dear Madam: 

Your request for my opinion reads as follows: 
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"'vVe request your informal opinion on the following matter 
at your earliest convenience. The problem is as follows : 

"For years the Department of Public Welfare has held an 
agency membership in the American Public Welfare Association. 
Three separate divisional accounts have been affected in the De­
partment, the Administrative Division, the Division of Aid for 
the Aged, and the Division of Social Administration. Each amount 
paid to the American Public 'vVelfare Association from each 
division has totalled less than $1,000. The total for the Depart­
ment, however, exceeds $1,000, and the Auditor of State has 
advised that since the total amount is in excess of $1,000, author­
ization for payment must be requested of the State Controlling 
Board under Section 18 of Amended Sub. H. B. 831. The 
question therefore is, does Section 18 of the Amended Sub. 
H. B. 831 apply?" 

Amended Substitute House Bill No. 831 of the 103rd General 

Assembly, to which you refer, made general appropriations for the bien­

nium of 1959-60, 1960-61. The provisions of that bill were effective only 

to July l, 1961, thus Section 18 of that bill is no longer in effect. 

I note, however, that Section 18 of Amended Substitute House Bill 

No. 390 of the 104th General Assembly, now in effect, is identical with 

Section 18 of Amended Substitute House Bill No. 831, supra, and I will 

consider your question on that language. 

Section 18 of Amended Substitute House Bill No. 390, supra, reads 

in part. 

"If any order or invoice drawn against any appropriation or 
rotary fund herein made is for labor and materials furnished, 
the aggregate amount of which exceeds one thousand dollars 
($1,000), or for commodities purchased, at a cost in excess of one 
thousand dollars ($1,000.), it shall show that the same was fur­
nished or purchased pursuant to competitive bidding and the 
lowest or best bidder was awarded the contract, unless the con­
trolling board shall have authorized the furnishing of such labor or 
material or the purchase of such commodities without competitive 
bidding, provided, however, that the controlling board shall 
authorize the furnishing of such labor or material or the purchase 
of such commodities only after it has determined that an emer­
gency exists requiring such action. Nothing herein shall be 
construed as a limitation upon the authority of the director of 
highways as grantetl in section 5525.14 of the Revised Code. 

"* * * * * *"* * * 
( Emphasis added) 
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It does not appear that the expenditure for agency membership in 

the American Public \Velfare Association is an expenditure for labor and 

materials or for commodities. Said association is a group made up of 

welfare agencies throughout the nation, which agencies have united to 

pool their knowledge of welfare problems so as to make such knowledge 

available to all; and the association does not furnish labor, materials, or 

commodities to the Ohio Department of \Velfare. 

Further evidence that Section 18 does not apply to the expenditure 

in question is the fact that, under that section, expenditures in excess of 

$1,000 must be pursuant to competitive bidding or, in the alternative, 

authorized by the controlling board. It appears obvious that the expendi­

ture for membership in the association could not be subject to competitive 

bidding. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that an expenditure 

by the Department of Welfare for membership in the American Public 

\Velfare Association is not subject to the provision of Section 18 of 

Amended Substitute House Bill No. 390 of the 104th General Assembly 

requiring that if an expenditure in excess of $1,000 is for labor and 

materials furnished, or for commodities purchased, it must be pursuant 

to competitive bidding or, in the alternative, authorized by the controlling 

board. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




