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ATTORNEY GENERAL 

SYLLABUS: 

The procurement of a policy of liability insurance by a board of county 
commissioners for the purpose of insuring the county against damages for 
injuries sustained by one while attending a function sponsored by private per­
sons on county owned property constitutes an unwarranted and unlawful 
expenditure of public funds. (Opinion No. 6949, Opinions of the Attorney 
General for 1943, approved and followed). 

Columbus, Ohio, August 29, 1963 

Hon. Harry Friberg 
Prosecuting Attorney 
Lucas County 
Toledo, Ohio 

Dear Sir: 

I have your request for my opinion which reads in pertinent 
part as follows: 

"The Board of County Commissioners of Lucas 
County has established a recreation center, as provided in 
Sec. 755.12 et seq. of the Revised Code of Ohio. On the 
grounds of the center the Board has built a stadium, as 
authorized in Sec. 307.02. 

"In making full use of said grounds and stadium the 
Recreation Board may rent the premises to private schools 
and various other organizations. 

"If a spectator were injured while attending a func­
tion put on by a private organization, could the County be 
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liable for such injury? If such liability is a possibility, 
could the County protect itself by purchasing the appropri­
ate type of insurance? 

"* * * * * * * * *" 
In absence of statutory authority, it is well established that the 

expenditure of public funds by a political subdivision of the state 
for the purpose of purchasing liability insurance is unlawful unless 
there exists a real liability against which such policy of insurance 
may be procured. See Opinion No. 2995, Opinions of the Attorney 
General for 1931 and Opinion No. 5949, Opinions of the Attorney 
General for 1943. 

It therefore is necessary to determine whether a county is 
liable for injuries incurred by a spectator while attending a func­
tion sponsored by a private organization under such circumstances 
as described in your letter. 

A similar question was considered and answered in Opinion 
No. 5949, Opinions of the Attorney General for 1943, the syllabus 
of which reads as follows : 

"A board of county commissioners may not legally 
expend public funds to pay premiums upon policies of 
public liability insurance insuring the county against lia­
bility for damages and injuries sustained by persons at­
tending privately promoted events taking place in a Memo­
rial Building of the county or while attending meetings of 
an organization occupying space in the Memorial Build­
ing." 

Although the 1943 opinion, supra, may be distinguished on its 
facts, the principle announced therein is equally applicable to the 
present situation under discussion. 

In this regard, I also direct your attention to the recent case of 
Scheffer v. Board of Trustees of the Franklin County Veterans 
Memorial, 171 Ohio St., 228, wherein the Supreme Court pro­
nounced the following rule of law: 

"In the absence of statutory authorization therefor, 
a county or its agencies are immune from suit for negli­
gence." 

It is now apparent that a county is not liable for the negligence 
of its board of county commissioners in absence of express statutory 
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authority. It necessarily must follow that a county, in absence of 
statutory authority therefor, could not be liable for damages caused 
by the negligence of private persons or organizations such as those 
described in your letter. 

Although the common-law rule of immunity has been abro­
gated in certain instances, such as by imposing liability on a board 
of county commissioners in their official capacity for damages re­
ceived by reason of such boards negligent maintenance of roads 
and bridges, I have found no statutory provision imposing liability 
on a county based on facts such as you have described. 

In summary then, it is my opinion and you are advised that the 
procurement of a policy of liability insurance by a board of county 
commissioners for the purpose of insuring the county against dam­
ages for injuries sustained by one while attending a function spon­
sored by private persons on county owned property constitutes an 
unwarranted and unlawful expenditure of public funds. (Opinion 
No. 5949, Opinions of the Attorney General for 1943, approved and 
followed.) 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




