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OPINION NO. 92-069 


Syllabus: 

1. 	 R.C. 5126.03(E) prohibits a county mental retardation and 
developmental disabilities board from entering into a contract 
with a nonprofit corporation created pursuant to R.C. Chapter 
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1702 that offers a particular kind of assistance and whose board 
of trustees includes one or more county commissioners of the 
county served by the county mental retardation and 
developmental disabilities board. 

2. 	 R.C. 5126.0J(E) prohibits a county mental retardation and 
developmental disabilities board from entering into a contract 
with a nonprofit corporation created pursuant to R.C. Chapter 
1702 that is formed by, and whose sole member is, a second 
nonprofit corporation whose board of trustees includes one or 
more county commissioners of the county served by the county 
mental retardation and developmental disabilities board. 

To: R. Alan Corbin, Brown County Prosecuting Attorney, Georgetown, Ohio 
By: Lee Fisher, Attorney General, December 29,1992 

You have asked whether a county board of mental retardation and 
developmental disabilities ("county MR/DD board") may enter into a contract with 
(1) a nonprofit corporation whose board of trustees includes one or more county 
commissioners of the county served by the county MR/DD board, or (2) a nonprofit 
corporation that is formed by a nonprofit corporation whose board of trustees 
includes one or more county commissioners of the county served by the county 
MR/DD board. 

I. 	 A County MR/DD Board May Not Contract With a Nonprofit 
Corporation Whose Board of Trustees Includes One or More 
Cmmty Commissioners of the County Served by the County 
MR/DD Board 

Pursuant to R.C. 5126.0S(E), a county MR/DD board is empowered to enter 
into contracts "with public or private, nonprofit, or profit-making agencies or 
organizations of the same or another county." However, the county MR/DD board is 
expressly prohibited from entering into a "contract with an agency whose board 
includes a county commissioner of the county served by the county board." R.C. 
5126.0J(E); accord 11 Ohio Admin. Code 5123:2-l-02(E)(6)(g). Resolution of your 
first question, therefore, turns on whether a nonprofit corporation is an "agency" as 
that term is used in R.C. 5126.0J(E). 

A. 	 For Purposes of R.C. 5126.0J(E), "Agency" Means an 
Organization that Offers a Particular Kind of Assistance 

There is no definition of "agency" in the Ohio Revised Code for purposes of 
R.C. 5126.0J(E). Cf. R.C. 163.0l(A) (as used in R.C. 163.01-.22, which governs 
the appropriation of property, the term "agency" includes "any governmental 
corporation, unit, organization, or officer authorized by law to appropriate property 
in the courts of this state" or "any other corporation, firm, partnership, voluntary 
association, joint-stock association, or company authorized by law to appropriate 
property in the courts of this state"); R.C. 3107.0l(D) (as used in R.C. 3107.01-.19, 
unless the context otherwise requires, the term '"[a)g(!ncy' means any public or 
private organization certified, licensed, or otherwise specially empowered by law or 
rule to place minors for adoption"). ''Where the General Assembly has not provided 
or attached a specific meaning to a term, the common or plain meaning of the term 
is used." 1989 Or Att'y Gen. No. 89-091 at 2-434; accord R.C. 1.42. The term 
"agency," as defined in Webster's New World Dictionary 25 (3rd college ed. 1988), 
means, inter alia, "an organization that offers a particular kind of assistance [a 
social agency]." The term "agency," as used 11c R.C. 5126.0J(E), thus, includes any 
organization that offers a particular kind of assist.tnce. 
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B. 	 The Term "Agency," as Used in R.C. 5126.0J(E), Includes a 
Nonprofit Corporation Created Pursuant to R.C. Chapter 1702 
that Offers a Particular Kind of Assistance 

Information provided in conjunction with your request indicates that the 
nonprofit corporation in question is created under R.C. Chapter 1702 (nonprofit 
corporation law). Under R.C. Chapter 1702, a nonprofit corporation may be formed 
by any person, 1 singly or jointly with others, for any purpose or purposes for which 
natural persons lawfully may associate themselves. R.C. 1702.03; R.C. 1702.04. 
See generally R.C. 1702.04(A) (the articles of incorporation of a nonprofit 
corporation must set forth the purpose or purposes for which the corporation is 
formed). A nonprofit corporation created pursuant to R.C. Chapter 1702, thus, is an 
"organization," as that term is commonly understood. See Webster's New World 
Dictionary at 954 (defining "organization" as "a body of persons organized for some 
specific purpose"); see also R.C. 1.42. Furthermore, a nonprofit corporation 
created under R.C. Chapter 1702 may offer a particular kind of assistance as one of 
its purposes. See, e.g., R.C. 176.011 (authorizing the creation of a nonprofit 
corporation for the purpose of acquiring, constructing, or rehabilitating housing to 
enhance the availability of ad('quate housing in the state. and l\l improve the 
economic and general well-being of the people of the state); R.C. 1724.01 (a 
nonprofit corporation may be organized for the "purpose of advancing, encouraging, 
and promoting the industrial, economic, commercial, and civic development of a 
community or area"). Thus, a nonprofit corporation created pursuant to R.C. 
Chapter 1702 for the purpose of offering a particular kind of assistance would 
constitute an "agency" for purposes of R.C. 5126.0J(E). Accordingly, a county 
MR/DD board may not contract with such a nonprofit corporation whose board of 
trustees includes 011e or more county commissioners of the county served by the 
county MR/DD board. 

The articles of incorporation of the nonprofit corporation about which you 
ask provide, inter alia, that one of the corporation's purposes is 

[t]o provide elderly persons and handicapped persons wit'.1 housing 
facilities and services specifically designed to meet their physical, 
social, and psychological needs, and to promote their health, [security], 
happiness, and usefulness in longer living, the charges for such 
facilities and services to be predicated upon the provision, 
maintenance, and operation thereof on a non-profit basis. 

Obviously, the provision of housing facilities and services specifically designed to 
meet the physical, social, and psychological needs of elderly persons and handicapped 
persons is a kind of assistance. See Webster's New World Dictionary at 83 
(defining "assistance" as "the act of assisti:lg or the help given; aid"). A nonprofit 
corporation created pursuant tu R.C. Chapter 1702 that provides elderly persons and 
handicapped persons with housing facilities and services specifically designed to 
meet the physical, social, and psychological needs of elderly persons and handicapped 
persons, thus, offers a particular kind of assistance, and is therefore an "agency," as 
that term is used in R.C. 5126.03(E). Therefore, a county MR/DD b<1ard may not 
contract with such a nonprofit corporation whose board of trustees indudes one or 
more county commissioners of the county served by the county MR/DD board. 

As used in R.C. Chapter 1702, "unless the context otherwise requires: 
'Person' includes, but is not limited to, a nonprofit corporation, a 

corporation for profit, a partnership, an unincorporated society or 
association, and two or more persons having a joint or common :nterest." 
R.C. 1702.0l(J). 
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II. 	 A County MR/DD Board May Not Contract With a Nonprofit 
Corporation that Is Formed by, and Whose Sole Member Is, a 
Second Nonprofit Corporation Whose Board of Trustees Includes 
One or More County Com missioners of the County Served by the 
County MR/DD Board 

You have also asked whether a county MR/DD board may contract with a 
nonprofit corporation (corporation "A") that is formed by a nonprofit corporation 
(corporation "B") whose board of trustees includes county commissioners of the 
county served by the county MR/DD board. Additional background material provided 
by you indicates that corporation "B" is the sole member of corporation "A." Based 
on the foregoing, it is appropriate to rephrase your question as follows: When 
corporation "B" is responsible for the formation of, and is the sole member of, 
corporation "A," may a county MR/DD board enter into a contract with corporation 
"A"? 

A. 	 R.C. 5126.0J(E) 

As stated above, R.C. 5126.0J(E) prohibits a county MR/DD board from 
entering into a contract with a nonprofit corporation whose board of trustees 
includes one or more county commissioners of the county served by the county 
MR/DD board. Accord rule 5123:2-l-02(E)(6)(g). R.C. 5126.03(E) is indicative of 
the General Assembly's intention to forbid a county commissioner from having an 
interest in a contract between a nonprofit corporation, whose board of trustees 
includes him, and the county MR/DD board that serves his county. See R.C. 
305.27 ("[n]o county commissioner shall be concerned, directly or indirectly, in any 
contract for work to be done or material to be furnished for the county"); R. C. 
2921.42 (prohibiting a public official from having an unlawful interest in the benefits 
or profits of a public contract). See generally State ex rel. Taylor v Pinney, 13 
Ohio Dec. 210, 212 (C.P. Franklin County 1902) ("(p]ublic officials, who are the 
agents of the public, will not be permitted to put themselves in a position 
antagonistic to the public interests which are represented and which it is their duty 
to protect"). A determination that a nonprofit corporation whose board of trustees 
includes a county commissioner may form and be the sole member of a second 
nonprofit corporation that enters into a contract with the county MR/DD board that 
serves the commissioner's county, would implicitly sanction a county commissioner's 
interest in a contract between a nonprofit corporation and the cc,unty MR/DD board 
and provide a relatively simple means to circumvent the statutory prohibition of 
R.C. 5126.03(E). Thus, if a county MR/DD board were permitted to enter into a 
contract with a nonpr-ofit corporation that is formed by, and whose sole member is, a 
nonprofit corporation whose board of trustees includes a county commissioner of the 
county served by the county MR/DD board, the board would be doing indirectly what 
it cannot lawfully <lo directly. 

It is axiomatic that a governmental entity cannot lawfully do indirectly what 
it cannot lawfully do directly. See Parma Heights v. Schroeder, 26 Ohio Op. 2d 
119, 196 N.E.2d 813 (C.P. Cuyahoga County 1963). Because a county MR/DD board 
cannot lawfully do indirectly what it cannot lawfully do directly, it must be 
concluded that R.C. 5126.03(E) prohibits a county MR/DD board from entering into a 
contract with a nonprofit corp'.1ration that is formed by, and whose sole member is, a 
second nonprofit corporation whose board of trustees includes one or more county 
commissioners of the county served by the county MR/DD board, thereby avoiding 
circumvention of the General Assembly's intention, as expressed in R.C. 5126.0J(E), 
that a county MR/DD board not enter into a contract with :m agency whose board 
includes a county commissioner of the county served by the county board. See 
generally He11ry v. Central Nat'l Bank, 16 Ohio St. 2d 16, 242 N.E.2d 342 (1968) (the 
primary purpose in the interprelation of statutes is to determine and give effect to 
the intention of the Generai Assembly). 
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B. 	 Unlawful Contract 

In Ohio, a contract entered into in violation of the provisions of a statute is 
unlawful. State v. Butt/es, 3 Ohio St. 309 (1854); 1959 Op. Att'y Gen. No. 51, p. 
29; see also Fi11dlay v. Pert,;, 66 F. 427 (6th Cir. 1895). Insofar as a contract 
entered into between a county MR/DD board and corporation "A" violates R.C. 
5126.03(E), the contract is unlawful. Accordingly, when corporation "B," whose 
board includes a county commissioner, is responsible for the formation of, and is the 
sole member of, corporation "A," the county MR/DD board may not enter into a 
contract with corporation "A." See 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-132; 1948 Op. 
Att'y Gen. No. 3075, p. 197; see also 1961 Op. Att'y Gen. No. 2466, p. 494. See 
ge11erally Doll v. State, 45 Ohio St. 445, 449, 15 N.E. 293, 295 (1887) ("[t]o permit 
those holding offices of trust or profit to become interested in contracts for the 
purchase of property for the use of the state, county, or municipality of which they 
are officers, might encourage favoritism, and fraudulent combinations and practices, 
not easily detected, and thus make such officers, charged with the duty of protecting 
those whose interests are confided to them, instruments of harm. The surest means 
of preventing this, was to prohibit all such contracts"). 

m. 	 Conclusion 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are hereby advised that: 

1. 	 R.C. 5126.03(E) prohibits a county mental retardation and 
developmental disabilities board from entering into a contract 
with a nonprofit corporation created pursuant to R.C. Chapter 
1702 that offers a particular kind of assistance and whose board 
of trustees includes one or more county commissioners of the 
county served by the county mental retardation and 
developmental disabilities board. 

2. 	 R.C. 5i26.03(E) prohibits a county mental retardation and 
developmental disabilities board from entering into a contract 
with a nonprofit corporation created pursuant to R.C. Chapter 
1702 that is formed by, and whose sole member is, a second 
nonprofit corporation whose board of trustees includes one or 
more county commissioners of the county served by the county 
mental retardation and developmental disabilities board. 




