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OPINION NO. 68-085 

Syllabus: 

1. A board of education is not required to place a 
teacher on the salary schedule which would include one 
year of teaching credit when the teaching service consists 
of less than 120 days. 

2. A school board may give credit this year for a 
full year's teaching service of less than 120 days so 
long as there is no retroactive pay, even if there is no 
written policy to that effect. 

3. If a teacher under contract has been given credit 
for a fraction of a year's military service, it is not man­
datory that he be given the same credit under the new salary 
schedule, if the new salary schedule provides an increase 
over the contract salary. 

4. A board of education may this year give credit for 
less than eight months military service even if there is no 
written policy to that effect. 

To: Frank P. Anzellotti, Jr., Mahoning County Pros. Atty., Youngstown, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, May 31, 1968 

I have before me your request for my opinion on the 
following questions: 

"l. A teacher has a signed contract prior 
to September 1, 1967, which placed him in a sal-
ary bracket that gave him credit for a full year's 
teaching service for l_ess than 120 days. Must the 
Board now place him on the new salary schedule which 
would include the one-year teaching credit even 
though he had less than 120 days teaching service? 

"2. May the School Board this year give 
credit for a full year's teaching service for 
less than 120 days under a teacher's contract, if 
there is no written policy to that effect? 

"3. If a teacher under contract has been 
given credit for a fraction of a year's military 
service, is it mandatory that he be given the 
same credit under the new salary schedule if the 
new salary provides an increase over the contract 
salary? 

"4. May the School Board this year give 
credit for a fraction of a year's military ser-
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vice if there is no written policy to that ef­
fect." 

The question calls for an interpretation of Section 
3317.13, Revised Code, which provides: 

"Section 3317 .13 (A): As used in this 
section, 'years of service' includes the fol­
lowing: 

"(l) All years of teaching service in 
the same school district, regardless of train­
ing level, with each year consisting of at 
least one hundred twenty days under a teacher's 
contract; 

"(2) All years of teaching service in 
another public school, regardless of training 
level, with each year consisting of at least 
one hundred twenty days under a teacher's con­
tract; and 

"(3) All years of active military service 
in the armed forces of the United States, as de­
fined in section 3307.02 of the Revised Code, to 
a maximum of five years. For purposes of this 
calculation, a partial year of active military 
service of eight continuous months or more in 
the armed forces shall be counted as a full year." 

A board of education is permitted to establish its own 
service requirements by Section 3317.14, Revised Code, which 
provides: 

"Any board of education participating 
in funds distributed under Chapter 3317. of 
the Revised Code shall annually adopt a teach­
ers' salary schedule with provision for incre­
ments based upon training and years of service. 
Notwithstanding section 3317.13 of the Revised 
Code, the board may establish its own service 
requirements provided no teacher receives less 
than the amount required to be paid pursuant 
to section 3317.13 of the Revised Code and pro­
vided full credit for a minimum of five years 
of actual teaching and military experience as 
defined in division (A) of section 3317.13 of 
the Revised Code is given to each teacher." 

Additional facts indicate that the board of education 
has adopted a salary schedule on October 11, 1967 whereby a 
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teacher with no years experience is paid $4550.00 and with 
one year experience is paid $4730.00. The minimum salary 
schedule established by Section 3317.13 (C), provides for a 
salary of $4300.00 for no years experience, and $4480.00 for 
one year's experience. 

There has been considerable confusion caused by these 
dual salary schedules. The salaries established by Section 
3317.13 (C), are the minimum that shall be paid. There is no 
legal impairment to a board of education adopting a schedule 
which provides for larger salaries than the statutory minimum. 

Under the provisions of Section 3317.13 (A), a year of 
teaching service consists of 120 days. Therefore, under the 
statute, the Board is not required to credit the teacher in 
question with a year of service and is only required to pay 
the teacher a salary of $4300.00. 

In answer to your first question, it is my opinion that 
the Jackson-Milton Board of Education is not required by law 
to place a teacher who has signed a contract prior to September 
1, 1967, which placed him in a salary bracket that gave him 
credit for a full year's teaching service for less than 120 
days, on the new salary schedule which would include the 
one-year teaching credit, inasmuch as he had less than 120 
days teaching service. Section 3317.13, Revised Code, sets a 
minimum standard. To comply with the minimum requirements for 
increments based in years of service for teaching, Section 
3317 .13 (A) , ( 1) , and ( 2), Revised Code, must be followed. 

Since the year of service for teaching is not required by 
the above provisions of the code, I am of the opinion that this 
credit for one year of teaching service does not have to be 
given under the new salary schedule adopted at the October 
11, 1967 meeting of the school board. 

I am of the opinion that the school board may give credit 
this year for a full year's teaching service for less than 120 
days under a teacher's contract, even though there is no written 
policy to that effect. The manifest intent of Chapter 3317, is 
to guarantee a minimum salary based upon experience and training. 
There is no suggestion in the code that a teacher shall not 
receive credit for training or experience above what has been 
guaranteed. Although the credit for teaching service posed by 
your question is not pursuant to a requirement established by 
the local board of education or the Revised Code, it is my opin­
ion that the granting of this credit is clearly allowable under 
any relevant code provision. 

A limitation on this authority of the school board to grant 
a salary increase is stated in Opinion No. 748, Opinions of the 
Attorney General for 1937, page 1354, which, in summary, holds 
that such an increase cannot be retroactive. This is the only 
limitation on the authority of the school board to grant in­
creases in the situation posed by your question. 
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The minimum "years of service" requirement given on the 
basis of military service is set out in Section 3317.13 (A), 
(3), Revised Code, which provides as follows: 

"All years of active military service 
in the armed forces of the United States, 
as defined in section 3307.02 of the Revised 
Code, to a maximum of five years. For pur­
poses of this calculation, a partial year of 
active military service of eight continuous 
months or more in the armed forces shall be 
counted as a full year." 

I am of the opinion that if a year's credit for military 
service has been given when not required by Section 3317.13, 
Revised Code, this credit is not required to be carried over 
and given under the adopted teaching schedule. The reasons for 
this are the same as those given in answer to the first question 
of your inquiry. 

I am of the opinion that the school board this year may 
give credit for a fraction of a year's militaryservice even 
if there is no written policy to that effect. 

It is therefore my opinion and you are accordingly advised 
that: 

1. A board of education is not required to place a teacher 
on the salary schedule which would include one year of teaching 
credit when the teaching service consists of less than 120 days. 

2. A school board may give credit this year for a full 
year's teaching service of less than 120 days so long as there 
is no retroactive pay, even if there is no written policy to that 
effect. 

3. If a teacher under contract has been given credit for 
a fraction of a year's military service, it is not mandatory that 
he be given the same credit under the new salary schedule, if the 
new salary schedule provides an increase over the contract salary. 

4. A board of education may this year give credit for less 
than eight months military service even if there is no written 
policy to that effect. 




