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404 OPINIONS 

SYLLABUS: 

1. The County Commissioners of a county cannot under Chapter 711, 
Revised Code, require a land owner to file a plat for a subdivision where 
every parcel of land to be conveyed or retained after the division will exceed 
five acres in size. 

2. The County Commissioners of a county cannot require a land owner 
to dedicate streets, right-of-ways, etc., in an area where property is being 
divided that is specifically exempted from the definition of a subdivision under 
the terms of Section 711.001, Revised Code. 

Columbus, Ohio, July 1, 1963 

Hon. John G. Peterson 
Prosecuting Attorney 
Greene County 
Xenia, Ohio 

Dear Sir: 

I have before me your request for my opinion, reading in 
pertinent part as follows : 

"This is a request for an opinion relative to the in­
terpretation of Revised Code 711, relative to the platting 
of lands located outside a municipal corporation within 
Greene County, Ohio. Some background briefly is as fol­
lows: A local building developer is seeking to have re­
corded with our recorder approximately ten (10) tracts of 
land each of which exceeds five (5) acres per tract. The 
land will be sold to private individuals and they in turn 
will build residence thereon. Our Planning Commissioner 
has taken the attitude that he will not permit the tracts 
to be recorded or transferred until dedication of streets 
has been made within the subdivision plus a proper plat­
ting of said development into respective lots. 

"Therefore, this is a request that you render my office 
an opinion relative to these questions. Specifically, can our 
County Commissioners and/or Planning Commission re­
quire this subdivision to be platted into lots in as much as 
each tract does exceed five (5) acres and further, can the 
developer be required to dedicate streets, right-of-ways, 
etc. 

"* * * * * * * * *" 
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Chapter 711, Revised Code, is entitled "Plats" and is devoted 
to the subject of the platting of land by the proprietor of the said 
land. To determine when an owner of property located in a county 
more· than three miles from a city must "Plat" his land, comply 
with th~ requirements of Chapter 711, and have approval of the 
County Commissioners I must first look at Section 711.05, Revised 
Code, where it states that: 

"Upon the submission of a p"lat for approval, in ac­
cordance with section 711.04 of the Revised Gode, the 
board of county commissioners shall certify thereon the 
date of such submission, and the approval of the board 
required by such section or the refusal to ·approve shall 
take place within thirty days thereafter or such further 
time as the applying party may agree to; otherwise such 
plat is deemed approved and may be recorded as if bear­
ing such approval. The board may adopt general rules and 
regulations governing p"lats and subdivisions of land fall­
ing within its jurisdiction, to secure and provide for the 
co-ordination of the streets within the subdivision with ex­
isting streets and roads or with existing county highways, 
for the proper amount of open spaces for traffic, circula­
tion, and utilities, and· for the avoidance of future con­
gestion of population detrimental to the public health, 
safety, or welfare but shall not impose a greater minimum 
lot area than 4800 square feet. * * *" (Emphasis added) 

The above code section gives the County Commissioners au­
thority to adopt rules and regulations governing plats and sub­
divisions, but before their rules can apply there must first be 
the submission of a l)lat for approval or there must be a "subdi­
vision" to apply the rules to. 

Section 711.01, Revised Code, provides that: 

"Any person may lay out a village, or subdivision or 
addition to a municipal corporation, by causing the terri­
tory to be surveyed, and by having a plat of it made by a 
competent surveyor. * * *" (Emphasis added) 

It is apparent from your letter that the owner in question has 
not "elected" to lay out a subdivision as specified; thus Section 
711.01, Revised Code, does not apply in this case. 

Section 711.001, Revised Code, defines "plat" and "subdivi­
sion" as follows: 

"(A) 'Plat' means a map of a tract or parcel of land. 
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"(B) 'Subdivision' means: 

"(l) The division of any parcel of land shown as a 
unit or as contiguous units on the last preceding tax roll, 
into two or more parcels, sites, or lots, any one of which is 
less than five acres for the purpose, whether immediate or 
future, of transfer of ownership provided, however, that 
the division or partition of land into parcels of more than 
five acres not involving any new streets or easements of 
access, and the sale or exchange of parcels between ad­
Joining lot owners, where such sale or exchange does not 
create additional building sites, shall be exempted; or 

"(2) The improvement of one or more parcels of 
land for residential, commercial or industrial structures 
or groups of structures involving the division or allocation 
of land for the opening, widening or extension of any 
street or streets; except private streets serving industrial 
structures; the division or allocation of land as open 
spaces for common use by owners, occupants or lease 
holders or as easements for the extension and maintenance 
of public sewer, water, storm drainage or other public 
facilities." (Emphasis added) 

The legislature in writing the definition of the word "subdivi­
sion" has departed somewhat from the normal use of the word but 
this is their right by law and the specified definition must be used 
in Chapter 711, wherever possible. 

In 50 Ohio Jurisprudence 2d, Statutes, Section 178, page 153, 
I find the following: 

"It is firmly established that the lawmaking body's 
own construction of its language, by definitions of the 
terms employed, should be followed in the interpretation 
of the act or section to which it relates and is intended to 
apply. Indeed, there is no better way to determine the 
intent and purpose of the legislature than by its own defi­
nition of the language used. Accordingly, any provision in 
a statute which declares its meaning is authoritative and 
in many cases will have controlling weight. In fact, it has 
been held that where words are defined in a statute the 
court is bound by the legislative definition. 

"* * * * * *"* * * 
In applying the legislature's definition of "subdivision" to 

the various sections of Chapter 711, Revised Code, and in inter­
preting these sections, any doubt as to meaning must be resolved 
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in favor of the property owner since a private property right is 
involved. 

See 50 Ohio Jurisprudence 2d, Section 289, page 273: 

"A strict construction is generally accorded statutes 
which impose restrictions upon the use of private prop­
erty, which regulate or restrain the disposition thereof, 
which, in general, interfere with private property rights, 
or which permit the summary divestiture of title to prop­
erty. Exemptions from such restrictive provisions are, on 
the other hand, liberally construed. And, in such cases, 
all doubts are resolved in favor of the property owner, and 
the scope of such statutes is not to be extended to include 
limitations not therein clearly prescribed." 

Giving full credit to the definition of "subdivision" as written 
by the legislature and after careful reading of Section 711.001, 
Revised Code, I find that not only is the property owner in question 
not required to file a plat, but in neither of the two branches of 
the definition is his proposal considered as a "subdivision." 

None of his lots is less than five acres in size, and the division 
or partition of his land into parcels of more than five acres does not 
involve any new streets or easements of access. 

A former Attorney General when asked a similar question, 
and after reviewing the identical language of Sections 711.001 and 
711.01, Revised Code, said in Opinion No. 3285, Opinions of the 
Attorney General for 1953, at page 654 : 

"l. A 'subdivision,' as defined in Section 711.001, 
Revised Code, may be created either (1) by a conveyance 
of a part of a single parcel of land whereby either the part 
conveyed or the part remaining is less than five acres, or 
(2) by a survey and plat thereof by an owner who elects 
to 'lay out a village, or subdivision or addition to a munici­
pal corporation' as provided in Section 711.01, Revised 
Code." 

This branch of the syllabus was affirmed and followed in 
Opinion No. 3343, Opinions of the Attorney General for 1953 and 
in Opinion No. 1921, Opinions of the Attorney General for 1960. 

I agree with and affirm the conclusions in the above syllabus. 
The answer to your first question, therefore, is in the negative. 
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Your second question is concerned with whether or not the 
county commissioner may require the land owner in question to 
dedicate streets, right-of-ways, etc. 

I have been unable to find any Ohio law or provision in Chap­
ter 711, Revised Code, which would require such a private property 
owner as we have been discussing to dedicate any of his land to 
public streets, etc. 

Inasmuch as the land owner in question need not file a plat 
because he has not "subdivided" as defined in Chapter 711, then he 
likewise need not comply with any of the requirements of the said 
Chapter and could not be required to dedicate any of his land to the 
local government for streets, etc. 

It has been suggested in the papers submitted with your re­
quest that Section 711.131 applies here and the County Commis­
sioners have relied upon it. 

It is enough to say that Section 711.131, Revised Code, clearly 
is a relaxation by the legislature of certain requirements imposed 
earlier in Chapter 711. This section clearly allows certain sup­
posedly covered "subdivisions" exemption from platting if several 
conditions are met. Section 711.131, Revised Code, reads in part as 
follows: 

"Notwithstanding the provisions of Sections 711.001 
to 711.13, inclusive, of the Revised Code, a proposed divi­
sion of a parcel of land along an existing public street, 
not involving the opening, widening or extension of any 
street or road, and involving no more than five lots after 
the original tract has been completely subdivided, may be 
submitted to the authority having approving jurisdiction 
of plats under the provisions of section 711.05, 711.09 or 
711.10 of the Revised Code for approval without plat. 
* * *" (Emphasis added) 

This section provides additional exceptions to the requirements 
of platting and does not pertain to this case. 

Answering your specific questions, it is my opinion and you 
are advised that: 

1. The County Commissioners of a county cannot under Chap­
ter 711, Revised Code, require a land owner to file a plat for a 
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subdivision where every parcel of land to be conveyed or retained 
after the division will exceed five acres in size. 

2. The County Commissioners of a county cannot require a 
Ian owner to dedicate streets, right-of-ways, etc., in an area where 
property is being divided that is specifically exempted from the 
definition of a subdivision under the terms of Section 711.001, 
Revised Code. 

Respectfully, 
WILLIAM B. SAXBE 

Attorney General 




