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OPINIONS 

TEACHERS-LIMITED CONTRACTS-MADE WITH BOARDS 
OF EDUCATION IN DISTRICTS THEREAFTER MERGED­
SECTION 4831, 4831-1 G. C.-CONTRACTS BINDING ON BOARD 
OF EDUCATION OF MERGED DISTRICT-EXCEPTION, 
WHERE NUMBER OF TEACHERS REDUCED-SECTION 

4842-13 G. C. 

SYLLABUS: 

Where limited contracts with teachers have been made by boards of education in 
districts which were thereafter merged pursuant to the provisions of Sections 4831 
and 4831-1, General Code, such contracts are binding upon the board of education of 
such merged district, except that in case it becomes necessary by reason of such 
merger to reduce the number of teachers, such reduction shall be made in the manner 
set forth in Section 4842-13, General Code. 

Columbus, Ohio, April 9, 1951 

Hon. Howard G. Eley, Prosecuting Attorney 
Darke County, Greenville, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion, reading as follows : 

"On,July 25, 1950, five school districts of Darke County, 
Ohio, were merged into one district. Teachers' contracts were 
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issued by ,the original boards of education of the respective dis­
tricts in May and June of 1950. All districts, prior to the merger, 
had enrollments of less than 800 pupils, and contracts were issued 
under paragraphs (a), (b), ( c) and (d) of Section 4842-8 
General Code. As a result of the merger, enrollment of the newly 
created district is more than 800 students. Therefore, other por­
tions of Section 4842-8 General Code apply to the teachers' con­
tracts. 

"The question is: Can the new board honor the limited 
contracts issued by the respective boards of education prior to 
the merger? Since the new board of education did not issue con­
tracts to the teachers of the new district, what is the present 
contractual status of the teachers for the school year 1951-52?" 

The merger to which you refer, of the five school districts into one 

district, was presumably accomplished under the provisions of Sections 

4831 and 4831-1 of the General Code, by action of the county board of 

education. Section 4831-1 dealing with the creation of a new school dis­

trict out of parts or all of several districts, provides in part as follows : 

"A county board of education may create a new local school 
district from one or more local school districts or parts thereof, 
and in so doing shall make an equitable division of the funds and 
indebtedness between the newly created district and any districts 
from which any portion of such newly created district is taken. 
* * *" 

Of course, there is no opportunity for an equitable division of the 

funds and indebtedness where whole districts and not parts of districts, 

are brought together and merged into one district, but manifestly the funds 

and indebtedness of the several districts involved would be merged and 

would become the property and the obligation respectively, of the newly 

created district. 

These provisions as to the assumption of the indebtedness of the 

constituent districts at once suggest that not only direct indebtedness but 

also any contractual obligations incurred by the several districts which are 

merged, would immediately become the obligations of the new district. 

This brings us directly to the question of the position of ,the board of the 

new district with reference to outstanding contracts with teachers made 

by the consti-tuent districts. 

Section 4834, General Code, provides in part, as follows: 

"The board of education of each school district shall be a 
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body politic and corporate, and, as such, capable of suing and 
being sued, contracting and being contracted with, * * *" 

Section 4842-7, General Code, provides in part: 

"The board of education of each city, exempted viilage and 
local school district shall enter into contracts for the employment 
of all teachers and shall fix their salaries which may be increased 
but not diminished during the term for which the contraot is made 
except as provided in section 4842-9 of the General Code. * * *" 

The same section divides teachers' contracts into two classes: "limited 

contracts" and "continuing contracts," and by the terms of Section 4842-8, 

General Code, both are defined. I do not consider it necessary to go into 

detail as to the definition of a continuing contract. Briefly stated, it oon­

templates a certain period of previous teaching service as well as certain 

te;,i.ching qualifications, and results in an indefinite tenure for the teacher. 

The limited contract does not require either of these qualifications. 

Your letter does not indica,te whether or not in adjusting the teaching 

force to the consolidated district it is necessary to dispense with some of 

the teachers employed in the former districts. If there is a place in the 

new district for all of the teachers who have thus been employed and 

whose contracts still have time to run, it would appear that there is no 

possible conclusion except that such teachers are entitled to have their 

contracts respected by the board of the consolidated district. This seems 

to me to be inherent in the very nature of a contract. In the absence of 

some provision in the contract itself or some provision of the law under 

which it is made, a contract between a board of education and a teacher 

is just as binding as any contract between two individuals. 

Where one board of education has succeeded to the property and 

rights and indebtedness of one or more other boards, it certainly succeeds 

also to the obligations of outstanding contracts made by such other boards, 

including contracts with teachers. On the assumption, however, that the 

merger to which you refer may result in a surplus of teachers, a question 

arises as to what is the duty of the new board and wha,t teachers must 

suffer if they cannot all be used. Section 4842-13 is intended to meet 

this situation. That section reads as follows: 

"When by reason of decreased enrollment of pupils, return to 
duty of regular teachers after leaves of absence, or by reason of 
suspension of schools or territorial changes affecting the district, 
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a board of education decides that it will be necessary to reduce 
the number of teachers, it shall have full authority to make reason­
able reduction. But, in making such reduction, the board shall 
proceed to suspend contracts in accordance with the recommenda­
tion of the superintendent of schools who shall, within each teach­
ing field affected, give preference ,to teachers on continuing con­
tracts and to teachers who have greater seniority. Teachers, 
whose continuing contracts are suspended, shall have the right of 
restoration to continuing service status in -the order of seniority 
of service in the district if and when teaching positions become 
vacant or are created for which any of such teachers are or become 
qualified." (Emphasis added.) 

The entire content of this section is predicated on the recognition that 

the new board -is faced with binding contracts made by the boards of the 

constituent districts. It will be noticed tha,t the task of making the adjust­

ment is placed upon the board, on the recommendation of the superintend­

ent of schools, and that the superintendent is required to consider each 

teaching field affected and within that field to give preference to teachers 

having continuing contracts and to teachers who have greater seniority. 

There is here an evident intent to give a preference to teachers having 

continuing contracts over those having limited contraots, hut regard must 

also be had to the provision requiring -the superintendent to adapt the 

preference to "each teaching field," and it is conceivable tha,t there might 

be in some field a teacher with only a limited contract, but who was quite 

essential to that particular field. In any case the mat,ter of seniority is to 

have a part. It would be impossible to lay down an absolute rule for the 

government of the superintendent in any given case, because we would 

not have all the faots before us, and I do not see that your inquiry involves 

a consideration of that question. 

Section 484-2- 14, General Code, oontains provisions relating to the 

same subject whereby the rights of teachers holding continuing oontracts 

which have ·been suspended have certain definite rights as to reinstatement. 

That section reads as follows : 

"If an entire school district or that part of a school district 
which oomprises the territory in which a school or schools are 
situated is transferred to any other district, or if a new school 
district is created, the teachers in such districts or schools em­
ployed on oontinuing contracts immediately prior to such transfer, 
or creation shall, subject to the limitations imposed by section 
4842-13 of the General Code, have continuing· service status in 
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the newly created district, or in the district to which the territory 
is transferred." 

There is no specific provision of law so far as I can find defining the 

exact status of teachers holding limited contracts, or providing specifically 

for their reinstatement. 

There is nothing, however, in either of the sections last quoted that 

gives the board of education the right to abrogate these contracts and 

employ other teachers. The power to "suspend" is certainly not equivalent 

to the power to abrogate or destroy a contract. 

Your letter indicates that these districts prior to the merger, had less 

than 8oo pupils, and accordingly the contracts outstanding had been issued 

under paragraphs a, b, c and d, of Section 4842-8, which section provides 

a somewhat different basis for the employment of teachers in these small 

districts from that contemplated in the larger districts. I do not consider 

that the size and character of these districts has any bearing on the ques­

tion. My conclusions are based on the simple proposition of the sanctity 

of a contract and the obligation of the board of education to honor and 

abide by such contracts except to the extent that the statute authorizes a 

departure. Of course it is to be understood that a teacher entering into a 

contract mtist do so in the light of the law as it existed at the time the 

contract was made, and must take it subject to such reserved rights as the 

statute gives to the board making the contract. 

The only pr<;ivision in the law so far as I know, whereby a contract 

with a teacher may be terminated by a. board of education without the 

consent of the teacher, is that found in Section 4842-12, which provides 

in part as follows : 

"The contract of a teacher may not be terminated except for 
gross inefficiency or immorality; for wilful and persistent viola­
tions of reasonable regulations of the board of education; or for 
other good and just cause. * * *" 

This section further proceeds to outline the steps which the board 

must take by way of giving opportunity for hearing before such contract 

may be terminated. In this connection it may be noted that Section 4842-1 I 

provides that no teacher shall be permitted to terminate his contract, except 

under certain prescribed conditions, without the consent of the board, 

and a penalty is imposed on a teacher who violates this restriction in that 
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his teacher's certificate may be suspended for a limi,ted period and he would 

therefore be deprived of his right to teach. 

I note an opinion of my immediate predecessor rendered on December 

13, 1950, being No. 2592, holding as follows: 

"The board of education of a school district newly created 
under authority of Section 4831, General Code, is not required, 
under the provisions of Section 4842-14, General Code, to recog­
nize the validity of the contract of a teacher who is completing 
the second year of a five-year limited contract theretofore executed 
by the board of education which was abolished as an incident to 
the creation of such new district." 

The then Attorney General appears to have reached the conclusion 

that because Section 4842-14 supra, provides only for the preservation of 

the rights of teachers having a continuing service status and makes no 

reference to teachers having limited contracts, the status and rights of 

teachers so employed under limited contracts in schools transferred to a 

newly created district were not intended by the legislature to be preserved 

in such new district, and he therefore concluded that the board of educa­

tion was authorized to disregard their contracts. With that conclusion I 

am unable to agree, and ,therefore feel compelled to overrule that opinion. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that where limited 

contracts have been made by boards of education in districts which were 

thereafter merged pursuant to the provisions of Sections 4831 and 4831-1, 

General Code, such ,contracts are binding upon the board of education of 

such merged district, except that in case it becomes necessary by reason 

of such merger to reduce the number of teachers, such reduction shall be 

made in the manner set forth in Section 4842-13, General Code. 

Respectfully, 

C. WILLIAM O'NEILL 

Attorney General 




