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r. LIBRARY EMPLOYES-NOT EMPLOYES ENTITLED TO 

SICK LEAVE-SECTIONS 7635, rr5 0. L., PART 2. PAGE 

278, 486-r7c G. C. 

2. BOARD OF LIBRARY TRUSTEES-HAS POWER TO MAKE 
RULES AND REGULATIONS GOVERNING SICK LEAVE 
BENEFITS FOR EMPLOYES-SECTION 7630 PARAGRAPHS 

7, 8 G. C. 

SYLLABUS: 

1. Employes of a library created under the prov1s10ns of Section 7635, Gen­
eral Code, 115 0. L., part 2, page 278, are not employes entitled to sick leave 
pursuant to Section 486-17c, General Code. 

2. The board of library trustees has the power pursuant to Section 7630, 
paragraphs 7 and 8, of the General Code, to make rules and regulations governing 
sick leave benefits for its employes. 

Columbus, Ohio, July 26, 1950 

Hon. Howard G. Eley, Prosecuting Attorney 
Darke County, Greenville, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads as follows: 

"The Board of Education of the City of Greenville, Darke 
County, Ohio, have requested that I write you for your opinion 
concerning General Code Section 486-17c. 
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"Their particular question is whether the employes of a 
Carnegie library, used jointly by the school system and the public, 
whose governing body consists of a board of trustees appointee! by 
the school board and whose salary is paid from funds received by 
such board of trustees from county taxes, are entitled to I¾ days 
sick leave per month provided by the above section." 

Section 486-17c, General Code, reads in part, as follows: 

"Each full-time employe, whose salary or wage is paid in 
whole or in part by the state of Ohio and each full-time employe 
in the various offices of the county service and municipal service, 
and each full-time employe of any board of education, shall be 
entitled for each completed month of service to sick leave of one 
and one-fourth ( r ¼) work clays with pay. * * *" 

The answer to your question will depend on whether the employes 

of the library are full-time employes in the various offices of the county 

service or full-time employes of a board of education. 

I assume the library you refer to was one created under Section 7635, 
General Code, as enacted in 115 0. L. part 2, page 278. This section 

empowered a school district to create and maintain a public library within 

its district notwithstanding the fact that public library service had been 

established previously within such district by another political subdivision. 

See State, ex rel. Library v. Main, 83 Ohio App. 415. 

Sections 4840-1 to 4840-5, General Code, were enacted by the General 

Assembly to continue the existence of school district libraries created 

before 1947. Hurd, J. in the Main case, supra, at page 422, stated the 
situation as follows : 

"Section 3403, General Code, authorizing the creation of 
township libraries, Section 7635, authorizing the creation of school 
district libraries, and Sections 2976-II to 2976-17, inclusive, 
authorizing the creation of county libraries, were all repealed. 
Section 3620, authorizing the creation and maintenance of mu­
nicipal libraries, was so amended as to eliminate the authority 
to establish such libraries. 

"As the statutes now stand, no kind of public library except 
a county district library can be created. Therefore, the Shaker 
Heights board of education cannot today create a school district 
public library as it did in 1937. 

"An examination of the new provisions of the General Code, 
with respect to school district libraries, as set forth in Sections 
4840-r to 4840-5, inclusive, indicates a clear intenclment of the 
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General . \ssembly to continue the existence of school district 
libraries created before the effective date of such provisions. 
* * *" 

Section 4840-1, General Code, reads as follows: 

'·In any school district in which there has been established, by 
resolution duly adopted by the board of education of such school 
district, prior to the effective elate of this act, a free public library, 
such library shall be under the control and management of a 
board of library trustees consisting of seven members. ~ o one 
shall be eligible to membership on such board of library trustees 
who is or has been for a year previous to his appointment a 
member of a board of education making such appointment. Such 
trustees shall be qualified electors of the school district and shall 
be appointed by the board of education of the school district. 
Such trustees shall serve for a term of seven years and until 
their successors are appointed and qualified. All vacancies on such 
board of trustees shall be filled by the board of education by 
appointment for the unexpired term. The members of such board 
of trustees shall serve without compensation. Such board of 
library trustees shall organize in accordance with the provisions 
of section 7627 of the General Code. Such board of library 
trustees shall have the control and management of the school 
district free public library. In the exercise of such control and 
management they shall be governed by the provisions of sections 
7627-1 through 7630-1, both inclusive, of the General Code. 
Xothing in this section shall be construed to affect the term of 
any member of a board of library trustees of a school district 
free public library appointee! prior to the effective date of this 
act." 

Section 7627, General Code reads as follows: 

"The boards of library trustees appointed pursuant to the 
proyisions of sections 2-1-54-1, 3405, 4co4, 4840-1 and 7643-2 of 
the General Code shall meet in January of each year and organize 
by selecting from their membership a president, vice-president and 
secretary who shall serve for a term of one year. At the same 
meeting they shall elect and fix the compensation of a clerk, who 
may be a member of the board, and who shall serve for a term of 
one year. The clerk, before entering upon his duties, shall execute 
a bond in an amount and with surety to be approved by the board 
of library trustees, payable to the board of library trustees, 
conditioned for the faithful performance of all the official duties 
required of him." 

Section 7627-1, General Code, reads as follows: 

"The clerk of the board of library trustees of a free public 
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library shall be the treasurer of the library funds. All monies 
received by such clerk for library purposes, from any source 
whatsoever, shall be immediately placed by him in a depository 
designated by the board of library trustees. Such clerk shall keep 
an account of the funds credited to said board upon such forms 
as may be prescribed and approved by the bureau of inspection 
and supervision of public offices. Such clerk shall render a state­
ment to the board of library trustees monthly showing the 
revenues and receipts from whatever sources derived, the dis­
bursements and the purposes thereof and the assets and liabilities 
of the board. At the end of each fiscal year the clerk shall 
submit to the board of library trustees a complete financial state­
ment showing the receipts and expenditures in detail for the entire 
fiscal year." 

Section 7627-2, General Code, reads as follows: 

"Before giving the clerk of a board of library trustees of a 
free public library a warrant for funds due such board of library 
trustees, the county auditor shall require the clerk of such board 
to file with him a statement showing the amount of funds on 
hand, available for expenditure by said board, according to his 
books and the books of the depository or depositories. Such 
statement shall be in such form as may be prescribed by the 
bureau of inspection and supervision of public offices, shall 
indicate that the clerk's books are in exact balance with the 
depository accounts and shall be certified to by the clerk and 
proper officer of the depository." 

Section 7627-3, General Code, reads: 

"All the duties and obligations required by law of the county 
auditor, county treasurer or other officer or person relating to the 
monies to the credit of or to be credited to a board of library 
trustees of a free public library shall be complied with by dealing 
with the clerk of such board of library trustees." 

Section 7627-4, General Code, reads as follows: 

"At the expiration of the term of a clerk of a board of 
li-brary trustees of a free public library or before a board of 
library trustees approves the surety of any clerk, such board shall 
require the clerk to produce all money, bonds or other securities 
in his hands and they then must be counted by the board, or a 
committee thereof, or by a representative of the bureau of inspec­
tion and supervision of public offices. A certificate setting forth 
the exact amount of such money, bonds or other securities and 
signed by the representatives making such count shall be entered 
upon the records of the board and shall be prima facie evidence 
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that the amount therein stated is actually in the treasury at that 
date." 

Section 7628, General Code, reads as follows : 

"The boards of library trustees appointed pursuant to the 
provisions of sections 2454-1, 3405, 4004, 4840-1 and 7643-2 of 
the General Code, shall be bodies politic and corporate, and as 
such, capable of suing and being sued, contracting and being 
contracted with, acquiring, holding, possessing, and disposing of 
real and personal property and of exercising such other powers 
and privileges as are conferred upon them by law." 

Section 7629, General Code, reads as follows : 

"The name of a board of trustees of a free public library, 
appointed pursuant to the provisions of sections 2454-1, 3405, 
4004, 4840-r and 7643-2 of the General Code, under which it may 
acquire or convey property, contract or be contracted with, sue 
or be sued, or perform any other official act shall be- -public 
library. The blank shall be filled in with the name of the sub­
division which created the library or with any other name the 
board of trustees of the library may wish to designate." 

Section 7630, General Code, reads in part, as follows: 

''The boards of library trustees appointed pursuant to the 
provisions of sections 2454-r, 3405, 4004, 4840-1 and 7643-2 of 
the General Code shall have the following general pmvers to wit: 

r. To hold title to and have the custody of all property 
both real ancl personal of the free public library under their 
jurisdiction; 

2. To expend for library purposes, subject to the limitations 
of law, all monies credited to the free public library under their 
jurisdiction and generally do all things they may deem necessary 
and proper for the establishment, maintenance and improvement 
of the public library under their jurisdiction; 

3. To purchase real and personal property necessary for 
the proper maintenance and operation of the free public library 
under their jurisdiction; 

4. To purchase, lease or erect buildings or parts of build­
ings to be used as main libraries, branch libraries or library 
stations ; * * * 

7. To appoint and fix the compensation of all of the em­
ployes of the free public library under their jurisdiction; 

8. To make and publish rules and regulations for the 
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proper operation and management of the free public library 
under their jurisdiction; * * ,:, 

IO. By the adoption of a resolution accept any bequest, 
gift or endowment upon the conditions and stipulations connected 
with such bequests, gift or endowment; provided, however, no 
such bequest, gift or endowment shall be accepted by such boards 
if the conditions thereof shall remove any portion of the free 
public library under their jurisdiction from the control of such 
board or if such conditions, in any manner, limit the free use 
of such library or any part thereof by the residents of the 
county or counties in which such library is located. 

r I. At the end of any fiscal year by a two-thirds vote of its 
full membership to set aside any unencumbered surplus remaining 
in the general fund of the library under their jurisdiction for the 
purpose of creating a special building and repair fund." 

It may be seen from the above quoted statutes that such a library 

is entirely separate and has no connection with the county. It is not a 

county function but separate from the county. 

It is therefore my opinion that an employe of a library created 

pursuant to Section 7635, General Code, IIS 0. L., pt. 2, page 278, is 

not a full-time employe in the county service, as that term is used in 

Section 486-17, General Code. 

The next question is whether they are employes of a board of 

education. It is my opinion that they are not. 

In the first place, while the library district may be co-extensive with 

a school district, yet no control over the board of trustees of the library 

is exercised by the board of education. The library is a body corporate 

and politic, pursuant to Section 7628, General Code, and managed by a 

separate board of trustees. It is true that the board of trustees is appointed 

by the board of education, but after said appointment the board of trustees 

operates alone, with no assistance from the board of education. Thus, 

pursuant to Section 7630, General Code, the board of trustees holds title 

to and has the custody of all property under their jurisdiction. They may 

expend all monies credited to them as they deem necessary; purchase all 

property and buildings, and appoint and fix the compensation of all 

employes. It is true that they receive the funds to operate such library 

from taxes levied by the board of education in the school district but the 

control of the money collected is in the board of trustees. No accounting 



541 ATTORNEY GENERAL 

to the board of education is necessary. The trustees fix the budget for the 

proposed expenditures and no approval is necessary. 

From the above it may be seen that the library is entirely separate 

from the board of education. The board of education has nothing to do 

with the personnel of the library. As stated in Section 7628, General 

Code, the board of library trustees is a body corporate and politic. Taking 

all these factors into consideration, I believe it may be clearly seen that 

the board of library trustees is not part of the board of education nor 

in any manner connected with it. Accordingly, the employes of the board 

of library trustees are not employes of a board of education as that term 

1s used in Section 486-17c, General Code. 

The fact that the employes of the board of library trustees do not 

come within the purview of Section 486-17c does not mean that they are 

precluded from obtaining any sick leave benefits. The board of library 

trustees pursuant to Section 7630, paragraphs 7 and 8, General Code, 

has the power to make rules and regulations governing sick leave benefits 

for their employes. 

In summary and conclusion, it is my op1111on that: 

1 . Employes of a library created under the provisions of Section 

7635, General Code, II5 0. L., part 2, page 278, are not employes entitled 

to sick leave pursuant to Section 486-17c, General Code. 

2. The board of library trustees has the power pursuant to Section 

7630, paragraphs 7 and 8, of the General Code, to make rules and regula­

tions governing sick leave benefits for its employes. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




