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OPINION 65-68 

Syllabus: 

The positions of city safety director and member, 
board of education of a city school district, are not 
incompatible as long as it is physically possible for 
one person to discharge the duties of both, assuming
that the city in question does not have a charter pro­
vision prohibiting the safety director from holding
other offices. 

To: John F. Marshal, Darke County Pros. Atty., Greenville, Ohio 
By: William B. Saxbe, Attorney General, April 23, 1965 

I am in receipt of your request for my opinion in 
which you ask whether the position of safety director of 
a city is compatible with the position of member of the 
board of education of a city school district. 

In answering your question, I am assuming that there 
is nothing in your city charter that would prevent the 
safety director from holding the position in question. 

The safety director of a city, under Chapter 737, 
Revised Code, is the executive head of the police and 
fire departments, and chief administrative authority of 
the charity, correction and building departments. He is 
required to make all contracts in the name of the city
with reference to the management of such departments.
(Section 737.02, Revised Code). There is no specific 
statutory authority which prevents the safety director 
from holding another position. 
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A member of the board of education of a city school 
district, according to section 3313.20, Revised Code, 
shall make such rules and regulations as are necessary
for the government of its employees and the pupils of 
schools. 

There being no statutory prohibition, the only
question remaining to be answered is whether the two of­
fices are incompatible under the common law. The rule 
involved is found in State ex rel. v. Gebert, 12 C. C. 
(N. S.) 274: 

•;Offices are considered incompatible
when one is subordinate to, or in any way 
a check upon the other; or when it is physi­
cally impossible for one to discharge the 
duties of both. 

tr~c * * * * * * * *" 
An examination of the statutory duties of the safety 

director of a city and member, board of education of a 
city school district, does not reveal any situations in 
which either office would be subordinate to, or a check 
upon, the other. 

As to whether or not it is physically impossible for 
one person to discharge the duties of both positions, this 
is a question of f~ct which can best be answered on a local 
level. 

Thus, it is my opinion and you are hereby advised 
that the positions of city safety director and member, 
board of education of a city school district, are not 
imcompatible as long as it is physically possible for one 
person to discharge the duties of both, assuming that the 
city in question does not have a charter provision pro­
hibiting the safety director from holding other offices. 




