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COUNTY RECORDER IS REQUIRED TO CHARGE THE FEES 

FOR THE RECORDING OF A TRANSCRIPT OF PROCEEDINGS 
' AND OF PETITION AND PLAT-BOARD OF TOWNSHIP 

TRUSTEES DELIVERING S"C'CH IS RESPONSIBLE FOR PAY­

MENT OF FEES-§§317.32, RC. 707.19, RC. 

SYLLABUS: 

Pursuant to the provisions of Section 317.32, Revised Code, the county recorder 
is required to charge the fees set forth therein for the recording of a transcript of 
proceedings and of petition and plat under Section 707.19, Revised Code, and the 
board of township trustees delivering such transcript, petition and plat to the county 
recorder is responsible for the payment of such fees. 

Columbus, Ohio, May 31, 1960 

Prosecuting Attorney, Medina County 

201 South Court Street, Medina, Ohio 

Dear Sir: 

Your letter requesting my opinion reads as follows: 

"'vVe have just recently had an entire Township incorporate, 
in our County, into a Village and the Trustees filed with the 
recorder the proceedings as required by Section 707.19 of the 
Revised Code. 

"The recorder made a record of the proceedings and for­
warded same to the Secretary of State, as provided for in the 
same statute and the Secretary of State asked for a $5.00 filing 
fee. At that time a question arose as to whether or not the re­
corder was entitled to a fee for the filmg of these papers and talk­
ing informally with the Bureau of Inspections and Audits it was 
their thought that a fee should be paid. VI/e then billed the agent 
of the petitioners for such services who in turn presented this 
obligation to the Trustees. 

"\Ve would appreciate having your Informal Opinion as to 
the following questions : 

1. Should the recorder charge the regular recording fee for 
recording a transcript required to be filed by the Board of 
Township Trustees under Section 707.19 of the Revised Code? 
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2. If the ans,ver to 1 is in the affirmative, whose responsi­
bility is it to pay such cost, the agent of the petitioners or the 
Township Trustees?" 

For reasons that will appear later, the two questions posed 111 your 

letter will be considered in the reverse order. 

Section 707.19, Revised Code, is a part of Chapter 707., Revised 

Code, which contains the statutes for the creation and incorporation of 

villages. The area involved is an entire township. The incorporation of 

territory of townships is provided for in Section 707.15 et seq., Revised 

Code. The procedure for such incorporation in general terms is as follows : 

An application, by petition, containing the signatures of not less 

than 10% of persons, seized of freehold estates and in no event less than 

thirty such persons, residing within the proposed corporate limits of the 

village, must be filed with the board of township trustees, together with 

the map of the territory involved and the data required by Section 707.04, 

Revised Code, requesting that an election concerning the proposed incor­

poration be held. After the board of township trustees has performed the 

steps as spelled out in Section 707.16, Revised Code, the board of elections 

is required to give ten days' notice of such election in a newspaper of gen­

eral circulation in such township and to post notices in three or more 

public places within such township. The question is decided by a majority 

of ballots cast, and if the vote is in favor of the proposal for the incor­

poration of the township territory as a village, the board of township 

trustees must make a journal entry containing the results of the election 

and by order declare the immediate existence of the township territory as 

an incorporated village. 

Section 707.19, Revised Code, containing the provisions 111 regard 

to further proceediilgs, reads as follows: 

"The board of township trustees shall make a certified tran­
script of the journal entries of all its proceedings, and, a ma­
jority of the members of such board having signed the transcript, 
the board shall deliver it, with the original petition and plat, to 
the county recorder, who shall forthwith make a record of the 
petition, transcript, and plat or map, in the public book of records. 
Such recorder shall preserve in his office the original papers 
delivered to him by the board, and shall certify thereon that the 
transcribed petition and map are properly recorded. "\Vhen the 
recorder has made such record, he shall certify and forward to the 
secretary of state a transcript thereof.'' · 
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Since the facts stated in your letter indicate that the incorporation 

of the entire township here considered was completed at that point, Sec­

tion 707.20 et seq., Revised Code, dealing with the proceedings in case 

petition for an injunction is filed against such incorporation need not be 

discussed. 

Turning now to above quoted Section 707.19, I note that the last 

sentence of such section states that when the county recorder has made 

the record of the certified transcript of the journal entries of the pro­

ceedings of the board of township trustees, he is required to forward 

to the secretary of state a certified transcript of such record. No provision 

is ·made for delivery of a certified transcript of the record, upon demand, 

to the agent of the petitioners for incorporation, as in the case pursuant 

to Section 707.10, Revised Code, when the proceedings for the incor­

poration of a territory other than that of one or more townships are in­

stituted under the provisions of Sections 707.02 et seq,, Revised Code. 

It would appear that ·in the situation covered by Section 707.10, su.pra, 

such agent would have to pay a fee for such transcript since the recorder 

is not required to forward it to the agent ·except upon demand. 

In the statement of facts here discussed no mention is made of a 

demand by the agerit cif the petitioners for a certified transcript of the 
record upon the recorder. In fact, it is arguable whether the recorder 

\Vould have to honor sitch a demand if made since nothing is said about 

it in Section 707.09, snpra. Moreover, such section does not contain even 

a mention of the agent for the petitioners while, on the other hand, it 

expressly states that the board of township trustees "shall deliver" the 

certified transcript of the proceedings to the county recorder. The con­

clusion is inescapable that the payment of the fee for the recording of the 

proceedings here discussed, if authorized by law, would be the responsi­

bility of the board of township trustees. 

The provisions regarding the ·i11struments for the recording of which 

a county recorder is authorized to charge a fee are c011tained in Section 

317.32, Revised Code, which reads in part: 

"For his services, the county recorder shall charge and col­
lect the following fees : 

''(A) For recording, manually or through the use of a 
typewriter a mortgage, deed of conveyance, power of attorney, 
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or other instrument of writing, twenty-five cents for each hundred 
words actually written, typewritten, or printed on the records; 

"(H) or recording any plat not exceeding six lines, one 
dollar, and for ~flch aqditional line, ten cents; 

"* * *" 

Looking now at Section 707.19, supra, I see that the board of town­

ship trustees was required to deliver to the county recorder for record 

the following instruments: (I) A certified transcript of journal entries 

in all its proceedings, and (2) the original petition and plat. Then I 

look at Section 317.32, supra, and see that division (A) contains the words 

"for recording * * * other instruments in writing" and that division (H) 
contains the words "for recording of any plat * * *." The papers filed 

by the board of township trustees are clearly "instruments of writing", 

and the plat which was filed with the petition, is expressly mentioned in 

Section 317.32, Division (H), supra. There is nothing in su_ch or any 

other section of the Revised Code indicating in any manner whatsoever 

that a board of township trustees is exempt from its provisions under the 

circumstances here considered. 

Pursuing the questj_on further, I note that the only subdivision of the 

state which is relieved from paying the fees which certain county officers, 

county recorders among them, are authorized to collect and pay iµto the 

county treasury, is the county. The reason for such exemption is self­

evident, as there would he no advantage for a county to pay such fees 

which must in any event be turned into the county treasury. 

Section 325.31, Revised Code, expressly states: "None of such 

officers ( named in Section 325.27, Revised Code), shall collect any fees 

from #Je county.'' For a discussion of the question I refer you to Opinion 

No. 5136, Opinions of the Attorney General for 1936, Volume 1, page 

121, where for111er Section 2983, General Code, substantially analogous 

with the present Section 325.31, Revised Code, was being construed. 

Accordingly, it is my opinion .and you are advised that pursuant to 

the prpvisions of Section 317.32, Revi~ed Code, the county re_corc\er is 

required to charges the fees set forth therein for the recor4ing of a tran­

script of proceedings and of petition and plat under Section 707.19, Re­

vised Code,. and t):i;it the board of to~nship trustees delivering s9cb tran-
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script, petition and plat to county recorder is responsible fof the payment 

of such fees. 

Respectfully, 

MARK McELROY 

Attorney General 




