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OPINION NO. 68-094 

Syllabus: 

1. Section 2101.11, Revised Code, pennits but does not 
require the board of county commissioners to approve a budget 
for the probate court which exceeds the amount collected in 
the preceeding year by that court. 

2. Section 2151.10, Revised Code, imposes an absolute 
duty upon the board of county commissioners to appropriate an 
amount equal to that which is reasonably requested by a juvenile 
court judge, and that duty is unaffected by the availability or 
unavailability of unanticipated or unappropriated funds. 

3. The board of county commissioners is not authorized to 
dictate to the juvenile court the monthly or daily amount that 
will be expended for the support, care and maintenance of any 
child under the juvenile court's control. 

To: Neil M. Laughlin, Licking County Pros. Atty., Newark, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, June 11, 1968 

Your re411PRt t'vr my opin1.on raises the following questions: 

1. May the board of county commissioners approve a budget 
for the probate court under Section 2101.11, Revised Code, which 
P.Xceeds the amount collected in the preceding calendar year by 
the court? 

Section 2101.11, Revised Code, provides in part, as follows: 

"Such appointees shall receive such com­
pensation and expenses as the judge deter-
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mines, and shall serve during the pleasure of 
the judge. The compensation of such appointee 
shall be paid in semimonthly installments by 
the county treasurer from the county treasury, 
upon the war-rants of the county auditor, cer­
tified to by the judge. The board of county 
commissioners shall appr·oprlate such sum of 
money each year as will meet all the adminis­
trative expense of the court which the judge 
deems necessary for the operation of the court, 
including the salaries of such appointees as 
the judge determines. The total compensation 
paid to the appointees in any calendar year 
shall not exceed the total fees earned by the 
court during the preceding.calendar year, un­
less approved by the board." 

The limitation in that section that the total compensation paid 
to appointees in any calendar year shall not exceed the amount 
collected during the past year is not absolute. If the limita­
tion were absolute, the last clause of the second paragraph of 
Section 2101.11, supra, "unless approved by the board", would 
have no meaning. Therefore, if the request for compensation of 
appointees submitted by the probate court judge is reasonable and 
if it does not exceed the total fees collected by the court dur­
ing the previous year, the board of county commissioners must 
appropriate an amount equal to such request. If the request is 
for an amount more than that sum collected during the previous 
year, the board may appropriate an amount equal to such request. 
It will be noted-;Towever, that the limitation regarding the 
fees collected during the previous year applies only to the 
appropriatlon for the cor.,pensation to be paid to the appointees. 
There is no limitation on the appropriation for reasonable ad­
ministrative e:q)2ns2s. 

2. Does Sectlon 2151.10, Revif>ed Cede, require the bnc>.rd 
of count:y comm:i.ss.i.oners t,) 2.ppropri a'te ·funds from the gen0rul 
fund of the county not previously anticip:1t::,d or a;:.,pr0:)riated 
in its annual budget to meet the needs of the requested budget 
of the juvenile court? 

Section 2151.10, Revised Code, proviCes: 

"The board of county commissioners shall 
appropriate such sum of money each year as wi~.l 
meet all the administrative expense of the ju­
venile court, including reasonable expenses of 
the juvenile Judie and such officers and employ­
ees os he may designate in attending conferences 
at w~ich juvenile or welfare problems are dis­
cussed, and such sum each year as will provide 
for the maintenance and operation of the deten­
tion home, the care, maintenance, education, and 
support of neglected, dependent, and delinquent 
children, other than chil111~n entitled to aid 
ui11-lc1· :::r:<·t.1nus 5107.01 to 5107.16, inclusive, of 
tl1e P~vised Co11e, and for necess2r:v orthopedic, 
surgle.1.l, and me11i cal treatment, u:d special 
ca.re as may be ordered by the court for any ne­
B.1.,.,-cted, dependent, or delinquent children. /;11 
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disbursements from such appropriations shall be 
upon specifically itemized vouchers, certified 
to by the judge." 

State ex rel. Moorehead v. Reed, et al., 177 Ohio St. 4 
(1961~), was a TJ'la.ndc-mus acr.ion brought by ·aj,,venile court judge 
to compel the bo:1rtl_ of c0anty commisi::ioner3 to appropriate funds 
requested under the predecessor to Section ?151.10, supra. At 
page 6 of that case the court noted that respondent had urged 
that there were "no unappropriated funds out of which the add­
itional funds could be appropriated, and that to comply with the 
relator's request would work an undue hardship and burden on 
other officers and agencies." The court held that such facts 
uid not excuse the respondent board from fulfilling its mandatory 
duty. "The hardship, if any, visited upon the operation of other 
county officers through lack of funds resulting from the approp­
riation of the amounts requested by the probate judge for the 
operation of his offices, is a matter over which this court has 
no control, but is wholly within the province of the General 
Assembly." State ex rel. Moorehead v. Reed et al., supra, page 7. 

Therefore, it is my opinion that the board of county commis­
sioners has an absolute duty to appropriate an amount equal to a 
reasonable request by a juvenile court judge pursuant to Section 
2151.10, supra, and that such duty is unaffected by the availa­
bility of unanticipated or unappropriated funds. 

3. Can the board of county commissioners dictate to the 
juvenile court the monthly amount or daily amount that will be 
expended as to the support, care and mainten~nce of any child 
under the juvenile court's control? 

In answer to your third question, I know of no provision 
authorizing the board of county commissioners to dictate to the 
juvenile court the monthly or daily amount that will be expended 
for the support, care and maintenance of any child under the 
juvenile court's control. Indeed, such action by the board would 
be contrary to the provisions of Section 2151.10, supra, and to 
my answer to your second question. ---

4. If the juvenile court has absolute control over expen­
ditures relative to said children, what must the board of county 
commissioners do in order to provide the funds when all tax funds 
have been appropriated? 

In view of the answer given to your second question and the 
holding in State ex rel. Moorehead v. Reed et al., supra, the 
county commissioners are clearlyrequired to appropriate an 
amount equal to that requested by a juvenile court judge pursuant 
to Section 2151.10, supra. In the Moorehead case, supra, it was 
held that a writ of mandamus would issue to require the commis­
sioners to make the requested appropriation. Therefore, the 
appropriation should be made pursuant to the judges request even 
though there are presently no unappropriated funds. The method 
by which funds may be made available to satisfy such appropria­
tion is for administrative determination and any answer by me 
to your question would be improper and an usurpation of the com­
mi P.P.i 0t1P.rs function. 




