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OPINION NO. 82-065 

Syllabus: 

1, 	 The Department of Public Welfare need not certify, in 
accordance with R.C. 5103,03, groups or individuals that provide 
support services to placement agencies but that do not 
themselves receive or care for children or place children in 
private homes. 

2, 	 The Department of Public Welfare may adopt such rules as, in its 
judgme,t, are necessary for the adequate and competent 
management of individuals who provide support services to 
placement agencies but who do not themselves care for children 
or place children in private homes. 

To: Kenneth B. Creasy, Director, -Department of Publlc Welfare, Columbus, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, September 28, 1982 

I have before me your request for my opinion concerning the responsibility of 
the 	Department of Public Welfare (DPW) to regulate or license persons or groups 
which offer certain services to agencies which hold custody of children for the 
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purpose of placing them for foster care or adoption. You state in your letter that 
"[s] uch [persons or) groups merely seek to provide support services to placement 
agencies under contract, including the recruitment of private homes and social 
studies of them in regard to the placement of specific children." 

The duty of DPW to license or regulate persons or groups which care for or 
place children in private homes is set forth in R.C. 5103.03. That section reads, in 
pertinent part, as follows: · 

The de1artment of public welfare shall make such rules as are 
necessaryor the adequate and competent management of 
institutions or associations as defined in section 5103.02 of the 
Revised Code. Except for those institutions under the control of the 
department of youth . services, places of detention for children 
established and maintained pursuant to sections 2151.34 to 2151.3415 of 
the Revised Code, and child day-care centers subject to Chapter 5104. 
of the Revised Code, the department of public welfare shall annually 
pass upon the fitness of every benevolent or correctional institution, 
corporation, and association, public or private, that receivei;, or 
desires to receive and care for children, or places children in private 
homes. Annually, at such times as the department of public welfare 
directs, each such institution, corporation, or association, shall make 
a report, showing its condition, management, and competency, 
adequately to care for such children as are, or may be, committed to 
it or received for care or service, the system of visitation employed 
for children placed in private home~;, and such other facts as the 
department of public welfare requires. 

When the department of public welfare is satisfied as to the care 
given such children, and that the requirements of the statutes and 
regulations covering the management of such institutions, 
corporations, and associations a1·e being complied with, it shall issue 
to the institution, corporation, or association a certificate to that 
effect, which shall continue in force for one year, unless sooner 
revoked by the department. (Emphasis added.) 

R.C. 5103.02 defines "institution" and "association" to include: 

[Al ny incorporated or unincorporated organization, society, 
association, or agency, public or private, which receives or cares for 
children for two or more consecutive weeks; any individual who, for 
hire, gain, or reward, receives or cares for children for two or more 
consecutive weeks, unless he is related to them by blood or marriage; 
and any individual not in the regular employ of a court, or of an 
institution or association certified in accordance with section 5103.03 
of the Revised Code, who in any manner becomes a party to the 
placing of children in foster homes, unless he is related to such 
children by blood or marriage, or is the appointed guardian of such 
children; provided, that any organization, society, association, school, 
agency, child guidance center, or children's clinic licensed, reg·ulated, 
approved, operated under the direction of, or otherwis"! certified by 
the department of education, a local board of education, the 
department of youth services, the department of mental health, or 
the department of mental retardation and developmental disabilities, 
or any individual who provides care for only a single-family group, 
placed there by their parents or other relative having custody, shall 
not be considered as being within the purview of these sections. 

Thus, pursuant to R.C." 5103.02 and R.C. 5103.03 DPW may adopt such rules as are 
necessary for the adequate and competent management of the following entities: 

1. 	 any private or public organization which receives or cares for 
children for two or more consecutive weeks; 

2. 	 any individual, nut related to the children by blood or marriage, 
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who, for profit, receives or cares for children for two or more 
consecutive weeks; 

3. 	 any individual, not in the employ of a court or o{ an institution or 
association certified under R.C. 5103.03, who in any manner 
becomes a party to the placing of children in private homes. 

However, the duty of the DPW to certify such entities pursuant to R.C. 5103.03 
extends only to organizations which receive or care for children or place children in 
private homes. 

It is my understanding, based on information furnished by your office, that 
the persons and groups in question do not have custody of or provide care for 
children and that they do not participate in the act of placing children in foster 
homes. Rather, through the recruitment and study of private homes, they provide 
information which the licensed agency may utilize in making placement decisions. 
Thus, these entities are exempt from certification by DPW, since only those 
organizations which receive or care for children or place children in private homes 
must be certified by DPW. I conclude, therefore, that DPW has no authority to 
certify individuals or groups, such as those described in your letter, which do not 
care for children or place children in private homes. 

The analysis concerning the duty of DPW to adopt rules governing the 
individuals and groups in question, however, is slightly more complex. As was 
previously discussed, DPW is to adopt such rules as are necessary for the adequate 
and competent management of the three types of entities listed in R.C. 5103.02. 
The first two categories described therein are comprised of individuals and groups 
that receive or care for children for two or more consecutive weeks. The persons 
and groups described in your letter clearly do not fall within either of these 
categories. The remaining category refers to individuals, not in the employ of a 
court or an organization certified under R.C. 5103.03, who in any manner become a 
party to the placing of children in private homes. It is my understanding that the 
individuals in question are not employed by a court or an organization certified 
pursuant to R.C. 5103.03. The only remaining question, therefore, becomes whether 
the department must adopt rules governing individuals who do not actually place 
children but who recruit or perform social studies of private homes in which 
children may be placed. 

I note that R.C. 5103.02 refers to an individual who "in any manner becomes a 
party to the placing of children in foster homes." The legislative intent, therefore, 
appears to encompass individuals in addition to those who have custody of the child 
or who seek to provide foster care. The common meaning of the term "party" 
includes "a person who participates or is concerned in an action, proceeding, 
plan•..•" Webster's New World Dictionari 1037 (2d college ed. 1976). An 
individual who recruits or makes studies of private homes, or otherwise provides 
support services, with regard to the placement of children is in some manner 
participating in the placement proceeding. Thus, pursuant to R.C. 5103.03, the 
department has the authority to establish such rules as are necessary for the 
adequate and competent management of individuals who assist in placing children 
in private homes by providing support services, such as recruiting and investigating 
potential homes, to placement agencies. 

The duty of DPW to adopt rules governing certain groups and individuals is, 
however, a qualified duty. Only those rules which are necessary for the adequate 
and competent management of the particular entity are required. It is, of course, 
within the discretion of the department to determine that no rules are necessary 
for the adequate and competent management of individuals who merely provide 
certain support services to placement agencies. 

-
Therefore, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 The Department of Public Welfare need not certify, in 
accordance with R.C. 5103.03, groups or individuals that provide 
support services to placement agencies but that do not 
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themselves receive or care for children or place children in 
private homes. 

2. 	 The Department of Public Welfare may adopt such rules as, in its 
judgment, are necessary for the adequate and competent 
management of' individuals who provide support services to 
placement agencies but who do not themselves care for children 
or place children in private homes. 




