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OPINION NO. 82·026 

Syllabus: 

Pursuant to R.C. 135.351, interest earned on the deposit of money 
belonging to a county park district but included within the county 
treasury must be credited to the general fund of the county. 

To: Craig S. Albert, Geauga County Prosecuting Attorney, Chardon, Ohio 
By: Wiiiiam J. Brown, Attorney General, May 4, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning the allocation of 
interest earned on money belonging to a county park district and deposited by the 
county treasurer. Your specific question is as follows: 

Is a County entitled under Ohio Revised Code sections 135.21 and 
135.35l(A) and (B) to credit to the County Treasury the interest 
earned on money belonging to a County Park District where the 
Commissioners of said Park District have adopted a resolution 
pursuant to the SP.cond paragraph of Ohio Revised Code section 
1545.22 so as to permit said Park District Commissioners to be~ome 
the governing board in respect to determining the depository of Park 
District funds? 

Provisions concerning the apportionment of interest earned on a public 
deposit were recently altered by Am. Sub. H.B. 230, ll4th Gen. A. (1981) (eff. March 
15, 1982). R.C. 135.21 which deals generally with the apportionment of interest 
among funds was amended to provide: 

All interest earned on money included within a public deposit and 
belonging to undivided tax funds shall, except as otherwise expressly 
provided by law, be apportioned by the auditor pro rata among the 
separate funds or trucing districts in the proportions in which they are 
entitled to receive distribution of such undivided tax funds, due 
allowance being made for sums transferred in advance of settlements. 
All interest earned from other moneys deposited by a treasurer, 
which by reason of being custodial funds, or funds belonging in the 
treasury of a taxing, assessmentr or other district of which he is 
acting as ex officio treasurer, or or any other reason, do not belong 
in the treasury of the state or subdivision, shall, except as provided in 
section l35.35l of the Revised Code, be apportioned among; and 
credited to the funds to which the principal sums of such deposits or 
investments belong. 
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All other interest earned shall, except as provided in section 
135.351 of the Revised Code, be credited to the general fund of the 
state or the county, municipal corporation, township, twcing district, 
assessment district, or other local authority to which the principal 
sum thereof belongs. The auditor shall inform the treasurer in 
writing of the amount apportioned by him to each fund, district, or 
account. (Emphasis added.) 

The county treasurer of the county in which a park district is located is the 
custodian of the funds of the board of park commissioners. R.C. 1545.22, 

The emphasized language of R.C. 135.21, which generally governs the 
allocation of interest earned from the deposit of custodial funds, applies only to 
"moneys deposited by a treasurer." R.C. 135.0l(M) provides that: "[el xcept as 
otherwise prov{ded in section 135.181 of the Revised Code, as used in sections 135,01 
to 135.21 of the Revised Code, •."[t) reasurer" means, in the case of the state, the 
treasurer of state and in the case of any subdivision, the t5.easurer or officer 
exercising the functions of a treasurer, of such subdivision." "Subdivision" as 
defined by R,C, 135.0l(L) includes a number of different entities, but specifically 
exc:epts a county. Therefore, according to the definitions set forth in R.C. 135,01 
the treasurer of a county is not a treasurer for purposes of R,C, 135.21, Thus, the 
provisions of R.C. 135.21 do not contrcil the disposition of interest earned on the 
deposit of custodial funds by a county treasurer. 

R.C. 135.351, enacted by Am. Sub. H.B. 230, concerns, specifically, the 
disposition of moneys held by a county and states in part: "All interest earned on 
money included within the county treasury shall be credited to the general fund of 
the county." R.C. 135.35l(A), The only exception to the interest provision in R.C. 
135.35l(A) is in subsection (C) with regard to interest earn,ed on moneys which are 
collected by a county on behalf of another political subdivision. taxing district, or 
special district and which are required under subsection (B) to be distributed to 
such subdivision or district rather than deposited or invested by the county. Since, 
as I stated above, R.C. 1545,22 makes the county treasurer the custodian of the 
park district's funds, such funds are deposited and invested by the county and need 
not be distributed pursuant to R.C. 135.35l(B). Thus, provided that the park district 
funds are considered to be "within the county treasury," interest derived from their 
deposit must be credited to the county's general fund. 

It is not clear from R.C. 135.351 whether the term "county treasury" includes 
all moneys held b~ a county treasurer or only those which are available for use by 
the county itself. R.C. 1545.22, however, specifically provides that funds of the 
board of park commissioners are in the county treasury. In that regard it stt'l.tes: 
"[NJ o contract of the board involving the expenditure of money shall become 
effective until the auditor certifies that there are funds of the board in the coun 
treasury and otherwise unappropriated sufficient to provide therefor" emphasis 
added). 

Additionally, when R.C. 135.351 is read together with the portion of R.C. 
135.21 emphasized above it becomes clear that R.C. 135.351 was intended to apply to 

1r note that R.C. 135.01 states that the definitions contained therein should be 
used "except as otherwise provided in R.C. 135,181." R.C. 135.181, however, 
defines "subdivision" for purposes of that section only and, therefore, is not 
pertinent to the situation at hand. 

2r note that the language of R.C. 135.3l(E) which defines "public moneys" as 
"all moneys in the treasury of a county or moneys coming lawfully into the 
possession or custody of the treasurer" suggests that not all moneys held by a 
county treasurer are in the county treasury. R.C. 321.05, however, states 
that, "[el xcept as otherwise provided by law, all public moneys and property 
in [the treasurer's) possession shall at all times be kept in the county 
treasury". Therefore, any money or property held by a treasurer is held in the 
county treasury unless expressly excluded by statute. 
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funds which are held by the county treasurer in a custodial capacity. See State ex 
rel. Pratt v. Weygandt, 164 Ohio St. 463, 132 N.E.2d 191 (1956) (statutesrelatmg to 
the same subject should be construed together). As I stated above, R.C. 135,21, by 
its very terms, does not apply to interest earned on the deposit of custodial funds 
by a county treasurer. That section, however, specifically refers to R.C. 135.351 
stating that "Interest earned [on custodial funds] •••shall, except as provided In 
section 135.351 of the Revised Code, be apportioned among and credited to the 
funds to which the principal sums of such deposits or investments belong." Since 
R,C, 135.21 does not apply to the disposition of interest earned on custodial funds 
deposited by a county treasurer, the emphasized exception is not necessary to 
achieve that result. In enacting a statute, however, it is presumed that, "[tl he 
entire statute is Intended to be effective." R.C. 1.47(8). In order to give effect to 
the above emphasized language of R.C. 135.21, I must assume that the exception 
was intended to clarify the fact that the disposition of interest earned on custodial 
funds held by a county treasurer is controlled by R.C. 135.351. 

You have implied in your question that the resolution of your concerns might 
be affected by the fact that the board of park commissioners has adopted a 
resolution pursuant to R.C. 1545.22 making it the governing board with respect to 
the deposit of park funds. Pursuru:it to R,C, Chapter 135 the powers of a governing 
board are limited to estimating and awarding inactive deposits (R.C. 135.05; 135.07), 
investing or depositing interim funds (R,C, 135.14), and transferring deposits from 
one classification to another (R.C. 135.15). R.C. Chapter 135 does not empower a 
governing board to control the disposition of interest. Additionally, neither the 
provisions of R.C. 1545.22 nor those of any other statute of which I am aware 
specifically provide for a disposition of interest derived from the deposit of county 
park district funds that is different from that set forth in R.C. 135.21 and 135.351 
where the park commissioners have elected to become the governing board with 
respect to such funds. 

Therefore, it is my opinion, and you are hereby advised, that, pursuant to 
R.C. 135.351, interest earned on the deposit of mc;mey belonging to a county park 
district but included within the county treasury must be credited to th9 general 
fund of the county. 




