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OPINION NO. 81-044 

Syll1bu1: 

1. 	 County appropriations to a joint-county mental health district 
need not be in the amount requested by the mental health board. 

2. 	 The Constitution of Ohio does not prohibit one county of a joint­
county mental health district from levying a tax pursuant to R.C. 
5705,221 at a rate which is different from that imposed by the 
other counties of the same district. 

To: JoHph L. Caln, G1Hl1 County Proa. AHy., G1lllpoll1, Ohio 
By: Wllll1m J. Brown, Attorney General, Auguat 20, 1H1 

I have before me your request for my opinion concerning the authority of a 
board of county commissioners to propose a levy pursuant to R.C. 5705.221. You 
ask whether the board of commissioners of one county of a joint-county mental 
health district must propose that a tax for mental health purposes be levied at the 
rate requested by the mental health board of the district of which the county is 8l 
part. You have stated that the rate requested to be levied in Gallia County is in 
excess of the rate currently being levied in the other counties of the district. 
Provided that the board is not required to propose a levy at the requested rate, you 
ask whether in this situation such action by the board is permissible, 

R.C. 340.07 authorizes a board of county commissioners to appropriate funds 
to its community mental health board and provides as follows: 

The board of county commissiornirs of any county participating in 
a community mental health service distr!c:t or joint-county district, 
upon receipt from the community mental health boru·d of a resolution 
so requesting, may appropriate money to such board for the 

. operation, lease, acquisition, construction, renovation, anrl 
maintenunce of mental health services, programs, and facilities for 
mentally ill and emotionally disturbed persons in accordance with the 
annual comprehensive community mental health plan. (Emphasis 
added.) 

By the use of the word "may" in R.C. 340.07, the legislature has evidenced its 
intent that the power to appropriate funds to a community mental health board be 
merely permissive and within the discretion of the county commissioners. See 
Dorrian v. Scioto Conservancv District, 27 Ohio St. 2d 102, 271 N.E.2d 834 (197D; 
Dennison v. Dennison, 165 Ohio St. 146, 134 N.E.2d 574 (1956). Clearly, the language 
of R.C. 340.07 neither mandates that an appropriation to the community mental 
health board be made, nor requires that the total amount requested by the mental 
health board be appropriated. 

Wher•, a board of county comrr.L;s1oners desires to appropriate funds to a 
mental health board, but finds 1hr.i the amount of taxes which may be :·ai.,ed within 
the ten-mill limit~tion wm oe insufficient to provide for the county's contribution, 
the board may p1·0~·.:·~e that an additional tax be levied. A tax for mental health 
purposes in exc~ss of tht? ten-mill limitation must be voted upon by the electors of 
the county as provided for in R.C. 5705.221: 

At any time the boara of ,·,)unty commissioners of any county by 
a majority vote of the full me1u,.-,rship may declare by resolution and 
C!ertify to the board of elections of the county that the amount of 
taxes which may be raised within ·the ten-mill limitation by levies on 
the C!urrent tax duplicate will be insufficient to provide the necei-sary 
requirements of the county's community mental health service 
district established pursuant to Chapter 340. of the Revised Code, or 
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the countY's contribution to a joint-county district of which the 
county 1s a part and that it is necessary to levy a tax in excess of 
such limitation for the operation of mental health programs and the 
acquisition, construction, renovation, financing, maintenance, and 
operation of mental health facilities. . . . 

If the majority of electors voting on a levy to supplement general 
fund appropriations for the support of the comprehensive mental 
health program vote in favor of the levy, the board may levy a tax 
within the county at the additional rate outside the ten-mill 
limitation during the specified or continuing period, for the purpose 
stated in the resolution. (Emphasis added.) 

As I stated above, the word "may" is generally construed as merely permissive and 
as used in R,C, 5507.221 indicates that the county commissioners are not required 
to request that the voters approve an additional levy in any amount. Dorria~, 
SUQrli, Since a board of county commissioners is not required by R.C. 340.0'/ to 
contribute to the community mental health board the amount requested by such 
board and since the commissioners are not required by R.C. 5705.221 to request the 
voters to approve a levy to provide additional tax revenue for mental health 
purposes, it appears that the amount to be contributed and the source of such 
contribution by one county of a joint-county mental health district is within the 
discretion of the county's board of commissioners. 1979 Op. Att'y Gen. No. 79-016 
(board of county commissioners has discretion to determine needs of mental health 
and retardation service district and to declare necessity for additional revenue). 

Your second question asks whether the board of commissioners of a county 
that is a member of a joint-county mental health district may impose a rate of 
taxation for mental health purposes which is in excess of the rate levied by the 
other counties of the district. Neither R.C. 340.07, R.C. 5705.221 nor any other 
Ohio statute of which I am aware requires that each of the participating counties 
of a joint-county mental health districf impose the same rate of taxation when 
levying taxes pursuant to R.C. 5705.221. • 

R.C. 5705.221 authorizes a board of county commissioners to request that a 
tax in excess of the ten-mill limitation be levied only when the amount of taxes 
which may be raised within the ten-mill limitation by levies on the current tax 
duplicate will be insufficient to provide for mental health services. Obviously, one 
county may have sufficient revenues raised within the ten-mill limitation to make 
its contribution, while another county may not. In the first case no tax in excess of 
the ten-mill limitation could be levied for mental health purposes. In the latter 
case, however, the county could request voter approval of an additional tax 
pursuant to R.C. 5705.221. 

You have asked whether Ohio Const. art. II, §26 requires that taxes levied 
pursuant to R.C. 5705.221 by each county in a joint-county mental health district be 
levied at a uniform rate. Ohio Const. art. JI, §26 provides as follows: 

All laws, of a general nature, shall have a uniform operation 
throughout the state; nor, shall any act, except such as relates to 
public schools, be passed, to take effect upon the approval of any 
othe!' authority than the general assembly, except, as otherwise 
provided in this constitution. 

The Ohio Supreme Court explained the difference between general and special laws 
in State ex rel. Saxbe v. Alexander, 168 Ohio St. 404, 407, 155 N.E.2d 678, 680 
(1959), as follows: "if the subject does or may exist in, and affect the people of, 

1As a point of reference, by virtue of R.C. 5705.01, the mental health board of 
a joint-county community mental health service district is also a "ta.xing 
authority." As such, the board, itself, may levy a tax district-wide in 
accord:mce with R.C. 5705.19. 1975 Op. Att'y Gen. No. 75-089, 
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every county, in the state, it is of a general nature. On tl.le contrary, if the subject 
cannot exist in, or affect the people of every county, it ho local or special" (quoting 
Hixson v. Burson, 54 Ohio St. 470, 43 N.E. 1000 (1896) ). Clearly, the levy of taxes 
for mental health purposes is a subject which exists in and affects the people of. 
every county of the state. Therefore, R.C. 5705.221 is a law of a general nature 
and must have uniform operation throughout the state. 

The constitutional requirement of uniformity of operation discussed in O~ey 
v. Walton, 36 Ohio App. 2d 87, 96, 302 N.E.2d 895, 901 (1973), is aimed at assuring 
that the provisions of a general law will be available in any area of the state where 
similar circumstances exist. The court in that case stated: 

The provisions of the act are bounded only by the limits of the state, 
and uniformity in its operation is not destroyed because the electors 
in one or more townships may not see fit to E.vail themselves of its 
provisions. The act makes no discrimination. between localities to the 
exclusion of any township. Every township in the state comes within 
the purview of the law, and may have the advantage of its provisions 
by complying with its terms. The operation of the statute is the same 
in all parts of the state, under the same circumstances and 
conditions. (Emphasis added.) 

(quoting Gordon v. State, 46 Ohio St. 607, 23 N.E. 63 (1889) ). As stated above, 
R.C. 5705,221 permits any county in the state, upon electorate approval, to levy a 
tax in excess of the ten-mill limitation to the extent that revenue collected from 
taxes levies within the ten-mill limitation is insufficient to provide for mental 
health services. The fact that one county's needs for additional revenue may be 
greater than another's does not affect the uniform operation of R.C. 5705.221 since 
under similar circumstances any county could avail itself of the provisions of the 
law. See Okey, supra. 

In addition to the constitutional requirement that all general laws have 
uniform operation, Ohio Const. art. XII, §2 provides that "land and improvements 
thereon shall be taxed by uniform rule according to law." In 1979 Op. Att'y Gen. 
No. 79-063, I opined that Ohio Const. art. II, §2 requires that each tax levy apply 
uniformly throughout the taxing district. For purposes of R.C. 5705.221 the taxing 
district is the county. R.C. 5705.01 does not define trucing "district" but rather 
refers to "taxing unit" as "any subdivision or other governmental district having 
authority to levy taxes on the property in such district." Pursuant to R.C. 5705.221 
the county commissioners are, upon voter approval, permitted to l~vy a tax on 
property within the county; they have no authority to levy a tax district-wide. 
Therefore, although Ohio Const. art. XII, §2 requires that the rate of taxation 
levied pursuant to R.C. 5705.221 be uniform throughout the county, it does not 
require that it be the same rate levied by other counties comprising the joint­
county mental health district. 

Based on the foregoing, it is my opinion, and you are advised, that: 

l. 	 County appropriations to a joint-county mental health district 
need not be in the amount requested by the mental health board. 

2. 	 The Constitution of Ohio does not prohibit one county of a joint­
county mental health district from levying a tax pursuant to R.C. 
5705.221 at a rate which is different from that imposed by the 
other counties of the same district. 
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