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OPINION 65-60 

Syllabus: 

The position of a member of city council can be held 
simultaneously with that of principal and teacher of a local 
elementary school. 

To: George Schilling, Clinton County Pros. Atty., Wilmington, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 12, 1965 

I have before me your request in which you ask whether 
the position, member of city council, can be held simul­
taneously with that of principal and teacher of a local ele­
mentary school, 

One of my predecessors in office previously held in 
Opinion No. 552, Opinions of the Attorney General for 1929, 
Page 845, that a teacher in the public schools is ineligible
for membership in the council of a municipality. As a basis 
for this opinion, Section 4207, General Code, was cited. This 
section then read in part: 

11 * * *Each member of (city) council*** 
shall not hold any other public office or em­
ployment, except that of notary r.ublic or 
member of the state militia** * 1 

(Emphasis added) 

The opinion went on to state that, as the position of 
school teacher is public employment, the two positions were 
incompatible. 

In 1957, Secticn 731.02, supra, (formerly Section 4207, 
General Code) was amended by the Legislature and now reads 
in part as follows: 

"***Each member of (city) council*** 
shall not hold any other public office*** 
and no such member may hold employment with 
said city***" 

It should be noted here that similar changes were made 
by the Legislature to Section 731.12, Revised Code, relating 
to village council, which section before amendment read in 
part: 

"***No member of the (village) legisla­
tive authority shall hold any other public
office or employment, except that of notary
public or member of the state militia* * *" 

(Emphasis added) 

In 1955, Section 731.12, supra, was changed by the 



2-119 OPINIONS 1965 Opin. 65-60 

Legislature to read: 

11 * * *No member of the (village) legisla­
tive authority shall hold any other public 
office, except that of notary public or mem­
ber of the state militia** *and no such mem­
ber may hold employment with said village***" 

As can be seen, the language of these two statutes, as 
amended, is very close, and the changes resulting from amend­
ment are identical. 

In Opinion No. 6674, Opinions of the Attorney General 
for 1956, Page 447, the then Attorney General went into the 
impact of the changed language of Section 731.12, Revised 
Code, and stated: 

"l. Section 731.12, Revised Code*** 
does not prohibit a member of village 
council from holding other public office em­
ployment so long as such employment is not 
with said village." 

It is my opinion that the legislative intent in relation 
to Section 731.02, supra, and the changes therein, is the 
same as announced i'i10plnion No. 6674, supra. I therefore 
hold that Section 731.02, supra, does not prohibit a member 
of the city council from hoia'Ing other public employment so 
long as such employment is not with said municipality, or is 
not in opposition to some other statutory provision. 

The above holding logically raises the next question.
That is, is a person who is principal and teacher of a public
school holding a p~blic office? 

Once again, the construction by the courts of Section 
731.12, supra, can be viewed as a guide in construing Section 
731.02, iu'p'ra. In The State ex rel. Searl v. Small, 103 Ohio 
App., 2l"Zf;""tne court held, in the second paragraph of the 
Syllabus: 

"2. A person employed as a teacher in 
a public school system is not holding a •public
office• within the meaning of that term as used 
in Section 731.12, Revised Code***" 

Further, in Opinion No. 1288, Opinions of the Attorney 
General for 1927, at Page 2325, it was held that a school prin­
cipal is not a public officer as that term is used in the con­
stitution and statutes. Thus it follows that one filling the 
position of principal and teacher of a local elementary school 
is not holding a "public office" within the meaning of that 
term as used in Section 731.02, Revised Code. 

As there is no specific statutory prohibition relating 
to the matter of the compatibility of the positions, the only
question remaining to be answered is whether, under the com­
mon law rule respecting compatibility, one person can serve 
in both capacities. The rule involved is best stated in 
State ex rel. v. Gebert, 12 c.c. (N.S.) 274, at Page 275,as 



ATTORNEY GENERALOpin. 65-61 2-120 

f'ollows: 

"Offices are considered incompatible
when one is subordinate to, or in any way 
a check upon, the other; or when it is 
physically impossible for one person to 
discharge the duties of both." 

Assuming that the duties involved can be carried out by 
one person, I can think of no circumstances in which either 
position would be subordinate to, or a check upon the other. 

For these reasons, therefore, I am of the opinion that 
the position of a member of city council can be held simul­
taneously with that of principal and teacher of a local ele­
mentary school. 




