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1. PROSECUTING ATTORNEY - PERSON ELECTED TO OFFICE 

WHILE SERVING IN ARMED FORCES OF UNITED STATES 

-IN FOREIGN COUNTRY-MAY TAKE OATH OF OFFICE 

WHILE STATIONED IN SUCH FOREIGN COUNTRY. 

2. OATH OF OFFICE- MAY BE ADMINISTERED BY ANY 

COMMISSIONED OFFICER OF ARMED FORCES OF UNITED 

STATES-SECTION 14862 G. C. 

3. PERSON HERETOFORE ELECTED PROSECUTING ATTOR­

NEY WHO SERVED AND WAS SUBSEQUENTLY REELECTED 

MAY FILE BOND AND OATH OF OFFICE INDORSED THERE­

ON, PRIOR TO FIRST MONDAY OF JANUARY NEXT FOL­

LOWING SUCH ELECTION. 

SYLLABUS: 

1. A person elected to the office of prosecuting attorney while serving 
in the armed forces of the United States in a foreign country may take his 
oath of office while stationed in such foreign country. 

2. Under the conditions above set forth the oath of office of the 
prosecuting attorney may be administered by any commissioned officer 
of the armed forces of the United States pursuant to the provisions of 
Section 14862, General Code. 

3. A person heretofore elected to the office of prosecuting attorney 
and serving as such who is subsequently reelected, may file his bond and 
oath of office indorsed thereon prior to the first Monday of January next 
following such election. 

Columbus, Ohio, November 16, 1944 
Hon. Frank M. Cornwell, Assistant Prosecuting Attorney 

Jefferson, Ohio 

Dear Sir: 

Your request for my opinion reads:-

"The present Prosecuting Attorney, is now a member of the 
Armed Forces serving in Italy. He filed a Declaration of Candi-
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dacy and was nominated for reelection at the May primaries. 
He has no opposition for reelection, so there is every reason to 
believe that he will be reelected. We are in receipt of a letter 
from him in which he requests an opinion from your office in 
answer to the following questions:-

1. Can he take his oath of office while serving in the United 
States Army in a foreign country? 

2. If he can take such oath of office, may it be taken by 
one of his commanding officers? 

3. May the oath of office be administered, and bond ex­
ecuted, following the November election but prior to the first 
Monday of January next following the election, when the new 
term of office commences?" 

Section 2911, General Code, provides in part that before entering 

upon the discharge of his duties, the prosecuting attorney shall give bond. 

The concluding sentence of said section, which refers to his oath of office, 

reads:-

''* * * Such bond, with the approval of such court of the 
amount thereof and sureties thereon, and his oath of office in­
dorsed thereon, shall be deposited with the county treasurer." 

(Emphasis added.) 

It is to be noted that said section contains no prov1s10n specifying 

where or when the prosecutor shall take his oath of office. The only re­

quirement is that in connection with the bond, said oath of office shall be 

''indorsed thereon." But as the prosecutor is elected quadrennially with 

his term of office beginning on the first Monday of January next after his 

election, it seems manifest the law contemplates he will take whatever 

action is necessary to qualify for such office prior to that date. 

It can hardly be disputed that Section 2911, supra, anticipates that, 

in addition to signing the oath of office, such oath must in fact be admin­

istered by some person authorized to administer an oath before the re­

quirements of the statute have been met. See State, ex rel. Sturm v. Bime­

ler, 15 0. App., 365, wherein the court held as disclosed by the syllabus 

nf the case, to wit:-
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"One elected to the office of mayor, who fails to take the 
oath of office before some official authorized to administer oaths, 
and fails to present his bond to council for approval, as re­
quired by statute, but instead thereof appears before the in­
cumbent mayor, who refuses to administer the oath or receive 
the bond, must be regarded as having refused to accept the of­
fice, and a petition in quo warranto, praying that the incumbent 
mayor whose term of office has in the meantime expired be 
ousted, does not lie and will be dismissed." 

(Emphasis added.) 

I turn now to the question as to who may administer the oath con­

templated by aforementioned Section 2911 in the light of the fact that 

the present prosecuting attorney is serving in the armed forces of the 

United States and is stationed in a foreign country. Section 14862, Gen­

eral Code, was recently amended, and as now in force and effect, provides 

as follows:-

"Any commissioned officer of the armed forces of the United 
States is hereby authorized to administer oaths, take depositions, 
affidavits and acknowledgments of deeds, mortgages, leases and 
other conveyances of lands, and all powers of attorney of any 
person who for the time being shall be in the armed forces of 
the United States in the same manner as a justice of the peace, 
commissioner of this state, or notary public might do." 

(E;mphasis added.) 

It seems clear that any commissioned officer has the authority to ad­

minister the oath so as to enable the present prosecutor to comply with 

the provisions of the said Section 2911. 

In specific answer to your several questions, it is therefore my opin­

ion as follows: -

1. A person elected to ·the office of prosecuting attorney while serv­

ing in the armed forces of the United States in a foreign country may take 

his oath of office while stationed in such foreign country. 

2. Under the conditions above set forth the oath of office of the 

prosecuting attorney may be administered by any commissioned officer 

of the armed forces of the United States pursuant to the provisions of 

Section 14862, General Code. 
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3. A person heretofore elected to the office of prosecuting attorney 

and serving as such who is subsequently reelected, may file his bond and 

oath of office indorsed thereon prior to the first Monday of January next 

following such election. 

Respectfully, 

THOMAS ]. HERBERT 

Attorney General 




