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THE BOARD OF COUNTY COMMISSIONERS MAY NOT
PLACE A TAX LEVY UPON THE BALLOT IN EXCESS OF
SIXTY-FIVE ONE HUNDREDTHS OF A MILL. THE BOARD
OF COUNTY COMMISSIONERS MAY NOT PLACE A LEVY
UPON THE BALLOT FOR THE COMBINED PURPOSES OF
CHILD WELFARE SERVICES AND THE MENTALLY RE-
TARDED PROGRAM-—§§5705.24 R.C., §5705.9, R.C. INFORMAL
OP. NO. 512, 1956.

SYLLABUS:

1. The board of county commissioners may not, under Section 5705.24, Revised
Code, place a tax levy upon the ballot in excess of sixty-five one hundredths of a
mill for child welfare services. '

2. Under Section 5705.19, Revised Code, the board of county commissioners
may not place a tax levy upon the ballot for the combined purposes of child welfare
services and the mentally retarded program. '
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Columbus, Ohio, January 23, 1962

Hon. Earl W. Allison, Prosecuting Attorney
Franklin County, Columbus, Ohio

Dear Sir:

Your request for my opinion reads as follows:

“Several years ago Franklin County, Ohio adopted a tax levy
outside the ten (10) Mill limitation by a vote of the people in the
amount of sixty-five hundredths (.65) of a Mill for child welfare
services. This tax levy now appears to be inadequate to finance the
Franklin County child welfare program. Because of the provisions of
Section 5705.24 of the Revised Code, I have advised the County
Commissioners that they cannot increase the amount of this levy.
However, the Commissioners have learned that a sister county adopted
a tax levy for child welfare services and children’s home in the amount
of one and twenty-five hundredths (1.25) Mills despite the provisions
of Section 5705.24 of the Revised Code.

“The last session of the General Assembly has placed upon the
Child Welfare Board the additional burden of the mentally retarded
program, as enacted in Amended Substitute House Bill 778 (Sections
5127.01 to 5127.04, inclusive, of the Revised Code) without providing
a source of funds for carrying out such program other than the enact-
ment of Paragraph (L) in Section 5705.19 of the Revised Code. The
County Commissioners of Franklin County have, therefore, asked me
to request your opinion on the following specific questions:

“(1) May the county commissioners place upon the ballot a tax
levy in excess of sixty-five hundredths (.65) of a Mill for child welfare
services and the children’s home in view of Section 5705.24 of the Re-
vised Code?

“(2) Is a board of county commissioners authorized to place
upon the ballot a tax levy for the combined purposes of child welfare
services and the mentally retarded program in view of the ‘single pur-
pose provision’ contained in Section 5705.19 of the Revised Code?

“(3) If the answer to the preceding question is in the affirma-
tive, would such a levy be limited to the sixty-five hundredths (.65)
of a Mill limitation contained in Section 5705.24 of the Revised Code?

“Because any such tax levy which might be permissible is con-
templated by the primary election in May, it is necessary to file the
resolution prior to February 7, 1962, It is, therefore, urgent that we
have your opinion a few days prior to that date if at all possible.”

Section 5705.24, Revised Code, after providing that the board of
county commissioners may declare by resolution that the amount of taxes
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which may be raised within the ten-mill limitation will be insufficient to
provide an adequate amount for the support of child welfare services and
that it is necessary to levy a tax in excess of the ten-mill limiation to sup-
plement the general fund appropriations for such purpose, states:

“* * * but the total levy for this purpose shall not exceed sixty-
five one hundredths of a mill.

“Such resolution shall conform to the requirements of section
5705.19 of the Revised Code and be certified and be submitted in the
manner provided for in section 5705.25 of the Revised Code.”

One of the requirements of Section 5705.19, supra, is that such
resolution shall be confined to a single purpose, and Section 5705.25,
supra, provides that the board of elections shall submit the proposal to the
electors of the subdivision at the succeeding November election.

The board of county commissioners, therefore, cannot place a pro-
posed tax levy under Section 5705.24, supra, on the ballot in the May
primary ; cannot place such a tax levy on the ballot for more than one
purpose; and cannot place such a tax levy on the ballot in excess of
sixty-five one hundredths of a mill.

Under the provisions of Section 5705.191, Revised Code, however,
the board of county commissioners could place a tax levy on the ballot in
the May primary for any of the purposes stated in Section 5705.19, Re-
vised Code, or to supplement the general fund for the purpose of making
appropriations for one or more purposes, such as welfare. One of the
purposes stated in Section 5705.19, supra, is found in division (L) of that
section reading as follows:

“For the maintenance and operation of schools, training centers,
or workshops for mentally retarded persons.”

There is no limitation in Sections 5705.19 or 5705.191, supra, upon
the amount of such a levy. The resolution for such a levy must, however,
be confined to a single purpose.

Thus, under the provisions of Sections 5705.19 and 5705.191, supra,
the board of county commissioners could place a tax levy on the ballot
in the May primary either for the specific purpose of maintaining and
operating schools for mentally retarded persons, or for the purpose of
supplementing the general fund to meet certain current expenses. A pro-
posed tax levy to supplement the general fund to meet current expenses,
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however, cannot be “earmarked” for any special purpose nor be identi-.
fied for a special purpose on the ballot on which the issue of such levy
is submitted to the electors. See Opinion No. 5585, Opinions of the At-
torney General for 1955, page 339; Opinion No. 1123, Opinions of the
Attorney General for 1957, page 508. In this regard, one of my prede-
cessors in an informal opinion (No. 512 issued January 19, 1956) stated
as follows:

“To designate this additional levy for a special use would there-
fore possibly be misleading to the electors and clearly not within the
statement of purpose required by Section 5705.19, Revised Code.”

In answer to your specific questions, therefore, it is my opinion and
you are advised:

1. The board of county commissioners may not, under Section
5705.24, Revised Code, place a tax levy upon the ballot in excess of sixty-
five one hundredths of a mill for child welfare services.

2. Under Section 5705.19, Revised Code, the board of county com-
missioners may not place a tax levy upon the ballot for the combined pur-
poses of child welfare services and the mentally retarded program.

Respectfully,
Marxk McErroy
Attorney General





