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OPINION NO. 92-014 
Syllabus: 

1. 	 When there has been no adoption or declaration of guardianship, 
the stepchild of a veteran is not eligible to apply for financial 
assistance from the veterans service commission pursuant to 
R.C. 5901.08. 

2. 	 When the veterans service commission awards an allowance to a 
needy person who is eligible for financial assistance pursuant to 
R.C. 5901.08, the commission may, in its discretion, include 
amounts to relieve the financial obligations of caring for the 
stepchildren of a veteran. 

To: David E. Aldstadt, Director, Governor's Office of Veterans' Affairs, 
Columbus, Ohio 

By: Lee Fisher, Attorney General, May 12, 1992 

You have requested an opinion on the question whether stepchildren of a 
veteran are eligible to receive financial assistance under R.C. Chapter 5901. You 
are concerned, in particular, with situations in which there are no adoption or 
custody papers requiring the veteran to provide support to the stepchildren. For 
purposes of this opinion, "stepchild" is given its common meaning - i.e., "a child of 
one's husband or wife by a former marriage." Webster's New World Dictionary 
1396 (2d college ed. 1978). 

Veteran.• Service Commissions 

R.C. Chapter 5901 provides for a veterans service comm1ss1on in each 
county and authorizes the veterans service commission to provide direct financial 
assistance to certain specified needy persons. See R.C. 5901.02; R.C. 
5901.08-.15. To be considered for financial assistance under R.C. Chapter 5901, an 
individual must provide the veterans service commission with a statement of income 
and assets. R.C. 5901.09. The veterans service commission annually determines the 
probable amount necessary for financial assistance and for its own operation and 
submits a budget to the board of county commissioners. The board may review and 
revise the budget requests and must levy a tax to raise the amount that it approves. 
R.C. 5901.11. See ge11erally 1991 Op. Att'y Gen. No. 91-008. The veterans 
service commission certifies to the county auditor persons who are to receive 
financial assistance, and the auditor issues warrants for the allowances awarded by 
the commission. R.C. 5901.14. The commission may increase, decrease, or 
discontinue allowances as it sees fit. R.C. 5901.14. The commission is also 
authorized to provide immediate financial assistance in emergency situations. R.C. 
5901.1 S. Your quest ion concerns the eligibility of stepchildren to receive financial 
assistance pursuant to R.C. 5901.08.1 

R.C. 5901.07 requires a veterans service commi1111ion to employ county 
veterans service officers to advise and assist "persons in the armed forces of 
the United States, veterans, and the spouses, surviving spouses, children, 
parents, and dependents of veterans in presenting claims or obtaining rights 
or benefits under any law of the United States or of this state." R.C. · 
5901.07 thus includes ·"dependents of veterans" among those who may be 
assisted by county veterans service officers. Your question relates to the 
granting of financial assistance under R.C. 5901.08; that provision is clearly 
restricted to the persons listed therein, and does not contain the word 
"dependents." This opinion considers whether a stepchild may be an 
applicant for financial assistance under R.C. 5901.08, but does not consider 
whether a stepchild may be considered a dependent of a veteran for any 
other purpose covered by R.C. 5901.07. 
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Stepchildren Are Not Eligible for Direct Financial Assistance Under 
R.C. Chapter 5901 

R.C. 5901.08 states: 

Each applicant for financial assistance under sections 5901.02 to 
590 I. I 5 or Lhr Revisl'd Code shall be either of lhe following: 

(A) A 11eedy veteran or tfle needy spouse, sun1iving spouse, 
parent, mi11or child, or ward of a veteran, who has been a bona fide 
resident of the stale for at least one year and of the county for at 
least six months; 

(II) The 11eedy survivi11g spotL~e. sur~iving minor child, or 
s11n•ivi11g ward of a member of the armed forces of the United Stales 
who was killed while on active duty or who has been declared to be a 
prii.oner of war or missing in action by the United States department of 
defense and who had been a bona fide resident of the state for at least 
one year and of the county for at least six months. (Emphasis added.) 

R. C. 5901.08 thus lists the persons who are eligible to apply for financial assistance 
under ICC. Chapter 5901. The list includes a veteran; the spouse, parent, minor 
child, or ward of a veteran; and the spouse, minor child, or ward of a member of the 
armed forces of the United States who was killed while on active duty or who has 
heen declared to be a prisoner of war or missing in action.2 In each case, the 
applicant must be needy and other applicable requirements must be satisfied. The 
lisl of eligible persons does not mention a stepchild. 

When sever.ii classes of person arc expressly listed as included within a 
particular statute, it is implied that those not listed are excluded. See, e.g., Fort 
/lamil1011-l/11ghrs J\frmorial 1-luspital Center v. Southard, 12 Ohio St. Jd 263, 265, 
466 N.E.2d 90J, 905 (1984) ("[i)l is a basic doctrine of construction that the express 
l'm1111eration of specific classes of persons in a statute implies that the legislature 
intended to exclude all others" (citation omitted)). Since stepchildren are not among 
the classes enumerated in R.C. 5901.08, stepchildren must, accordingly, be excluded 
from the coverage of the statute, unless they are included within one of the listed 
classes. Thr only classes that might possibly include a stepchild are "minor child" 
and "ward." 

The word "child" is not defined in R.C. Chapter 5901. R.C. l.59(A) contains 
a general definition that applies throughout the Rtvised Code, except where another 
definition is provided, as follows: "'Child' includes child by adoption." Accord 
R.C. 5910.0l(A) (adopting, for purposes of awarding war orphans scholarships, a 
dcfini tion of "child" that includes both natural and adopted children). This definition 
is clearly not complete in itself, but is based upon the common meaning of "child." 
In o;-dinary usage, "child" means a son or daughter. See, e.g., Webster's New World 
Dictionary 247 (2d college ed. 1978); see also Black's Law Dictionary 239 (6th ed. 
1990) (defining "child" as "[p)rogeny; offspring of parentage"). Since adopted 
children are expressly included in R.C. l.59(A) and stepchildren are not, the 
implication is that stepchildren are not included as "children" for purposes of the 
Revised Code unless a particular statute indicates that such inclusion is intended. 
SC'e, e.l{., State v. llristow, No. 42576 (Ct. App. '..'.uyahoga County Aug. 6, 1981) 
(unreported) and State v. White, 116 Ohio App. s:a, 189 N.E.2d 160 (Montgomery 
County 1962) (statute permitting one spouse to testify against the other in 
proceedings relating to cruelty to "their children" encompasses stepchildren; the 
statute may be read as "his or her child or children," and the intent is to protect 
offspring of either spouse). 

2 This opinion discusses the eligibility of a stepchild of a veteran to 
receive financial assistance under R.C. Chapter 5901. The analysis 
contained in this opinion is applicable also to the stepchild of a member of 
the armed forces of the United States who was killed while on active duty or 
who has L~en declared to be a prisoner of war or missing in action by the 
United St~tes Department of Defense. See generally 1946 Op. Att'y Gen. 
No. 1089, p. 502. 
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There is no indication in R.C. 5901.08 that the word "child" includes a 
stepchild. Rather. the statutory scheme for providing benefits to veterans and 
members of their families has been construed as being strictly limited to persons 
who hold the legal relationships expressly named in the statute. In 1933 Op. Att'y 
Gen. No. 590, vol. I, p. 523, a prior Attorney General concluded that the 
stepmother of a veteran was not eligible for relief under provisions then in effect, 
which included "parents" as potential beneficiaries, uecause she was not a member of 
any of the classes of beneficiaries listed in the statute. See, e.g., State v. Barger, 
14 Ohio App. 127, 129 (Muskingum County 1920) ("in the legal or ordinary 
acceptation of the term 'parent,' it does not include a step-father or a 
step-mother"). An analogous literal reading of the statute also excludes a stepchild 
from the coverage of R.C. 5901.08. 

The exclusion of stepchildren from the class of "children" in R.C. 5901.08 is 
appropriate in light of the fact that, when the General Assembly haR intended to 
grant benefits to stepchildren, as well as to natural or adopted children, it has 
exp.!"essly included mention of stepchildren. See, e.g., R.C. 2105.06 (the statute of 
descent and distribution, providing for the disposition of the property of a person 
who dies intestate, permits "stepchildren" to take property under certain 
circumstances, as a class distinct from "children"); R.C. 4141.30(E)(I) 
(for purposes of unemployment compensation benefits, "dependent'' includes "[a]ny 
natural child, stepchild, or adopted child"). The use of "stepchild" as a statutory 
term distinct from "child" suggests that stepchildren are not intended to be included 
when a statute provides financial benefits for "children." See, e.g., 1988 Op. Att'y 
Gen. No. 88-r9o (for purposes of survivor benefits under the Public Employees 
Retirement System or the State Teachers Retirement System, the term "child" does 
not include a stepchild); see also Blair v. Keller, 16 Ohio Misc. 157, 241 N.E.2d 767 
(C.P. Wood County 1968) (finding that stepchildren qualified for workers' 
compensation death benefits under R.C. 4123.59 as "members of the family," and not 
as "children"). Thus, when a stepchild has not been adopted, the stepchild does not 
come within the meaning of the word "child," as that word is used in R.C. 5901.08. 

The word "ward" is, similarly, without definition in R.C. Chapter 5901. That 
word is, however, commonly used to indicate that a court has appointed a guardian 
to take certain responsibility for an incompetent person. See, e.g., Black's Law 
Dictionary 1583 (6th ed. 1990) (defining "ward" as "[a] person, especially a child or 
incompetent, placed by the court under the care and supervision of a guardian or 
conservator"); R.C. 2111.0l(B) (defining "ward," for purposes of R.C. Chapters 
2101-2131, as "any person for whom a guardian is acting or for whom the probate 
court is acting pursuant to [R.C. 2111.50]"); R.C. Chapter 5905; Webster's New 
World Dictionary 1601 (2d college ed. 1978). When there ill no court order 
establishing the responsibility of a veteran for a stepchild, the relationship of 
guardian and ward has not been created, and the stepchild is not a ward for purposes 
of R.C. 5901.08. Therefore, if there has been no adoption or declaration of 
guardianship, a stepchild is neither a child nor a ward for purposes of R.C. 5901.08, 
and accordingly is not eligibie to apply for financial assistance pursuant to R.C. 
5901.08. 

An Award of Financial Assistance Under R.C. Chapter 5901 May 
Include Provision for the Care of the Stepchildren of a Veteran 

The conclusion that stepchildren are not eligible to apply for financial 
assistance under·R.C. 5901.08 does not, however, mean that there is no instance in 
which they may benefit from financial assistance granted pursuant to R.C. 
5901.08-.15. R.C. Chapter 5901 does not specify the amounts that are to be granted 
to particular persons or in particular situations. Those amounts are within the 
discretion of the veterans service commission, given its budget limitations. See, 
e.g., State ex rel. Lc11tz v. DePue, 71 Ohio App. 83, 47 N.E.2d 796 (Ottawa County 
1941) (the granting of relief is within the discretion and control of the commission). 
Since the intent of the scheme is to assist the needy, it is appropriate for the 
commission to consider the financial obligations of a person who applies for 
assistance under R.C. 5901.08. If, for example, the surviving spouse of a veteran has 
financial responsibility for raising the veteran's stepchildren, and that financial 
burden is contributing to the financial need of the surviving spouse, the commission 
may consider that responsibility in awarding an allowance to the surviving spouse, 
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notwithstanding the ract that the stepchildren woul<l not themselves be eligible to 
apply directly for financial assistance pursuant to R.C. 5901.08. In this se11se, tax 
dollars derived under R.C. Chapter 5901 may be used to support the stepchildren of 
vet rr;111s. Sr'c ~r·ncrnlly, r·.,:.. I%5 Op. Att 'y Gen. No. 65-71 (moneys under R.C. 
Chapter 51)01 may be expcndrd to pay land contract or mortgage obligations for the 
hcncfit of an eligible person or family if making such payments is consistent with the 
actual housing need); ICJJCJ Op. Att'y Gen. No. 1089, vol. II, p. 1577 at 1578 (a 
veteran who rl'ceivcs a federal pension mny nlso receive local benefits if n review of 
"the health condition or the veteran and his dependents and likewise his financial 
condition and all his sources of income" shows him to be in need of additional money). 

ICC. 5901.14 permits an allowance made by the veterans service commission 
to he endorsed by the person for whom the allowance is intended to a suitable person 
who is to expend it "for the benefit of the person and the indigent members of his 
family." The term "family" is broad and may include persons who are not themselves 
eligible lo apply for financial assistance pursuant to R.C. 5901.08. See generally 
Op. No. 6S-71. R.C. 5901.14 thus lends support to the conclusion that, although 
stepchildren arr not eligible lo apply for financial benefits pursuant to R.C. 5901.08, 
moneys awarded under R.C. Chapter 5901 may be used for the benefit of the 
stepchildren or a veteran. 

Conclusion 

It is, thererore, my opinion, and you are hereby advised, as follows: 

I. 	 When there has been no adoption or declaration of guardianship, 
the stepchild of a veteran is not eligible to apply for financial 
assistance from the veterans service commission pursuant to 
R.C. 5901.08. 

2. 	 When the veterans service commission awards an allowance to a 
needy person who is eligible for financial assistance pursuant to 
R.C. 5901.08, the commission may, in its discretion, include 
amounts to relieve the financial obligations of caring for the 
slepd1ildren of a veteran. 




