
Note from the Attorney General's Office: 

1950 Op. Att'y Gen. No. 50-1606 was overruled by 1989 Op. Att'y Gen. No. 
1989-069.
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TEACH ltR EMPLOYED IN PUBLIC SCHOOLS OF OHIO­

INELIG IBLE TO SERVE AS MEMBER OF VILLAGE COUNCIL, 

0. A.G., 1927, OPINION 1326, PAGE 2555, APPROVED AND FOL­

LOWED. 

SYLLABUS: 

A teacher employed in the public schools of Ohio is ineligible to serve as a 
member of the village council. Opinions Attorney General, 1927, Opinion 1326, page 
2555, approved and followed. 

Columbus, Ohio, :March 30, 1950 

Hon. Sumner J. Walters, Prosecuting Attorney 

Van \Vert County, Van \i\Tert, Ohio 

Dear Sir: 

This will acknowledge receipt of your letter 111 which you request 

my opinion, as follows: 

'·Please render me your op1111on as to whether or not a 
teacher in the public schools is qualified to sit as member of the 
village council." 

I am unable to find any inhibition against a teacher in the public 

schools sitting as \a member of council in so far as the school laws arq 

concerned, however, your attention is directed to Section 4218 of the 

General Code of Ohio, which relates to the qualifications of councilmen in 

villages. Section 4218 reads as follows: 

"Each member of council shall have resided in the village 
one year next preceding his election, and shall be an elector 
thereof. No member of council shall hold an:v other public 
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office or employment, except that of notary public or member of 
the state militia, or be interested in any contract with the village. 
Any member who ceases to possess any of the qualifications herein 
required or removes from the village shall forfeit his office." 

(Emphasis added.) 

A similar prov1s1on as to the qualifications of council members m 

villages is also found in Section 4207 of the General Code relating to the 

qualifications of councilmen in cities. It was held in the case of State 

ex rel. v. Gard, 8 0. C. C. (N.S.), 599, that: 

"The inhibition against the holding of other public office 
or employment, * * * relating to the qualifications of council­
men, is not limited to other office or employment by the munici­
pality, but extends to all public office and employment." 

In 1927 the Attorney General had occasion to consider the instant 

question. In his opinion reported in Opinions of the Attorney General 

for 1927, at page 2555, it was held: 

"Under the provisions of Section 4218, General Code, a per­
son holding the position of school teacher is ineligible to member­
ship in a village council." 

Since the rendition of the above quoted opm1on there has been no 

material change in the statutes which would adversely affect the holding 

m same. 

In view of the foregoing, and in specific answer to your inquiry, I am 

of the opinion that a teacher employed in the public schools of Ohio is 

ineligible to serve as a member of the village council. 

Respectfully, 

HERBERT s. DUFFY, 

Attorney General. 




