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OPINION NO. 88-068

With the passage of a replacement levy pursuant to R.C. 5705.191, the
levy that was replaced becomes ineffective and incapable of being
renewed.

A replacement levy proposed pursuant to R.C. 5705.191 that does not
win voter approval has no effect upon the levy that it seeks to
replace. A resolution to renew the existing levy may be placed on the
ballot pursuant to R.C. 5705.25 following the failure of a replacement
levy to win voter approval.

To: Mark A. Ochsenbein, Jackson County Prosecuting Attorney, Jackson, Ohio
By: Anthony J. Celebrezze, Jr., Attorney General, October 6, 1988

I have before me your request for my opinion regarding the operation of a
replacement levy authorized by R.C. 5705.191. You related that the current
county-wide levy for the provision of emergency medical services, adopted pursuant
to R.C. 5705.19(U), runs for a five year period, from 1984 through 1988. The
replacement levy question is to be presented to the voters at the November 1988
election. If it does not pass, a renewal levy might be submitted to the voters in
1989, pursuant to R.C. 5705.25, which states, in relevant part:

Except as otherwise provided in this division, a resolution to

Both options are possible in the instant case since 1988 is the last year that the
existing tax may be extended and 1989 is the ensuing year. You ask two specific

renew or replace an existing levy, regardless of the section of the
Revised Code under which the tax was imposed, shall not be placed on
the ballot unless the question is submitted at the general election held
during the last year the tax to be renewed or replaced may be extended
on the real and public utility property tax list and duplicate, or at any
election held in the ensuing year.

questions:

If the replacement ballot passes in November of 1988, does the renewal
have to be run on the November 1989 ballot, or is it automatically
moot by virtue of the passage of the replacement levy?

If the replacement levy which is placed on the November 1988 ballot
fails, can the renewal levy still be run in 1989, or does a new levy have
to be placed on the ballot for 1989?

R.C. 307.05 authorizes a board of county commissioners to provide

emergency medical services, by providing, in part:

A board of county commissioners may provide ambulance service
or emergency medical service, or may enter into a contract with one

or more counties, townships, municipal corporations, nonprofit

corporations, or private ambulance owners, regardless of whether such
counties, townships, municipal corporations, nonprofit corporations, or

. private ambulance owners are located within or without the state, in

order to furnish or obtain ambulance service, to furnish or gbtain
additional ambulance service in times of emergency, to furnish or

" obtain emergency medical services, or to furnish or obtain the

interchange of ambulance service or emergency medical services
within the territories of the contracting subdivisions.

You indicate that the board of county commissioners provides such emergenqy
medical service through a contract with other political subdivisions and a nonprofit

corporation.
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A county may levy a tax for providing ambulance serviee, emergency
medical service, or both. R.C. 5705.19(U); R.C. 5705.191. By the expresy terms of
R.C. 5705.19 and R.C. 5705.191, the board of county commissioners, ih declaring the
necessity of a tax levy for emergency medical services, must submit a reselution to
the board of elections at least seventy-five days prior to the date of the election at
which the levy shall be voted upon. The resolution shall spaeify the ncresse in rate
that it is necessary to levy, the purpose of the levy and the number of years the levy
shall be in effect. Renewal or replacement of all or a purtion of » levy for the
provision of emergency medical services is authorized by K.C. §705.19), which
provides, in relevant part:

If a levy limited to the purpose of providing emergency medieal
service is proposed to renew all or a portion of an exlsting levy for that
purpose, it shall be called a renewal levy and shall be so designated on
the ballot. If a levy limited to the purpose of providing emergency
medical service is proposed to replace all or a gartion of an existing
levy for that purpose, it shall be called a replacement levy and shall be
so designated on the ballot. A replacement levy ahall appear
separately on the ballot and shall not be conjoined with an additional
levy or the renewal of an existing levy. A rasolution for a renawal or
replacement levy shall specify the amount of the proposed rate, the
first year in which the levy will be imposed, and whather the levy Is to

_ renew or replace all, or a portion of, the sxisting levy,

R.C. 5705.25(B) prescribes the general ballot language, whigh mugt read, in part, as
follows:

An additional tax for the banefit of (name of subdivision or
public library)....for the purpose of (purpoge siated in the
resolution)....at a rate not exceading....mills for each one dollar
of valuation, which amounts to (rate expressed in dellars and
cents)....For each one hundred dollars of valuation, for....(Jife of
indebtedness or number of years the lavy 18 t6 run).

Where, as here, the tax levy is a "replacement” levy, the form of the ballot is
changed by substituting for the words "an additional,” the words "s replacenient of a”
in the case of a proposal to replace an existing levy in the same amount, or the
words "a replacement of part of an existing levy, being a ireduction of....mills to
constitute a" in the case of a replacement of only a part of an existing levy.

A replacement levy 5 a distinct category of tax levy, different from other
types of levies. Ohio Legislative Service Commission, Analysis of Am. H.B. 810
(1980)(as reported by S. Education & Health). The major advantage of a replacement
levy is that the real property rate reduction factor mandated by R.C. 319.301 does
not apply to a replacement levy. R.C. 319.301(DX1). The net effect is that a
replacement levy can yield more revenue than would a renewal levy. See Analysis
of Am. H.B. 810, at 2-3 (several examples of revenue yields for new, renewal and
replacement levies).

R.C. 5705.191 and R.C. §705.25 provide explicitly that a "replacement levy"”
is a levy which replaces an existing levy. No express definition of "replace,” in this
context is provided in R.C. Chapter 5§705. Absent a statutory definition, words are
accorded their common meaning. R.C. 1.42; Baker v. Powhatan Mining Co., 146
Ohio St. 600, 67 N.E.2d 714 (1946); Carter v. Youngstown, 146 Ohio St. 203, 65
N.E.2d 63 (1946). "Replace” bhas heen given its plain, ordinary meaning as "to
supplant with substitute or equivalent.” Black's Law Dictionary 1168 (5th ed.
1979). See also Royer v. Shawnee Mutual Insurance Co., 91 Ohlo App. 356, 106
N.E.2d 784 (Franklin County 1950)("replace” means "to take the place of").

Inasmuch as a replacement levy replaces the existing levy -~ that is, it
supplants the existing levy with a substitute — the replacement levy renders the
existing levy ineffective. The replacement levy, pursuant to R.C. 5705.25, runs for
the period of years designated on the ballot. R.C. 5705.191 mandates designation of
the first year in which the replacement levy will be imposed and R .C. 5705.25
mandates the designation of the term for which the levy is to run.
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A proposed levy has no effect until passed. See R.C. 5705.191 (majority
vote, or 55% majority at special elections, required for passage; then subdivision
may levy tax upon tax list and duplicate). See generally Evans v. Lumber Co., 21
Ohio C.C. 80, 82, (Franklin County 1901)until the day the act takes effect the law
has no force); State ex rel. Rogers v. Price, 8 Ohio C.C. 25, 30, (Summit County
1893)("the act was never legally passed, — there is no law..."). There is no statute
indicating that the lack of voter approval of a replacement levy has an effect on an
existing levy. It follows that the existing levy is not affected by the failure of such
a replacement levy. Since R.C. 5705.25 permits a resolution to renew an existing
levy to be placed on the ballot in either the last year the existing levy is upon the
tax list and duplicate or in the ensuing year and 1989 would be such an ensuing year
in this case, a resolution to renew the existing levy could be placed on the 1989
ballot if the replacement levy fails in 1988.

Therefore, it is my opinion and you are hereby advised that:

L With the passage of a replacement levy pursuant to R.C.
5705.191, the levy that was replaced becomes ineffective and
incapable of being renewed.

2. A replacement levy proposed pursuant to R.C. 5705.191 that does
not win voter approval has no effect upon the levy that it seeks
to replace. A resolution to renew the existing levy may be
placed on the ballot pursuant to R.C. 5§705.25 following the
failure of a replacement levy to win voter approval.





