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PERSONS COLLECTING DELINQUENT PERSONAL PROP­

ERTY TAXES SHOULD BE PAID FIXED SALARY FOR SERV­

ICES, AND COUNTY TREASURER MAY NOT EMPLOY LAW 

FIRM FOR SUCH COLLECTIONS WHERE PART OF PAYMENT 

IS PERCENTAGE OF AMOUNT COLLECTED. § 5719.31, R.C. 

SYLLABUS: 

Persons employed pursuant to Section 5719.31, Revised Code, to collect de­
linquent personal property taxes, should he paid a fixed salary for their services; 
and the county treasurer may not, therefore, employ a law firm for such collections 
where part of the payment for services is to be a percentage of the amount collected. 

Columbus, Ohio, December 11, 1961 

Hon. Hubert D. Lappen, Prosecuting Attorney 

Hocking County, Logan, Ohio 

Dear Sir: 

In your request for my opinion you ask whether, pursuant to Section 

5719.31, Revised Code, the county treasurer may retain a law firm to 

collect delinquent personal property taxes, it being agreed that for its 

services the law firm would be paid $500.00 as a retainer plus contingent 

fee of 25 per cent of all collections in excess of $2,000. 

In Opinion No. 1815, Opinions of the Attorney General for 1928, 

page 600, the second paragraph of the syllabus reads: 

"2. The county treasurer may legally contract with some 
person or persons to collect delinquent personal taxes on a per­
centage basis, provided the contract is approved by the county 
commissioners and a definite per cent compensation fixed." 

The pertinent statute at the time the 1928 opinion was written was 

Section 5696, General Code, which read: 

"The county commissioners, at each September session, shall 
cause the list of persons delinquent in the payment on personal 
property to be publicly read. If they deem it necessary, they 
may authorize the treasurer to employ collectors to collect such 
taxes or part thereof, prescribing the compensation of such col­
lectors which shall be paid out of the county treasury. All such 
allowances shall be apportioned ratably by the county auditor 
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among all the funds entitled to share in the distribution of such 
taxes." 

In the case of C01mnissioners v. Arnold, 65 Ohio St., 479, at page 485, 

the Supreme Court held that the compensation of a collector must be fixed 

before the collection is made, and implied that if this were done, payment 

on a percentage basis would be valid. Opinion No. 1815, supra, followed 

this reasoning. 

In 1931 (114 Ohio Laws, 825, at page 830), said Section 5696 was 

amended, the word "salary" being substituted for the word "compensation," 

and the word "salaries" being substituted for the word "allowances." Sec­

tion 5719.31, Revised Code, the successor of Section 5696, General Code, 

and here pertinent, reads : 

"If the board of county commissioners deems it necessary, it 
may authorize the county treasurer to employ collectors to collect 
the taxes mentioned in section 5719.05 of the Revised Code or part 
thereof, and fix the salary of such collectors, which shall be paid 
out of the county treasury. All such salaries shall be apportioned 
ratably by the county auditor among all the funds entitled to share 
in the distribution of such taxes." 

Thus, while I am in accord with the conclusion reached by my prede­

cessor in the 1928 opinion, on the then existing statute, the question now 

is whether the use of the world "salary" instead of the word "compensa­

tion" in the statute now involved should alter that conclusion. 

In Webster's New International Dictionary, Second Edition, page 545, 

the word "compensation" is defined as : 

"2. That which constitutes, or is regarded as, an equivalent 
or recompense; * ;, * remuneration; recompense * * *." 

In the same volume, at page 2203, the word "salary" is defined as: 

"l. The recompense or consideration paid, or stipulated to 
be paid, to a person at regular intervals for services, esp. to holders 
of official, executive, or clerical positions; fixed compensation 
regularly paid, as by the year, quarter, month, or week; stipend 
~:**" 

Thus, while it is true that all "salary" is "compensation," it appears 

that a salary is a particular type of compensation, that is, a fixed amount 

paid at regular intervals; and I note that this interpretation has been 

followed in past opinions of this office. 
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For example, in referring to the constitutional prov1s10n that the 

general assembly may fix the compensation of certain officers, but that no 

change therein shall affect the salary of any officer during his existing term, 

the first two paragraphs of the syllabus of Opinion No. 978, Opinions of 

the Attorney General for 1951, page 825, read as follows: 

"1. The terms 'compensation' and 'salary,' as used in 
Article II, Section 20 of the Constitution of Ohio, are not synony­
mous. (Opinion No. 749, Opinions of the Attorney General for 
1939, page 947, approved and followed.) 

"2, Under the provisions of Article II, Section 20 of the 
Constitution of Ohio, the Legislature may change the per diem 
compensation of any officer whose total compensation is based 
upon such per diem payment and who receives no 'salary' in the 
sense of an annual or periodical payment for services dependent 
upon the time and not on the amount of service rendered. ( Opin­
ion No. 387, Opinions of the Attorney General for 1945, page 473, 
distinguished.) 

"* * * * * * * * *" 

The reasoning of Opinion No. 978, supra, was followed in my Opinion No. 

1115, issued on January 22, 1960. 

Of further significance in the present question is the fact that in 1931 

the legislature specifically substituted the words "salary" and "salaries" 

for the words "compensation" and "allowances." In this regard, the inten­

tion in making such amendment must have been to effect some purpose. 37 

Ohio Jurisprudence, Section 438, page 768. I believe it reasonable to con­

clude, therefore, that in making such amendment the legislature intended 

that persons employed to collect delinquent personal property taxes should 

be paid a fixed amount, paid at regular intervals. 

Accordingly, it is my opinion and you are advised that persons em­

ployed pursuant to Section 5719.31, Revised Code, to collect delinquent 

personal property taxes, should be paid a fixed salary for their services ; 

and the county treasurer may not, therefore, employ a law ;firm for such 

collections where part of the payment for services is to be a percentage of 

the amount collected. 

Respectfully, 

MARK MCELROY 

Attorney General 


