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OPINION NO. 80·034 

Syllabus: 

A local board of education which owns real estate holds that real 
estate in a trust capacity for its school district. Accordingly, the 
board of education is an "owner" as that term is defined in R.C. 
709.02, and may petition for annexation of the real estate to an 
adjacent municipal corporation pursuant to R.C. 709.02. (1979 Op. 
Att'y Gen. No. 79-043 approved and followed; 1973 Op. Att'Y Gen. 
No, 73-048 clarified.) 

To: David E. Llghlllser, Licking County Pro,. Atty., Newark, Ohio 
By: Wllllam J. Brown, Attorney General, June 10, 1980 

I have before me your request for my opinion on whether the board of 
education of the Granville Exempted School District is an "owner" of property 
within the meaning of R.C. 709.02. 

Your letter indicates that real estate owned by the Granville Exempted 
School District is currently located. outside the boundarieu of the Village of 
Granville. You state that the board of education of the Granville Exempted School 
District would like to petition for annexation of this property to the village in order 
to gain the benefit of certain services, such as police protection. 

Tlie rules governing the annexation of real estate to !l. municipal corporation 
are contained in R.C. Chapter 709. R.C. 709.02 provides for the annexation of 
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property adjacent to a municipal corporation upon the petition of the owners of 
such property. "Owner" is defined in R.C. 709.02 as follows: 

As used in sections 709,02 to 709.21, inclusive, ·of the Revised 
Code, "owner" or "owners" means any adult individual seized of a 
freehold estate in land who is legally competent and any firm, 
trustee, or private corporation that is seized of a freehold estate in 
~; except that individuals, firms, and corporalions holding 
easements are not included within such meanings; and no person, 
firm, trustee, or private corporation that has become an owner of 
real estate by a conveyance the primary purpose of which is to affect 
the number of owners required to sign an annexation petition is 
included within such meanings. (Emphe.sis added.) 

ln 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-043, I concluded that a board of <Jducation may 
file a petition for annexation of property owned by the school district it represents. 
As I stated in Op. No. 79-043, "a board of education owns the property of its school 
district in a trust capacity for 'le school district." Weir v. Day, 35 Ohio St. 143 
(1878). As a trustee of property, the board of education 1s considered an owner of 
property for purposes of R.C. 709.02 and may petition for annexation. I reach the 
same conclusion in response to your question. 

The analysis that a board of education comes within R.C. 709.02 beca11se it 
holds property in trust for its school district supports the conclusi"n reach...J in 
1973 Op. Att'y Gen. No. 73-048, wherein I stated that county com1~isnioners who 
hold title to land are owners of property within the meaning of R.C. '109.02. In 
First Ger~an Reformed Church v. Summit County, 3 Ohio C.C. (n.s.) 303, 3ll 
(Summit C,,unty 1902), the court held that county commissioners hold land in trust 
for the public, stating: "The oi!icers representing the public organization manage it 
and control it merely as trustees for the public, for whose use it is dedicated." As 
was previously discussed, a trustee is an owner of property for purposes of 
annexation under R.C. 709.02. The county commissioners m·ay, therefore, petition 
for annexation of territory under R.C. 702,02 as trur;t;c,~s of public land. 

R.C. 709.02 includes only individuals, firms, trustees, and private 
corporations within its definition of "owner." Both Op. No. 73-048 and Op. No. 79­
043 state that all owners of land may petition ~or annexation, and include public 
bodies and publiccorporations within the concept of "owner." R.C. 709.02 does not 
expressly define "owner" to include public bodies or public corporations. Thes0 
entities gain authority to petition for annexation solely from the fact that they 
hold real estate in trust. 

In conclusion, it is my opinion, and you are advised, that a local board of 
education which owns real estate holds that real estate in a tn,st capacity for its 
school district. Accordingly the board of education is an "owner" as that term is 
defined in R.C. 709.02, and may petition for annexation of the real estate to an 
adjacent municipal corporation pursuant to R.C. 709.02. (1979 Op. Att'y Gen. No. 
79-043 approved and followed; 1973 Op. Att'y Gen. No. 73-048 clarified.) 




