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stating that "in December, 1930, we presented them (the R's) with a 
comfort for Christmas" that the class was not an organization furnishing 
systematized relief and hence, that the clothing and bedding were in the 
nature of a Christmas gift. 1viere gifts, whether from an individual or an 
organization to the less prosperous members of the community, are not 
relief within the intent of Section 3477, General Code. 

Consequently, in specific answer to your inquiry, it is my opinion 
that: 

1. The services of a public health nurse are not relief within the 
purview of .Section 3477, General Code. 

2. Clothing and supplies furnished children by a Board of Educa­
tion, pursuant to the provisions of Section 7777, General Code, are not 
relief under the provisions of law for the relief of the poor within the 
meaning of Section 3477, General Code. 

3. Christmas gifts to a needy fami-ly by a church Sunday school 
class, are not relief within the purview of Section 3477, General Code. 

5097. 

Respectfully, 
JOHN w. BRICKER, 

Attorney General. 

DENTAL HYGIENIST-QUALIFICATIONS NECESSARY FOR 
LICENSE-STATE DENTAL BOARD MAY ISSUE LICENSE 
WHEN. 

SYLLABUS: 
1. An, appZ.icarnt for a license as a dental hygienist in the State of 

Ohio, in additz£m to other requirements, must show that she is possessed 
of a.n education equivalent to com,Pletion of fattr years of a first grade 
high school of at least 15 units, as defi.ned in the s~hool laws of this state. 

2. The. State Dental BoGO'd may license a person as a dental hygienist 
who has not actually served fatw years of high school provided such person 
has the equivalent of a high school education. In considering whether or 
not a person has the equivalent of a high school education, the State 
Dental Board may emplo3• all reasonable methods necessary to a proper 
determination of such question. 

CoLUMBUS, Omo, January 15, 1936. 

HoN. MORTON H. JONES, D. D. S., Secretary, Ohio State Dental Board, 
15530 North Fourth Street, Columbus, Ohio. 

DEAR SIR: This will acknowledge receipt of your request for my 
opinion upon the following set of facts: 

It appears that an applicant for a license as a dental hygienist has 
only two years of high school education, which was procured in 1909 and 
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1910. lt further appears that the applicant matriculated in the Rochester 
Dental Dispensary School for Dental Hygienists, Rochester, New York, 
on September 10, 1917, and graduated from that school on the 18th day 
of June, 1918. 

It appears that at that time all of such schools in the country re­
quired only two years of high school. It further appears that thr 
applicant took the dental hygiene licensing examination in 191'8 in the 
State of New York and received her license. At that time the State of 
New York required only one year of high school education of persons 
taking such examination. 

ln view of the above facts, you inquire whether or not the applicant 
in question is eligible to be licensed by the Ohio State Dental Board ta 
practice dental hygiene in the State of Ohio. 

As pointed out in your letter, it is necessary for an applicant for a 
license as a dental hygienist to show certain. preliminary qualifications 
before such person can take an examination for such license. Section 
1321-2, General Code, in so far as it is pertinent to your inquiry, reads as 
follows: 

"Each person who desires to practice as a dental hygienist 
within this state shall file with the secretary of the state dental 
board a written application for a license, upon the form pre­
scribed and verified by oath. Such applicant shall furnish satis­
factory proof of being at least eighteen years of age, of good 
moral character, possessed of an education equivalent to com­
pletion of four years of a first grade high school of at least 
fifteen units, as defined in the school laws of this state; further 
such applicant shall present a diploma or certificate of gradu­
ation from a reputable school as defined by the state dental 
board, for the training of dental hygienists; and further, such 
applicant shall pay·the examination fee of ten dollars. * * *'' 

By virtue of Section 1321-3, General Code, the practice of a dental 
hygienist is limited to the removal, by mechanical means only, of cal­
careous deposits, accretions and stains from the exposed surface of the 
teeth and directly beneath the normal free margin of the gums. 

The legislature, in its wisdom, has determined that only persons who 
meet the requirements of Section 1321-2, General Code, supra, may 
practice as dental hygienists. Some discretion as to what constitutes a 
high school education must have been intended to be placed in the State 
Dental Board by the provisions of Section 1321-2, General Code. The 
words, "equivalent to completion of four years of a first grade high 
school", clearly show such an intention. Had the legislature intended 
that an applicant for a license as a dental hygienist have successfully 
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completed four years of high school, there would have been no reason for 
the inclusion of the word "equivalent" in Section 1321-2, General Code. 

Webster defines the word "equivalent" as: 

"Equal in value, force, power, effect, or moral worth, import 
or meaning." 

Bouvier's Law Dictionary defines the word "equivalent" as follows: 

"Of the same value. Sometimes a condition must be liter­
ally accomplished in forma specifica: but some may be fulfilled by 
an equivalent, per aequipolens, when such appears to be the 
intention of the parties: * * *" 

That the legislature intended to place some importance upon the 
inclusion of the word "equivalent" is shown by the fact that under the 
old law regulating the subject of embalming an applicant for an em­
balmer's license was required to have "a high school education or its 
equivalent'' (see Section 1342, General Code, repealed in 115 0. L., 354). 

The present law regulating embalmers and funeral directors provides 
that an applicant for an embalmer's license have, among other qualifica­
tions, "prior credits of not less than four years of high school." See 
present Section 1335-3, General Code. No mention is made of the word 
"equivalent." Since this word has been dropped, it would appear that 
the legislature now intends that an applicant for an embalmer's license 
shall have actually attended high school for four years and received the 
proper credit. 

There would, therefore, seem to be a certain amount of discretion 
placed in the State Dental Board in determining whether or not an appli­
cant for a license as a dental hygienist has the equivalent of a high 
school education. Section 1321-2, General Code, provides that the 
applicant shall furnish satisfactory proof of certain requirements. This 
places in the dental board the right to determine whether or not the 
applicant has these requirements. This discretion must be exercised by the 
dental board. In the absence of fraud or a showing of what amounts to a 
gross abuse of discretion, the courts of this state have declared that they 
will not control the discretion placed in an administrative body. Brannon 
v.Board of Education, 99 0. S., 369; Stanton v. '{ax Commission, 114 
0. S., 658. 

In the present case there may be factors present which will lead your 
board to a determination that the applicant does have the equivalent of a 
high school education. Any reasonable methods that your board employs 
to determine this question, would be legal. On the other hand, the appli­
cant has not actually attended four years of high school and it is possible 
for your board to properly determine that the applicant does not have the 
equivalent of a high school education. The very nature of the q~estion 
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makes it one of fact, rather than of law and it would follow ~hat a 
categorical answer may not be given to your question. It is believed, 
however, that a consideration of the above principles will tend to assist 
your board in determining the eligibility of this applicant. 

Summarizing, it is my opinion : 
1. An applicant for a license as a dental hygienist in the State of 

Ohio, in addition to other requirements, must show that she is possessed 
of an education equivalent to completion of four years of a first grade 
high school of at least 15 units, as defined in the school laws of this state. 

2. The State Dental Board may license a person as a dental 
hygienist who has not actually served four years of high school provided 
such person has the equivalent of a high school education. In consider­
ing whether or not a person has the equivalent of a high school education, 
the State Dental Board may employ all reasonable methods necessary to a 
proper determination of such question. 

5098. 

Respectfully, 
JoHN W. BRICKER, 

Attorney General. 

APPROVAL-BONDS OF GRAND RAPIDS TOWNSHIP RURAL 
SCHOOL DISTRICT, WOOD COUNTY, OHIO, $16,500.00. 

CoLUMBUS, OHio, January 15, 1936. 

Retirement Board, State Teachers' Retirement System, Columbus, Ohio 

5099. 

APPROVAL-BOND FOR THE FAITHFUL PERFORMANCE OF 
HIS DUTIES AS RESIDE~T DIVISION DEPUTY DIREC­
TOR-IV A~ R. AULT. 

CoLUMBUS, OHIO, January 15, 1936. 

HoN. JOHN JASTER, JR., Director of Highways, Colnmbus, Ohio. 

DEAR SrR: You have submitted for my approval a bond to guaran­
tee the faithful performance of the duties of the official as hereinafter 
listed: 

I van R. Ault, Resident Division Deputy Director, Division 
No. 3-The Glens Falls Indemnity Company. 


