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SYLLABUS: 

Where under Chapter 4515., Revised Code, a hospital, on claim properly pre­
sented, has been reimbursed by the state for the cost of care given an indigent person 
who has suffered a motor vehicle injury, Section 4515.10, Revised Code, requires 
the hospital to take action to recover the full amount of the claim from said person, 
or any other person charged with his care and support, when it appears to the 
managing officer of the hospital or to the registrar of motor vehicles that said person 
or other person is able to pay said full amount; but the hospital is not authorized to 
accept less than the amount of the claim in full payment thereof unless the lesser 
amount is that realized by court action and all legal remedies have been exhausted. 

Columbus, Ohio, August 31, 1962 

Hon. Grant Keys, Director, Department of Highway Safety 

Columbus, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows : 

" '\Vhat is the position of the State of Ohio in the event that 
a patient, who has received hospital care in compliance with Re­
vised Code, Section 4515.03 to 4515.11 in the amount of $1,203.50, 
now demands a "paid in full" receipt upon payment of $300.00 ?' 

"Upon refusal of the hospital to give a 'paid in full' receipt 
the patient will not make any payment, with the result that the 
hospital cannot reimburse the State of Ohio any portion of the 
$1,203.50 paid to the hospital." 

Sections 4515.03 to 4515.11, Revised Code, contain the procedure 

by which a non-profit hospital may be reimbursed by the state for 

care given to an indigent person who has suffered a motor vehicle injury. 

Section 4515.06, Revised Code, provides for the filing of a claim by the 
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hospital with the registrar of motor vehicles. Section 4515.08, Revised 

Code, authorizes the registrar, if he deems it proper under the law, to pay 

the claimant from funds appropriated for that purpose. Section 4515.10, 

Revised Code, pertinent in the instant question, provides : 

"When the managing officer of a hospital which has received 
payment of a claim under section 4515.08 of the Revised Code, 
learns that the patient in respect of whom such claim has been 
paid, or any other person chargeable by law with his care and 
support, has paid or is able to pay the amount thereof, such 
managing officer shall notify the registrar of motor vehicles. 
Whenever the registrar otherwise learns of facts showing that a 
patient in respect of whom payment has been made, or any other 
person chargeable by law with the care and support of such 
patient, has paid, or is able to pay, the amount of such claim, 
the registrar shall notify the hospital which has received such pay­
ment, by a letter addressed to the managing officer thereof, giving 
a brief statement of such facts and specifying the amount of such 
paid claim, the date of its prior payment, and the name of the 
person from whom it may be recovered. 

"Within one month after such managing officer has notified 
the registrar, or such hospital has been notified by the registrar, 
such hospital shall, unless the amount specified in such notice 
has been fully paid by the patient, collect such amount of the 
balance thereof from such patient or other person chargeable by 
law with his care or support; in default of such collection, the 
hospital shall file an action against such patient or other person 
chargeable by law with such patient's care and support for the 
recovery of the sum specified or the unpaid balance thereof. Such 
hospital shall advise the registrar as to the collection of such 
amount, or as to the filing of such action and the proceedings 
therein. If recovery of judgment is had, and if the amount of such 
judgment is not realized, the hospital shall notify the registrar 
that all legal remedies for the satisfaction of such judgment have 
been exhausted. 

"When notice has been given as required by this section, 
the registrar shall deduct the amount of the prior payment made 
by him to the hospital affected thereby from any payments to be 
made to such hospital under section 4515.08 of the Revised Code 
on or after two months from the date of such notice, unless such 
hospital has advised the registrar as provided in this section that 
an action has been filed for the recovery of such amount from the 
patient or other person chargeable by law with such patient's care 
and support, that such action has not been finally determined, and 
that there is reasonable ground for delay; or unless such hospital 
has advised the registrar that such action has been prosecuted 
to final judgment, and that all legal remedies for the satisfaction 
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of such judgment have been exhausted without realizing the 
amount thereof." 

Under Section 4515.10, supra, the action by the hospital to collect 

the amount of the paid claim is commenced after either the managing officer 

of the hospital or the registrar has learned. of facts showing that the 

patient, or any other person chargeable by law with the care and support 

of such patient, is able to pay the amount of the claim. In view of the 

use of the words "the amount thereof," referring to the claim that was 

paid, and the words "the amount of such claim," the notification made by 

the managing officer of the hospital or the registrar under that section is 

made only when it appears that the patient, or person responsible for the 

patient, is able to pay the full amount of the claim. 

Section 4515.10, supra, does not authorize a hospital to accept less 

than the amount of the claim in full payment thereof, but requires that the 

hospital take action to recover the full amount where it appears that the 

patient, or other person concerned, is able to pay said full amount. This 

would not, however, preclude a hospital from accepting part of the amount 

due, the balance still being due and owing when the patient becomes able 

to pay. Also, if legal action is taken and the court gives a judgment of 

less than the total amount of the claim, and all other legal remedies are 

exhausted, the hospital would be authorized to accept the amount of the 

judgment. 

Thus, in the instant case, the hospital may not accept $300.00 as full 

payment for the claim of $1,203.50, but may accept $300.00 as a payment 

on the total claim. 

Also, if it appears to either the managing officer of the hospital or the 

registrar that the patient, or other person concerned, is able to pay the 

full amount of the claim, action should be taken under Section 4515.10, 

supra, to collect said full amount. 

In conclusion, it is my opinion and you are advised that where under 

Chapter 4515., Revised Code, a hospital, on claim properly presented, has 

been reimbursed by the state for the cost of care given an indigent person 

who has suffered a motor vehicle injury, Section 4515.10, Revised Code, 

requires the hospital to take action to recover the full amount of the claim 

from said person, or any other person charged with his care and support, 

when it appears to the managing. officer of the hospital or to the registrar 
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of motor vehicles that said person or other person is able to pay said full 
amount; but the hospital is not authorized to accept less than the amount 

of the claim in full payment thereof unless the lesser amount is that realized 

by court action and all legal remedies have been exhausted. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




