
       

 

 

 

 

   

 
 
 
 
 
 

Note from the Attorney General’s Office: 

1967 Op. Att’y Gen. No. 67-123 was modified by 
1984 Op. Att’y Gen. No. 84-008. 
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OPINION NO. 67-123 

Syllabus: 

1. Mandatory police training, prescribed by Section 109.77, 
Ohio Revised Code, is required by any sheriff's deputy unless the 
rights, powers, and duties of such deputy were significantly
limited by the appointing sheriff. 

2. A county sheriff may employ general office personnel, 
who do not perform specific duties of the sheriff, without 
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formally deputizing such employees and without age liJD1tat1on 
of said employees. 

To: C. Howard Johnson, Franklin County Pros. Atty., Columbus, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, December 19, 1967 

I have before me a copy of your inquiry, a pertinent part of 
which reads as follows: 

"(l) Is the 120-hour mandatory police train­
ing required for the following categories
of persons employed by the sheriff or com­
missioned by the sheriff? 

Chaplain 
Security Police on grounds of private
indus try only 
Funeral escort - motorcycle units -
no other duties 
Office Deputies (female) who serve 
and sign papers over the counter in 
a sheriff's office, 

(2) Under what Section of the Revised Code 
of Ohio may sheriffs' departments employ
clerical, stenographic, general office 
or any other civilian help who would not 
make arrests or carry weapons, without 
deputizing them? Are they permitted to 
employ persons under 21 years of age for 
these duties?" 

Section 109,77, Ohio Revised Code, provides as follows: 

"Notwithstanding any general, special, or 
local law or charter to the contrary, no person
shall after January l, 1966, receive an origi­
nal appointment on a permanent basis as a peace
officer of any count~, township, or municipal
corporation unless sucn ~erson has previously
been awarded a certitica e b~ the executive 
director of the Ohio eace o fleer train! 
counc a es ing o s sa s actory comp e­
tlon of an approved state, county, or munici­
p~l police basis training program; and every 
person who is appointed on a temporary basis• 
or for a probationary term or on other than 
a permanent basis as a peace officer of any 
county, township, or municipal corporation,
shall forfeit his position as such unless 
he previously has satisfactorily completed, 
or within the time prescribed by regulations
promulgated by the attorney general pursuant 
to section 109.74 of the Revised Code, satis­
factorily completes a state, county, or munici­
pal peace officer basic training for temporary 
or probationary officers and is awarded acer­
tificate by such director attesting thereto." 

(Emphasis added) 
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The term "peace officer" ls defined by Rule PC 1-02 (E),
Rules and Regulations and Procedures of the Ohio Peace Officer 
Training Council, as follows: 

"(E) The term 'Peace Officer' means a 
member of a police force or other organiza­
tion, employed or commissioned by a township, 
a county, or municipal corporation, who is 
responsible for the enforcement of general
criminal laws of the state, and empowered to 
carry firearms, but shall not include any 
person serving as such solely by virtue of 
his occupying other office or position, nor 
shall such term include a sheriff, or any 
person having an equivalent title who is 
appointed or employed by a county to exer­
cise equivalent supervisory authority." 

The foregoing rule contains three requirements for a person
who must undergo police officer training. First, the person 
must be a police force member employed or commissioned by a town­
ship, county, or a municipal corporation. 

Secondly, he must be responsible for the enforcement of gen­
eral criminal laws of the state. Thirdly, such person must be 
empowered to carry firearms. The foregoing three requirements 
must be met by a person for whom mandatory police training is 
initiated. 

Your inquiry concerns, in part, four "categories of persons"
and the necessity of their completion of police training. 

I held in Opinion No. 177, Opinions of the Attorney General 
for 1965, that: 

"5. There is, in Ohio, the position of 'special
deputy' and the length of his appointment is to be 
determined by the appointing sheriff. The rights, 
powers, and duties of a 'special deputy' can be no 
greater than those of a regular deputy, but the said 
rights, powers, and duties can be reduced by the 
appointing sheriff." (Emphasis added) 

Section 311.04, Ohio Revised Code, provides the sheriff 
with authority to appoint deputies. Such deputies, if not limit­
ed in rights, powers, or duty by the sheriff, generally have the 
same authority as the sheriff under whom he serves (49 O. Jur 2d 

._§_herif~ Marshals, etc., Section 25, Page 54) . 

It is generally agreed that deputies appointed pursuant to 
Section 311.04, Ohio Revised Code, without restrictions placed 
upon their rights, powers, or duties, must undergo mandatory
police training. This is so because such deputies may perform
in his superior's stead, and, therefore such deputies meet the 
requirements of Rule PC 1-02 (E) Rules and Regulations and Pro­
cedures of the Ohio Peace Officer Training Council, 

Special deputies appointed by the sheriff, but restricted 
from carrying firearms, are not "police officers" within Rule 
PC 1-02 (E), tupra, and, therefore such special deputies are 
not required o undergo mandatory police training. It is my 
opinion that a chaplain, funeral escort, and female office 
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deputies may be included in the classification or special depu­
ties, if they are so appointed, and need not undergo mandatory 
police training. It would be necessary to review the scope of 
the rights, duties, and powers conferred on those deputized by 
the appointing sheriff. 

Regarding security police on grounds of private industry,
please be advised that a similar question was answered in Opin­
ion No. 179, Opinions of the Attorney General for 1966. In that 
opinion I held that even though special policemen are paid and 
employed by private citizens, such private policemen, being duly 
commissioned police officers with powers as such~ must complete 
a basic training course and receive certification from the Execu­
tive Director or the Ohio Peace Officer Training Corps. 

Therefore, my response to this inquiry is as before. Secur­
ity police on duty on grounds of private industry only must com­
plete the approved police training which is prescribed in Section 
109,77, supra. 

Your second question can be directly answered by reference 
to Section 325.17, Ohio Revised Code, which provides, in part, 
as follows: 

"The ofi'icers mentioned in section 325.27 
of the Revised Code (the county sheriff is in­
cluded therein) may appoint and employ the 
necessary deputies, assistants, clerks, book­
keepers, or other employees for their respec­
tive offices***" 

The sheriff may, pursuant to the foregoing section, employ neces­
sary general office assistants without deputizing them so long as 
they do not perform duties prescribed to the sheriff by law. Such 
employees may be under twenty-one years of age. Therei'ore, it is 
my opinion and you are accordingly advised that: 

(l) Mandatory police training, prescribed by Section 109.77, 
Ohio Revised Code, is required by any sheriff's deputy unless the 
rights, powers, and duties of such deputy were significantly
limited by the appointing sheriff. 

(2) A county sheriff may employ general office personnel,
who do not perform specific duties of the sheriff, without-formal­
ly deputizing such employees and without age limitation of said 
emp.loyees. 
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